krpan in druščina postani član

Naslov teme: Uporaba in najem

1740  13.03.2012 - 14:54h / DDV / Avtor: ManjaB / 121 / 1

Prosim, za pomoč. Po trgovskih centrih oddajamo prostor za stojnice davčnim zavezancem in fizičnim osebam. Najemniki vzamejo prostor s stojnico 1x do 2x na teden po 8h. Ali se šteje kot uporaba prostora in obračunam 20% DDV ali pa kot najem prostora po 2. odst. 44. člena ZDDV oproščen DDV? Ali lahko z davčnimi zavezanci podpišem izjavo po 45. členu ZDDV - če gre za najem?

Matjaž K - 14.03.2012 - 10:42

 

Odgovor na vaše vprašanje najdete v 73. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, ki je med drugim dostopen tudi na www.superdavki.com, katerega vsebine so vsem ženskam / davkoplačevalkam v času akcije »Super Davki za Super Ženske« na voljo brezplačno (glejte banner na desni strani).

 

Pravilnik lahko najdete v modulu ZAKONODAJA -> Davki -> DDV.

 

73. člen PZDDV določa, da:

- je temeljna značilnost pogodbe o najemu oziroma zakupu nepremičnin (vključno s podnajemom) za namene uporabe 2. točke 44. člena ZDDV-1, da je najemniku oziroma zakupniku za dogovorjeno obdobje (za plačilo) dana pravica neovirano zasedati to čno določeno nepremičnino ali njen del, kot da bi bil njen lastnik, in da iz te pravice izključi vsako drugo osebo. 

 

- če storitev nima temeljnih značilnosti najema oziroma zakupa nepremičnin , je pa povezana z uporabo oziroma koriščenjem nepremičnine, pri čemer to predstavlja njen postranski oziroma spremljajoči del (na primer: uporaba športnih objektov, rezervacija mize v restavraciji, postavitev prodajnega avtomata znotraj nepremičnine, uporaba WC ...), je obdavčitev take storitve odvisna od vsebine storitve.

 

Osebno menim, da je primer stojnice zelo blizu v PZDDV navedenega primera prodajnega avtomata.

 

V primeru odločitve koriščenja akcije na superdavki.com lahko v zvezi z vašim vprašanjem dodatno pobrskate tudi po pojansilih DURS (modul: PRAKSA -> Mnenja DURS-MF -> DDV).

 

lp