krpan in druščina postani član

Naslov teme: obracun boleznine

196  10.01.2012 - 12:56h / Ostalo / Avtor: lora / 133 / 4

POzdravljeni!

 

V aktih podjetja imamo zapisano, da je naša plača sestavljena in osnovne plače  in dodatka za poslovno uspešnost, ki se izplačuje v primeru doseganja vnaprej postavljenih kriterijev.

 

Po kolektivni pogodbi je osnova za obračun vseh nadomestil osnovna plača.

 

Tule mi nekaj ne "štima" pri naših  obračunih plač. Nadomestila, kot so prazniki, dopusti, se obračunajo na celotno plačo, nadure tudi, minulo delo samo od  osnovne plače. Prav tako se bolniška obračuna v procentih od osnovne plače.

 

Sedaj sem v dilemi, ker se je pojavila bolniška nad 30, in so navodila jasna, da se nadomestilo v breme ZZZS obračuna od povprečne prejete plače preteklega leta. Torej bi morali upoštevati celotno plačo!! Ali lahko naredim obračun in refundacijo samo od osnovne plače, izplačilo poslovne uspešnosti pa je stvar poslovanja podjetja?

 

REsbi prosila za kakšno mnenje, hvala.

 

 

Tule gre po mojem za hudo neskladje in razlaganje internega pravilnika.

 

Po mojem mnenju bi morala biti osnova enaka za vsa nadomestila.

 

Danja - 10.01.2012 - 14:21

Mi obračunamo boleznine nad 30 dni v višini 80% celotne izplačane plače po dohodnini iz preteklega leta, tako tolmači tudi zavod. Edina varovalka je tekoča plača, ki bi jo delavec zaslužil, če bi delal in te višine izplačilo boleznine ne sme preseči.

Danja - 10.01.2012 - 14:30

Pozabila sem dodati še moje mnenje o tem: kolektivno pogodbo upoštevati le takrat, ko gre izplačilo v breme firme, kadar pa gre v breme zavoda, upoštevati njihove predpise (ZZZS), ki s kolektivno pogodbo nimajo nobene veze, saj smo mi zgolj izplačevalci v imenu zavoda.

mr-1 - 11.01.2012 - 08:34

Nadomestilo za boleznino v breme podjetja (do 30 dni) se praviloma obračunava na "urno postavko preteklega meseca" (ponekod tudi na povprečno urno postavko preteklih treh mesecev); pri nas sicer tudi obračunavamo na "redno plačo", vendar ob tem v osnovi upoštevamo vse dodatke (tudi na uspešnost!).

 

Nadomestilo v breme ZZZS obračunajte s pomočjo njihovega obrazca - tu bo v osnovi celotna bruto plača, izplačana v preteklem letu. Pravilnost obračuna boleznin v breme podjetja pa ponovno preverite z določili ZDR oz. ustrezne kolektivne pogodbe...

lora - 12.01.2012 - 09:29

Hvala obema za mnenje. Govorila sem z direktorjem in je rekel, da je OK , če se obračuna boleznina samo od osn.plače in ne od dodatka na uspešnost, ker na uspešnost podjetja ne more vplivati posameznik (?), ampak se ta uspešnost korigira z drugimi kriteriji.

 

Nimam kaj, bolniška v breme podjetja in zavoda se bo očitno obračunala od dela plače (ne od celote), bomo pa manj obremenili zavod???!!!!! Tudi na obazcu za refundacijo bomo prikazali kot osnovo samo ta del plače brez uspešnosti. Pač podjetje velikodušno prispeva še polni dodatek k osnovni plači. Ne glede na prisotnost!