krpan in druščina postani član

Naslov teme: Stečaj in odpis terjatve

4700  06.10.2011 - 09:15h / Ostalo / Avtor: aaa / 58 / 3

Zavezanec s.p. že več kot leto čaka na končanje stečajnega postopka. Stečajna upraviteljica mu je dejala, da

je zadeva zaključena, vendar tako, da stečajnega postopka še ne more končati, ker gre zadeva na sodišče.

Upnik mu je veliko dolžan, kdaj mu lahko odpišemo terjatev,saj kot mu je zagotovila upraviteljica nikoli denarja ne bo. Kaj je pravzaprav potrebno priložiti DURSU, da se lahko zahteva vračilo plačanega DDV ?

Prva Brina - 06.10.2011 - 09:43

Proučite dobro spremembe ZDDV-1E objavljene v zadnjem uradnem listu. Mislim, da boste vse odgovore našla v teh spremembah zakona.

Lp

mr-1 - 06.10.2011 - 10:15

Na žalost bodo spremembe veljale le za tiste stečajne postopke, ki so bili začeti po 1.1.2011. Verjetno so se predlagatelji ustrašili prevelikega števila popravkov v oktobru 2011 - pravično bi vsekakor bilo, da bi veljalo tudi za starejše še vedno odprte postopke.

Za starejše postopke bo torej potrebno počakati na uradno objavo o zaključku stečajnega postopka. Tudi sama pridno odpiram e-objave za enega izmed stečajnih postopkov, začetih v letu 2008, ki nas je kar pošteno "zamajal" - pa ni kakšnih izgledov, da se bo kaj kmalu končalo. Skoraj hkrati so v stečaj odšla tri povezana podjetja, v stečajni masi ne bo ostalo niti za poplačilo prednostnih upnikov, se pa med sabo sedaj stečajni upravitelji pravdajo okoli lastništev nekaj zalog, blagovnih znamk,... Postopki se vlečejo, konca ni videti, sodni stroški in stroški postopkov pa pridno požirajo še tisto nekaj malega kar se nabere v stečajni masi. Za nas "navadne upnike" se že sedaj vidi, da ne bomo dobili niti centa, tako da le še zaradi ddv-ja čakamo na čim prejšnji zaključek. 

 

Ostane vam torej le čakanje...

aaa - 06.10.2011 - 10:22

Da, žal bodo veljale spremembe za stečaje po 1.1.2011, nekatere določbe pa še kasneje, torej

čakajo in "crknejo" lahko tudi manjši nič krivi podizvajalci  zaradi dolgotrajnih postopkov. Grozljivo!