krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačilo po pooblastilu - 50 EUR

6208  29.12.2011 - 15:42h / Ostalo / Avtor: Cicero / 139 / 0

Glede na trenutno stanje zakonodaje menim, da je možen izogib za vse, ki želijo še naprej poslovati gotovinsko ali jim je to nuja.

Glede na zakonodajo je dovoljeno, da nekdo denar nakaže po pooblastilu. Se pravi, da od stranke prejme denar za plačilo računa in ga v njenem imenu nakaže oziroma položi na TRR (prodajalca). V tem primeru, ne gre za neposredno plačilo računa v gotovini ampak za zastopanje. Potrebno je samo pooblastilo. Ko se plačuje konec dneva, znesek plačil po pooblastilu ne predstavlja običajen polog iztržka ampak je potrebno ločiti posamezne transakcije po namenu. Glede zneskov v tem primeru pazite samo na zakonodajo o pranju denarja,.... Denar se v tem primeru lahko nakaže/položi tudi zbirno za več strank (računov) hkrati ter se zagotovi ustrezna analitična evidenca transakcij namenov plačil in evidenco plačanih računov.

ZDAVP-2 je izpolnjen, ker se plačilo izvrši na TRR prejemnika plačila. poleg tega transfer denarja med fizičnimi osebami in zastopanje ni predmet zakonskih (davčnih) omejitev.

Pazite, ker gre za terjatev z odloženim plačilom in ne za takojšnje plačilo.