krpan in druščina postani član

Naslov teme: Še enkrat - nakup nepremičnine

1675  09.03.2012 - 08:53h / Ostalo / Avtor: jocker / 47 / 2

Mogoče se malo sitna, pa  bom poskušala še enkrat s spodnjo temo , če bi mi kdo lahko pomagal  in sicer:

 

Nakup nepremičnine od fizične osebe - bolje kot fizična oseba ali bolje kot obrtnik? V prihodnosti možen prenos v dejavnost ( lahko samo del nepremičnine, lahko tudi ne - odvisno od razmer )....

Malo čudno vprašanje , toda morda odgovori nekdo, ki se je srečal s tem - torej kaj se bolj izplača ????

Ma res hvala , če boste svetovali....

Lep vikend vsem!

 

 

Matjaž K - 09.03.2012 - 12:21

V kolikor imate dejavnost kot s.p. (obrtnik) že registrirano in v okviru dejavnosti to nepremičnino neobhodno potrebujete, je iz davčnega vidika boljša možnost, da nakup opravite kot s.p.. Razlog: določbe 50. člena ZDoh-2 (berite prvi in drugi odstavek).

(ekonomski povzetek teh odstavkov: če FO nepremičnino pridobi kot občan zatem, ko je začela opravljati dejavnost, in to nepremičnino nato prenese v s.p., se ta prenos za davčne namene obravnava kot prihodek, tj. "pod črto" imate toliko prihodka kolikor je stroška te nepremičnine-amortizacije).

 

Več o prenosih med podjetjem in gospodnjstvom (50. člen ZDoh-2 in pojasnila DURS) pa so vam dostopna na www.superdavki.com v modulu ZAKONODAJA -> Davki in PRAKSA -> Mnenjea DURS-MF oz. -> Mnenja strokovnjakov.

 

lp

 

p.s.

Trenutno so vsebine superdavki.com dosegljive tudi vsem še neregistriranim uporabnicam (tj. ženskam) - za več informacij glede aktiviranja brezplačnega uporabniškega računa »skočite« na http://www.SuperDavki.com/register.php.

jocker - 19.03.2012 - 07:56

Matjaž K. , iskrena hvala za vaš natančen odgovor. Ogromno ste pomagali.

Kapo dol za vaše odgovore!

Lepo pozdravljeni!