krpan in druščina postani član

Naslov teme: Skrajšan postopek

5959  16.12.2011 - 09:29h / Drugi davki in takse / Avtor: Jaz / 113 / 10

Res potrebujem pomoč, prosim...

 

Spodnje sem našla na internetu. Mislim, bomo postopek sedaj znali izpeljati. Še vedno pa ne vem, kdaj in na kakšen način se izplačajo prenešeni dobički.

a) Če se do zaprtja dobički izplačajo se plača 20% davek in odda REK-2. BS se odda s stanjem na TRR in osnovnim kapitalom. Opremo bomo pred zaprtjem prodali.

b) Če se do zaprtja dobički ne izplačajo, je BS oddana s kapitalom (osnovni + prenešeni dobički) in s stanjem na TRR. Tako ostane denar na TRR-ju, na kakšen način se potem odvede 20% davek? Kdo in če sploh potem odda REK-2 in plača davek?

 

Hvala za pomoč.

 

 

1/ družbenik sprejme sklep o prenehanju družbe po skrajšanem postopku in ga overijo pri notarju, overi se izjava, da so plačane vse obveznosti, da so urejena razmerja z delavci ter da družbenik prevzema obveznost plačila vseh morebitnih preostalih obveznosti družbe, ki bo izbrisana. Nato se sodišču pošlje predlog za vpis sprememb v sodni register z gornjimi prilogami ter plača taksa.

2/ Sodišče sprejme sklep o prenehanju družbe, vendar vas o sprejetju sklepa ne obvesti. Iz Urad.lista prejmete ponudbo za objavo, katero plačate, da bo sklep o prenehanju objavljen v uradnem listu. Nato sodišče v cca. 2 tednih sprejme in pošlje sklep o izbrisu iz registra. Plačate objavo sklepa v Uradnem listu. Z originalnim sklepom greste na sodišče po potrdilo o pravnomočnosti sklepa.Sklep postane pravnomočen 15. dan od objave v Urad.listu.

3/ Na AJPES oddate zaključna poročila ( BS, IPI in Izkaz bilančnega dobička/izgube) in sicer po stanju na dan pred sprejetjem sklepa družbenika o prenehanju družbe. Rok za oddajo je 3 mesece od dneva sprejetja skepa. Konec leta ne oddajate ničesar več. Bilancam priložite dopis z obrazložitvijo zakaj jih predlagate. Podlaga za oddajo poročila je Metodološko navodilo za predložitev letnih poročil.

4/ DURS : a/ Ko sodišče objavi 1.sklep o prenehanju v 15 dneh DURS z dopisom obvestiti, da je bil v uradnem listu X objavljen sklep o prenehanju in da boste kasneje predložili obrazec DR-04, obvestilo AJPES o prenehanju ter pravnomočni sklep sodišča o prenehanju. Podlaga je 47.čl. Zakona o davčni službi .

b/ davčni obračun DDPO sestavite na dan pred izbrisom družbe registra in ga v roku 30 dni od dneva izbrisa predložite DURS-u. Sestavni del obračuna je notarsko overjena izjava družbenika o prevzemu obveznosti plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe. Plačila opravite istočasno s predložitvijo obračuna oz. priložite zahtevek za vračilo. Izplačila družbenikom se obravnavajo kot dividende ali kot kapital.dobiček (glejte še 24.,70.,74.č. ZDDPO-2 ). Za predlaganje davčnega obračuna in obračuna davčnih odtegljajev poglejte 369.čl. ZDavP-2.

c/ Če ste zavezanec za DDV morate za predlaganje obračunov DDV upoštevati še 5.odst.88.čl. ZDDV-1. Ob prehenaju identifikac.za DDV morate biti pozorni še na zadržanje blaga, ki se šteje za promet blaga opravljen za plačilo in podleže plačilu DDV ( 8.čl. ZDDV-1 ter 132.čl. PDDV ). Pametno je, da pred prenehanjem prodate vso zalogo blaga in opreme, ob nakupu katerega ste si odbijali DDV.

č/ Ko pridobite pravnomočni sklep sodišča in takoj oz. v 5 dneh :

  • na AJPES-u vložite obr.PRS-1 za izbris iz poslovnega registra.Priloga je pravnomočni sklep sodišča (dostop do obrazca je .tu
  • na DURS dostavite obr. DR-04, obvestilu AJPES o prenehanju in kopijo pravnomočnega sklepa sodišča.

DURS obvestite, kje se bo hranila dokumentacija izbrisane družbe ( lahko tudi pripišete na obr. DR-04 ).Mi smo z dopisom DURS istočasno zaprosili še za izbris iz DDV registra. Dokler ne dobite odločbe o prenehanju identifikac.za namene DDV morate oddajati prazne obračune.

  • zaprete TR

Ti - 16.12.2011 - 13:19

Prosim, če mi le kdo lahko pomaga, kaj naj s prenešenim dobičkom, ki ne bo izplačan?

 

Je najbolje, da ga izplačamo pred začetkom postopka? Kaj če ga ne bomo do takrat? Po izdaji sklepa o izbrisu ga ne moremo kajne? Vem, da sprašujem bedarije, vendar....

Mica Repica - 16.12.2011 - 13:33

Od kraj pa je ta odgovor, ga ne najdem na internetu?

 

Mi lahko narediš povezavo?

Mica Repica - 16.12.2011 - 13:42

Sem že našla objavljeno na racunovodja.com, vendar mislim, da je zadeva v nekaterih rečeh zastarela.

Kolikor vem gredo sedaj vse objave o prenehanju preko Ajpesa in nič več preko Uradnega lista.

 

Nerazporeni dobiček + osnovni kapital ostaneta lastniku - do 28. februarja se opravi napoved kapitalski dobiček in višina obdavčitve je odvisna od let lastništva d. o. o. po lestvici.

Ti - 16.12.2011 - 13:57

Mica Repica, HVALA.

 

Mislila sem, da gre v kapitalski dobiček kapital brez prenešenih dobičkov. Torej, v primeru, če dobiček ne bo izplačan, se za ta znesek poveča znesek pri prijavi kapitalskega dobička in bo lastnik takrat plačal kapitalski dobiček tudi od prenešenih dobičkov.

 

HVALA.

Ti - 16.12.2011 - 13:53

Mica Repica - 16.12.2011 - 14:18

Na dursovi strani je objavljeno pojasnilo: št. 42153-70/2011 z dne 11.2.2011 glede izračuna kapitalskega dobička. Malo poglejte in preračunajte.

 

 

Mica Repica - 16.12.2011 - 14:27

ine - 16.12.2011 - 14:41

vse to verjetno drži, če je denar na trr

kaj pa če denarja ni??

 

 

Mica Repica - 16.12.2011 - 15:06

Gleda se aktiva in pasiva na BS.

 

Denar na TRR ni važen, gleda se na pasivi kapital, ki ostane po zaprtju d. o. o, čeprav gotovine na TRR ni več in se obdavči kapital.

ine - 19.12.2011 - 07:43

če prav razumem, se obdavči kapital, tudi če ne pride do izplačila?