krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pobot - zagata

2920  24.05.2011 - 11:46h / DDV / Avtor: Petra / 84 / 9

Živjo vsem,

 

pri pobotu sem naredila napako, pa bi vas prosila za ideje kako to lahko popravim.

 

Prek programa sem vnesla pobot v Ajpes (prek datoteke) in ker je v ta pobot bilo potrebno prijaviti VSE neplačane obveznosti, tudi stare, mi je datoteka skreirala pač vse. V gužvi nisem pogledala in mi je v pobot ušla obveznost do dobavitelja, ki so mu del računa reklamirali, ter 3 obveznosti, ki jih niso hoteli prijaviti v pobot, čeprav jih po zakonu moram, niso v sporu na sodišču.

 

In vse se je pobotalo.

 

Kaj naj naredim, razen tega da se fentam, sej me bo itak stranka ki je znorela.

 

Kličem v te firme in nekako probam, da se ta pobot ne upošteva, ker je to naša napaka..napaka servisa?

 

Ej ne vem več kaj naj naredim, res. Dejansko se mi meša od vsega že.

 

Če lahko, mi pomagajte s predlogi.

 

Lp Petra

p.š. - 24.05.2011 - 12:05

Samo "posipati se s pepelom" in priznati napako ( kar ste že storili) in potem z veliko mero prijaznosti in vljudnosti prositi dobavitelja za storno pobota ... vprašanje pa je, kako se bo ta dobavitelj odzval glede na to, da mu je sedaj "priletel" noter tudi sporni - reklamirani del terjatve ... 
Ne poznam situacije, vendar če je to dobavitelj, s katerim vaša  ( upravičeno) razjarjena stranka  redno posluje in pri njemu nabavlja , in če tudi v preteklosti ni bilo težav pri poravnavanju obveznosti do tega dobavitelja,  potem se lahko sklicujete tudi na  pretekle dobre  poslovne odnose in tudi, naj za dobrobit prihodnjih dobrih odnosov malce popustijo in ne upoštevajo rezultatov pobota, vendar je to zelo težko, saj so na drugi strani s tem istim zneskom pobotali tudi del svojih obveznosti do xy podjetja ...

Če nikakor ne bo šlo z neupoštevanjem, se pač naj poknjiži, kot je pobotano ... za pozitivno rešeno reklamacijo pa bo dobavitelj tako ali tako moral izdati dobropis in vrniti denar vaši stranki ... bo potrebno pa z vaše strani izvajati več pritiskov za to, da se bo reklamacija pozitivno rešila ( ker ste sedaj spregledali to zagato ) ...  vse je odvisno od pripravljenosti udeležencev za normalno komunikacijo ( kar je v tem norem svetu že kar redkost ) ...

Srečno pri reševanju težave  in lp.

pic - 24.05.2011 - 12:07

Opravičilo stranki, ki seveda ne bo odpravilo napake... žal :(.  Poskusite se kaj dogovoriti pri stranki kjer imajo reklamacijo in vam želim, da bi vam tu uspelo. 
Glede pobota pa morda še ena radovednost: ste tej vaši stranki že prej plačevali njihove obveznosti (plačilni promet) in še to ali ste imeli pravočasno vse podatke za ta pobot? Omenili ste, da ste hiteli... po čigavi "krivdi"?
Poskusite se umiriti in po vsaki nevihti posije sonce...

Petra - 24.05.2011 - 12:17

Plačilnega prometa ne izvajam, to stranka dela sama. Po telefonu mi je sporočila, kaj gre v pobot in kaj ne. Meni pač glavna knjiga pokaže vse stare obveznosti, ki bi morale v pobot. Potem, preverim skupaj s stranko in tokrat so mi te 4 svari po ne vem kakšnem naklučju odletele v pobot. Zato ker se je mudilo. Ker čakam na zadnji izpisek seveda, da ga dobim po faxu ali mejlu in potem skreiram pobot.

 

Ma ne vem no. Nisem od včeraj, 20 let mam prakse ampak zdej je to res postalo noro.

 

 

Petra - 24.05.2011 - 12:23

Ampak a mi lahko nekdo pove, prosim, kje piše, oziroma člen zakonske podlage, kaj se v pobot ne prijavlja.

 

1. 2 odstavek 16. člena ZPreZP 

Prva in druga alineja

 

Kje bi našla podlago, da se prepričam, da sem kršila kak zakon? 

 

Hvala vam.

