krpan in druščina postani član

Naslov teme: Turistična agancija DDV in AJPES

1002  11.02.2012 - 08:03h / DDPO / Avtor: Lady / 72 / 1

Pri turistični agenciji (sama organizira aranžma) gre vddv-o samo "kalkulacija" oz zaslužek na prodanem aranžmaju. Ali račune: prejete in izdane ki se nanašajo na aranžma knjižite kor prihodke/stroške/odhodke ali jih vodite na "prehodnem" kontu.

Če so na prihodki/odhodki, potem promet na ddv in ajpesu ne gredo skupaj. Če na prihodek knjižim samo razliko oz zaslužek, pa potemtakem, podjetje izgleda z zelo majhnim prometom.

Kako delate vi?

Matjaž K - 11.02.2012 - 09:18

Na "hitro":

 

Če prodajate lastne aranžmaje (tj. vi ste organizator potovanja, dopustnovanja, izleta, ...) potem izdan račun med prihodke, prejet pa med stroške (kasneje prenos med odhodke iz R4 v R7). Ne glčede na to, pa je zadeva z DDV obdavčena od razlike v ceni, tj. prometi po DDV-O in prihodki po AJPES ne bodo enaki.

 

 

Če prodajate tuje aranžmaje, tj. samo posredujete pri njihovi prodaji, potem pa preko prehodnih postavk (v takem primeru v bistvu na strani prejetih računov nimate računa, ker po izdanem računu kupcu/potniku, zaknjižite obveznost do tistega, za katerega ste posredovali - kasneje mu denar prenakažete), razen izdanega računa za provizijo za posredovanje - tega pa knjižite med prihodke (ta provizija pa ni obdavčena od razlike v ceni ampak po splošni ureditvi - praviloma z 20% DDV).