krpan in druščina postani član

Naslov teme: Naknadno vračilo DDV za diplomate

14  03.01.2012 - 08:52h / DDV / Avtor: ManjaB / 105 / 2

Po enem mesecu nam je diplomat prinesel potrdilo o vračilu DDV za diplomatsko predstavništvo.  Mi smo mu obračunali DDV, ker se ob nakupu ni izjasnil kdo je in še ni imel nobenih papirjev. Sedaj pa zahteva DDV nazaj. Ali lahko upoštevavo kasnejše izdano potrdilo, kot je bil izdan račun? Kaj mislite, kako naj to rešim?

Zeleni Jurij - 03.01.2012 - 18:36

Če ima diplomatsko predstavništvo sedež v drugi državi in nabavlja blago oz. storitve pri slovenskih davčnih zavezancih, identificiranih za namene DDV v SLO, se zahtevek za vračilo predloži pri pristojnem carinskem organu in sicer v roku 6 mesecev od datuma izdaje računa (+ priloženi izvirniki računov ter Potrdilo o oprostitvi, ki ga potrdi pristojni organ države, v kateri ima ta upravičenec sedež. Potrdilo o oprostitvi se ne rabi predložiti, če že iz mednarodne pogodbe izhaja, da gre za mednarodno organizacijo, ki je upravičena do vračila).

Neposredne oprostitve v vašem primeru tako ni mogel uveljaviti, če še ni imel potrebnih potrdil, ki bi jih posredoval dobavitelju.

 

Mogoče malo več podatkov, kje ima sedež ta diplomat, če ne pa si za lažje razumevanje oz. za natančnejšo vsebino določil poglejte:

- Pravilnik o pogojih in načinu oprostitve davkov za diplomatska predstavništva.... je zelo malo členov, tako da ne bo problema razumeti.

Zeleni Jurij - 15.06.2012 - 14:42

1