 

Petra

Kroglica - 24.05.2011 - 12:53

Glede tega, da vaša stranka nekaterih obveznosti preprosto ni hotela prijaviti v pobot, menim, da za to nima nobene zakonske podlage in da obveznost mora biti prijavljena.
Pojasnilo na spletni strani MF pa za reklamirane račune pravi takole


18. Kako naj se zavrne račun, da ga ne bo treba vložiti v večstranski pobot?

Relevantno dejstvo za ZPreZP ni sprejem/zavrnitev računa, temveč sprejem dostavljenega blaga oz opravljene storitve. Vprašanje sprejema oziroma zavrnitve računa je pomembno le, če se šteje za sprejem ali zavrnitev blaga.

Če je dolžnik blago prevzel, se šteje, da je bilo blago dostavljeno. Tudi če ima tako
blago napake, je bila storitev opravljena. Dolžnik jo mora plačati. Lahko pa uveljavlja jamčevalne zahtevke.


Če je napaka taka, da se blago ne more šteti za dobavljeno oziroma storitev za opravljeno, do dostave blaga oziroma izvedbe storitve ni prišlo. Dolžniku te obveznosti ni treba poravnati. Seveda pa lahko dobavitelj/izvajalec storitve sproži spor pred sodiščem, v katerem dokazuje, da je bila zavrnitev neupravičena.


Vprašanje ustreznosti zavrnitve računa je torej vezano na vprašanje
, ali

zavrnitev/sprejem računa pomeni zavrnitev oz. sprejem blaga ali storitve. Ustreznost njene zavrnitve pa je odvisna od narave napake.


19. Ali je dolžnik v obvezni večstranski pobot dolžan prijaviti tudi dospelo neporavnano obveznost, ki jo prereka (je ne priznava), vendar upnik v zvezi z njo še ni sprožil spora pri pristojnem sodišču?

V skladu s prejšnjim odgovorom, je dolžnik blago ali storitev bodisi sprejel, bodisi zavrnil. Če je blago sprejeto, mora dolžnik svojo obveznost plačati v skladu z določbami ZPreZP. Če dolžnik blaga, zaradi nepravilno izpolnjene pogodbene obveznosti upnika, ni sprejel, denarna obveznost upnika še ni nastala in je posledično seveda ni treba prijaviti v obvezni večstranski pobot.

Če je dolžnik, v skladu s pravili obligacijskega prava, izpolnitev sprejel le delno, mora obveznost poravnati v sorazmernem delu.


 

Petra - 24.05.2011 - 12:58

Hvala vam Kroglica, zaprijazno pomoč! Potrebujem dejstva, da se lahko jutri na sestanku utemeljeno pogovarjam.

 

 

Petra - 24.05.2011 - 13:36

Kot računovodja, moram delat tako kot mi veleva zakonodaja, v realnem svetu je to v kombinaciji s stranko težko izvajat. Eni res izvajajo take pritiske, da je to grozno. V starih dobrih časih, sem z isto količino strank, lahko zaposlovala 7 zaposlenih. Redne plače, pa ne majhne. Za samo knjiženje brez izdelave zaključnih računov 6 in 1 zaposlena za izvajanje notranjih kontrol prieden se odda DDV. Bilance in vse ostalo sem delala sama. Pa je nekako šlo. Zdaj, ko nihče ne plačuje, sva ostala 2. Neplačnike dajem stran, prav veliko jih itak ne prizadane, saj je nejolane konkurence full. To da bodo jokali ko pride inšpekcija jih itak ne zanima, saj vsi gledajo samo od danes na jutri.

 

Res ni enostavno. Rad bi človek mel vse "pošlihtano", se redno izobraževal, kar seveda tudi stane. Skratka tole je postala grozljivka.

 

Sej ne da cvilim, zdej ko se mi je tole zgodilo, ampak komu pa naj povem...lahko edino vam, kjer lahko celo kdo kaj razume.

 

 

valat - 24.05.2011 - 17:12

Razumemo vas, saj smo v enakem zosu, žal pa konkretne pomoči ne moremo nuditi. Še najbolj je zadela Kroglica z nasvetom, ostali lahko samo sočustvujemo (in upamo, da ga nismo ali da ga ne bomo tudi kje pokronali).

Vso srečo in lep pozdrav!

Lea - 24.05.2011 - 22:58

Petra, držimo pesti ! Jaz sem imela prijave v e-pobot pri štirih strankah, pa nobena ni bila realizirana. Sporoči, kako se je izšlo.