krpan in druščina postani član

Naslov teme: zaloge

1722  12.03.2012 - 19:19h / Ostalo / Avtor: Neža / 108 / 5

Imam S.P., knjige si vodima samo po sistemu enostavnega knjigovodstva. Sem tudi zavezanka za DDV. Prosim, za pomoč pri mojem naslednjem problemu. Imam zaloge trgovskega blaga, ki so konec leta večje kot na začetku leta. Sedaj sem pa v dilemi, kam to razliko vpisati v izkaz poslovnega izida. Vem da to poveča prihodke, samo če jih vpišem pod prihodke, se bojim da ne bo kaj narobe ker oddajam DDV obrazce, na katerih se vidijo moji prihodki. kako je potrebno narediti da bo prav??? Prosim za vaše cenjene odgovore.

Matjaž K - 12.03.2012 - 19:44

Sprememba stanja zalog trgovskega blaga se v izkaz PI nikamor ne vpiše.

 

Paziti pa samo morate, da boste pravilno izračunali stroške (pravilen izraz odhodke) prodanega blaga. Pri enostavnem knjigovodstvu se (ker je to pač poenostavljen sistem vodena knjig) med stroške knjižijo NABAVE, katerih seštevek pa je za izdelavo IPI treba ustrezno korigirati, in sicer:

 

Odhodek prodanega blaga = nabava - povečanje zalog oz. + zmanjšanje zalog

 

Primer 1

Začetno stanje: 0

Nabava (v knjigo P in O knjiženo kot strošek): 100

Končno stanje: 100

Odhodek = 100 - 100 = 0 (je pravilno, ker so vse nabave ostale v zalogi)

 

 

Primer 2

Začetno stanje: 100

Nabava (v knjigo P in O knjiženo kot strošek): 10

Končno stanje: 0  

Odhodek = 10 + 100 = 110 (je pravilno, ker so bile prodane vse začetne zaloge + vse tekoče nabave)

 

lp

Neža - 13.03.2012 - 07:49

MatjažK, hvala za odgovor, ampak me še vseeno bega, ker so nas na enem seminarju učili takole:

1) učinek zalog materiala vpliva na stroške ( če ima izračun pri razliki končnega stanja zalog od začetnega stanja zalog predznak minus - to pomeni da se za razliko povečajo stroški),

2) učinek zalog trgovskega blaga vpliva na prihodek ( če ima izračun pri razliki končnega stanja zalog od začetnega stanja zalog prdznak minus- to pomeni da se za razliko zmanjšajo prihodki).

 

Prosim za pomoč pri knjiženju teh nesrečnih zalog.

Matjaž K - 13.03.2012 - 11:30

Kot sem napisal:

 

te "nesrečne" izračune korekcij zaradi povečanja ali zmanjšanja zalog je treba opraviti, ker je knjiženje tekočih nabav v celoti knjiženo kot strošek tekočega obdobja (kar je v osnovni napačno).

 

Če bi šli čisto po reglcih bi se nabava knjižila na zalogo, potem pa po izdajnicah/dobavnicah med stroške (odhodke). Pri takšen po reglich knjiženju najnjiženega stroška ni treba korgirati, ker je kot strošek (odhodek) knjiženo samo tisto kar je bilo proabljeno (oz. ko govorimo o trg. blagu: prodano).

 

lp

Neža - 13.03.2012 - 12:39

Hvala, se pravi od skupnih stroškov materiala odštejem razliko od zalog vpišem znesek ki ga dobim pod zap.št.:71 v IPI-ju in nikamor drugam. Sploh se ne oziram ali so to zaloge materiala ali zaloge trgovskega blaga. Celoten učinek zalog vpliva na stroške.

Neža - 13.03.2012 - 12:40

Mi je ušlo, pod zaporedno št.:61 v IPI.