krpan in druščina postani član

Naslov teme: prokurist v s.p

1670  09.03.2012 - 08:37h / Ostalo / Avtor: Miša / 248 / 1

Če imamo na s.p. prokurista (žene, ki ureja "papirje" ali smo dolžni plačevati kakšne prispevke. Žena je zaposlena v drugem x podjetju. Hvala.

Matjaž K - 09.03.2012 - 11:18

1. Dohodnina

Če se ženi za opravljanje prokure izplačuje kakšen dohodek, je ob izplačilu treba obračunati in plačati akontacijo dohodnine od dohodkov iz drugega odvisnega pogodbenega razmera. OPRavljanje prokure na podlagi pogodbe civilnega prava se po ZDoh-2 ne šteje za dohodke iz delovnega razmerja, temveč dohodek iz drugega odvisnega pogodbenega razmerja (davčna osnova je dohodek - (minus) normirani stroški 10% dohodka).

 

2. (Pavšalni) Prispevki za PIZ

Če se ženi za opravljanje prokure izplačuje dohodek, je ob izplačilu treba obračunati pavšalni prispevek za PIZ (6% na znesek bruo dohodka) - zveza: ZPIZ-1 27. (2) v povezavi s Sklep o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja tč. VIII. in X. četrti odstavek

 

3. (Pavšalni) Prispevki za ZZ

Jih ni (niti v primeru izplačila dohodka).

Obračunu in plačilu pavšala za ZZ podlegajo dela in aktivnosti iz 17. in 18. člena ZZVZZ, katerih višino določajo 2. do 4. alineja drugega odstavka 55. člena ZZVZZ, pri čemer v ta dela/aktivnosti ni vključen primera opravljanja fukcije prokurista na podlagi pogodbe civilnega prava.

ZZVZZ ne vsebuje opredelitve, kot je za potrebe pavšalnega prispevka PIZ predpisana s Sklepom o  določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja (tj. da se pavšalni prispevek PIZobračunava in plačuje od prejemkov iz drugega pravnega razmerja, med drugim tudi od plačila za opravljanje funkcije v organih fondacije, zadruge, javnega organa, zbornice, zavarovalniškega sklada, zasebne družbe. Druga pravna razmerja v smislu pogodb civilnega prava so v ZZVZZ zaobjeta v 5. točki 17. člena, vendar samo pogodbe o delu (tj. podjemne pogodbe). Prokura pa ni pogodba o delu.

 

 

Vse navedene pravne podlage so vam dostopne na www.superdavki.com v modulu ZAKONODAJA -> Davki oz. -> Delo in prispevki in to tudi v primeru, če niste registriran uporabnik.

 

Superdavki.com so namreč trenutno brezplačno dosegljivi tudi neregistriranim uporabnicam, tj. davkoplačevalkam (davkoplačevalcem žal ne) (za več informacij glede aktiviranja brezplačnega uporabniškega računa »skočite« na http://www.SuperDavki.com/register.php).

 

lp