krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačevanje pokojninske dobe in lastnik podjetja - prispevki?

1711  12.03.2012 - 11:44h / Ostalo / Avtor: Špelca / 83 / 2

Prosim za pomoč... Latnik podjetja trenutno nima funkcije v podjetju, ni zaposlen, ampak plačuje prispevke po obrazcu OPSVL. Zanima me sledeče...če ta fizična oseba sam plačuje prispevke za delovno dobo ali je potem še vedno zavezan plačevati prispevke po obrazcu OPSVL ali ne?

Še to, če smem...koliko znašajo ti prisepvki, mi naj bi si jih sam plačeval za pokojninsko dobo?

Hvala

Matjaž K - 12.03.2012 - 11:55

Glede na opis primera, tj. je lastnik, ni poslovodja, ni (nikjer drugje) zaposlen, predvidevam, da se po OPSVL plačujejo samo prispevki za zdravstveno zavarovanje (zavarovalna podlaga 103).

 

Kaj zdaj to pomeni za vaš primer:

- kadar FO ni obvezno PIZ zavarovana na določeni pravni podlagi, lahko v obvezno PIZ zavarovanje vstopi prostovoljno (za pogoje glejte ZPIZ-1 34. člen)

 

- ker se v danem primeru po OPSVL obračunava samo prispevek za ZZ, posledično s prostovoljnim vstopom v PIZ zavarovanje ne morete "kenslati" ZZ.

 

 

ZPIZ-1 in cel kup drugih vsebin na temo zavarovanja družbenikov (v kombinaciji s poslovodenjem), tj. pojasnil DURS, mnenje davčnih strokovnjakov, ... lahko najdete na www.superdavki.com, katerega vsebine so vam dosegljive tudi v primeru, če niste registrirana uporabnica.

V času od dneva žena do dneva mater lahko davkoplačevalke (tj. ženske) na superdavki.com aktivirajo brezplačen uporabniški račun (več o tem na povezavi  http://www.SuperDavki.com/register.php oz. kliknite na banner na desni strani "Super davki za Super ženske).

 

lp

Ana - 12.03.2012 - 14:23

Matjaž K, najlepša hvala za jasen odgovor.

 

Tako je, podlaga zavarovanja 103, ni posl. oseba.

 

hvala