krpan in druščina postani član

Naslov teme: sejem-prodaja v tretji državi -Middle East

884  06.02.2012 - 09:24h / DDV / Avtor: ZOFIJA / 111 / 2

Mogoče ima kdo izkušnje s tem-….

v »tretji« državi bomo predstavili naš program na sejmu

 s tretjimi državami še nimam konkretnih izkušenj-razen teorija...
ker je izvoz-se DDV ne zaračuna in ga ne plačamo od izstavljene fakture

če bi se primerilo, da tam dobimo kupca...(bi bilo zaželjeno, itak, saj zato gremo tja) in bi namesto začasnega izvoza delali dokončen izvoz in bi bil kupec:


1.pravna oseba, opravlja dejavnost, ima Importer code, torej direktni izvoz, brez DDV-ja

2. fizična oseba.....,

v kolikor se pojavi kupec-fizična oseba, ali mu sploh lahko prodamo direktno na sejmu v tej tretji državi?

Verjetno bi morali najprej narediti dokončen izvoz preko našega sejemskega špediterja ali kakšne druge firme, ki ima importer codo in potem obračunati še naš 20% ddv-ker je kupec fizična oseba.

 

kolikor vem, tako velja tudi za Hrvaško-izvoz v tretjo državo...
če bi tuja fizična oseba kupila pri nas v Sloveniji in ta predmet sama peljala preko meje, bi potem lahko zaprosila za refundacijo DDV-ja (ob predpostavki, da bi na carinskem prehodu dali v potrditev Račun)
če tega dokumenta ob prehodu meje ne pokaže, torej refundacije DDV ne more biti

kako v primeru npr. Kitajske, ali  Middle East (Egipt, Kuwait ipd)??

v dvome me je spravil email organizatorja,
ki nam je ponudil možnost, da kot razstavljalec pridobimo plačilno kartico AMEX in račun, preko katerega bodo kupci nakazovali plačila, torej moramo imeti dva cenika: enega za podjetja, katerim DDV ni potrebno obračunati in drugega za fizične osebe-katerim moramo obračunati 0% DDV.

 

Moti me le to, da v primeru, če tujec v Sloveniji kupi blago in ga izvozi-lahko zahteva vračilo plačanega DDV (Tax free)

V primeru pa, da to blago izvozimo in predstavimo na sejmu v njihovi državi-pa te pravice nimajo-ali sem kaj narobe razumela?

Najlepša hvala za vsako informacijo in lp

Martin Krpan - 06.02.2012 - 11:39

Blago, ki ga prodajate izven ozemlja Slovenije - imate dokazila o iznosu oz. izvozu blaga iz Slovenije (ne glede na to, kdo je "kupec") - ni predmet prometnega davka (berite DDV) v Sloveniji. Stvar podleže obdavčitvi in davčnim predpisom države, kjer ste blago prodali (kamor ste za "uvozili" itd.).

 

ZOFIJA - 06.02.2012 - 16:01

pozdravljeni g. Krpan, najlepša hvala za vaš odgovor

tole me je povsem zmedlo, že dve vodji računovodskega servisa sta mi dejali, da moramo obračunati DDV-če bi bil kupec fizična oseba

se opravičujem, nekaj me mede..., vidim, da je bilo 26 ogledov, pa le vaš odgovor, torej vprašanje ni tako brez veze-ali nihče nima časa odgovoriti, ali pa berejo tisti, ki nimajo izkušenj na tem področju tako kot jaz, vsaj upam, da niso med njimi taki-ki sicer pogledajo-pa se jim ne da odgovoriti, ker jim je to jasno, kot beli dan-kot vidite meni ni in sem vesela vsakega odgovora.

ali se tukaj lahko prav tako sklicujemo na 52.člen DDV?

saj sem poiskala zakon o DDV, pa moram reči, da ga razumem tako, da moram kot kupca iz tretje države  vedno navajati firmo in ne fizično osebo.

se opravičujem, ampak res se bojim, da ne bi naredila napake.

najlepša hvala za čas, ki ste si ga vzeli in lepo pozdravljeni