krpan in druščina postani član

Naslov teme: ŠE EN POSKUS-OBVEZNA PRAKSA

1136  17.02.2012 - 08:52h / Ostalo / Avtor: ? / 100 / 3

Po pogodbi  z Višjo strokovno šolo mi izplačamo študentu nagrado, prehrano in vožnjo, strokovna šola pa prispevke za zpiz in poškodbe pri delu.

REK potemtakem oddaja šola, a prav razmišljam

lastovka - 17.02.2012 - 09:06

Nimam izkušenj, vendar bi pritrdila vašemu razmišljanju.

LP

Maša - 17.02.2012 - 10:53

Na dan izplačila nagrade oddate REK, kjer vpišete samo neto prejemek, ostalo pustite prazno

pacek - 18.02.2012 - 08:47

Kot izplačevalec nagrade morate oddati REK 1a, obračunati pripadajoče davke in prispevke. v primeru, da imate z šolo v pogodbo v kateri ste se dogovorili, da vam šola povrne stroške davkov in prispevkov, vam mora le te tudi refundirati.

Kar se pa tiče knjiženja vam stroške predstavlja vrednost nagrade, vrednost davkov inprispevkov pa knjižite kot obveznost in na drugi strani kot terjatev do šole s katero imate podpisano pogodbo.

Tudi v naši družbi imamo takšno pogodbo, vendar pazite pri izplačilo nagrade za obvezno prakso, saj je običajno nagrada za obvezno prakso, ki je davčno priznana z "uredbo" oz. do katere višine ni potrebno obračunati dohodnine nižja od tiste, ki jo določa posamezna kolektivna pogodba ali celo nižja od tiste, ki je zapisana v pogodbi.

Pri nas smo imeli velike težave, da smo "odgovorne" prepričali, da v primeru, če mesečna nagrada za 174 ur obvezne prakse presega davčno priznano višino moramo obračunati dijaku, študenti dohodnino in je njegov neto zato nižji kot je zapisano v pogodbi med višjo šolo in družbo.