krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vaše mnenje - ePobot in ZDDV-1

2361  14.04.2011 - 22:26h / DDV / Avtor: Ekofin / 68 / 9

Dober večer moji "sotrpini"!

 

Kako kaj kaže z ePoboti? Jaz ravno zaključujem za danes, jutri pa ponovno v nove zmage.

 

Na vas se obračam s prošnjo, da bi mi napisali in izrazili svoje mnenje o Obveznem pobotu in dopolnilu ZDDV-1. Zakaj to sprašujem? Ker imam znanca na Obrtni zbornici s katerim sva kar dosti debatirala o teh vročih temah in me je prosil, če bi lahko zbrala skupaj mnenja, prednosti in slabosti teh sprememb, saj imajo oni možnost se pogovarjati z vlado oziroma so jih vladni ljudje pozvali, da jim s povratnimi informacijami sporočijo kako zadeve tečejo v praksi.

 

Jaz sestavljam skupaj svoje mnenje, ampak bi mi prav prišel tudi vaš pogled na vse skupaj kakor tudi vaše ideje, pripombe, pritožbe, kje je zakon dober (če sploh kje) in seveda kje so vse tiste negativne lastnosti in delo, ki ga zakon prinaša s seboj.

 

Lepo se imejte in ... saj veste jutri imamo čas še do 13.00 ure :-) 

lili - 15.04.2011 - 00:30

Ne vidim smisla v obveznem pobotu  - bojim se, da ga bodo nekateri izkoriščali.

Konkretno imam stranko, ki je reden plačnik in tudi njene stranke so ji dokaj redno plačevale račune. V zadnjem mesecu pa so nehali plačevati in ko so jih vprašali kaj je s plačili, so odgovorili, da bodo vse dali v pobot. Kako naj potem ta moja stranka sploh normalno nadaljuje - če ne bo imela prilivov, ji ne bo preostalo drugega, kot da tudi sama preneha plačevati račune.

živa - 15.04.2011 - 01:06

Vašemu znancu samo svetujte, da si ogleda ta forum zadnjih 14 dni. Če iz vseh teh vprašanj in mnenj ne bo dobil jasne slike o našem mnenju... potem je pa edina varianta, ...ah, raje ne bom napisala kaj, ker bi še vedno rada ostala živa.

virineja - 15.04.2011 - 08:23

Bistvo predloga sprememb se nanaša na spremembe davčne zakonodaje - ukinitev popravka DDV-ja. Potem pa tudi ta pobot ne bo tako problematičen, saj lahko podaljšajo tudi obdobja: namesto vsak mesec naj bo obvezen pobot na dva meseca, vmes pa je lahko prostovoljni pobot.

Ne-računovodja - 15.04.2011 - 08:58

Vsem tistim, ki bi radi vedeli kako izgleda sprejet zakon o plačilni disciplini in popravek DDV-1  v praksi , naj se za en teden zaposlijo v računovodstvu.

MB-JC - 15.04.2011 - 08:58

Ukinejno naj vso to, da ne rečem ka...ker menim, da imamo zaposleni v računovodskih servisih dela čez glavo in ni potrebno da se še take stvari poročajo vsake 3 tedne....ker tako ali tako nima nobenega ogromnega pomena na obstoj podjetij in na plačilno disciplino

pic - 15.04.2011 - 09:07

Moram dodati oziroma samo se strinjati z "Ne-računovodja": vse na Obrtni zbornici, ki se pogovarjajo z vlado in tiste, ki pišejo zakone, pa ne za en teden, za vsaj pol leta delati v računovodske servise in naj uresničujejo svoje umne zakone! 

ale - 15.04.2011 - 10:13

Plačilo DDV po plačani realizaciji.

p.š. - 15.04.2011 - 12:44

Tudi osebno menim, da kar se tiče zakonskih sprememb ZDDV-1 in uvedbe ZPreZP , sploh pa v skupnih točkah, ne bo nič pripomoglo k plačilni disciplini... zakaj : še vedno imamo pravico do vstopnega DDV po datumu prejema računa - čeprav ga ne plačamo na valuto, ga lahko vnesemo v prvi krog e-pobota po datumu nastanka zamude, pa je - takšen račun lahko plačamo kasneje ali pa nikoli - še vedno nam ostane vstopni DDV, tako da vpliv skupnih sprememb zaradi uvedbe teh dveh dopolnitev ni efektiven .

Če bi se želelo vzpodbujati k plačilni disciplini zaradi vstopnega DDV, naj se rešitve vzamejo iz koncepta plačane realizacije.
Če bi se želelo vzpodbujati k plačilni disciplini po ZPreZP, naj se zakonske določbe korigirajo v smislu točne določitve plačilnih rokov brez uporabe možnosti prijav v pobote - e-pobot ni orodje za spodbujanje k rednim plačilom, pač pa gromozanska potuha... ki povrhu vsega še stane - koristi gospodarski subjekti od e-pobota ne bodo imeli, imela ga bosta AJPES in DURS, ki bo na lahek način prišel do svojega denarja ...  v gospodarstvu pa bo (je že sedaj) efekt poslabšanje likvidnosti, skratka ime ZPreZP se ne sklada z vsebino in učinki zakona samega ... za nameček pa še potuha s strani ZDDV- 1D . Poboti so se lahko izvajali tudi prej, če je gospodarski subjekt želel takšen način poravnavanja obveznosti in tako bi moralo tudi ostati. Rajši naj se strožje in natančneje omeji zakonska določila o obveznih plačilnih rokih.

Ja, in še nekaj ... ko se inštitucije lotevajo pisanja pojasnil in navodil za izvajanje zakonskih določil, bi bilo korektno do nas, zavezancev, da svoja mnenja uskladijo, predno jih oddajo v branje in uporabo ... ker tole, kar so nam tokrat postregli, je en navaden zmazek, ki samo vnaša zmedo med zavezance  - hočem povedati: ni fer, da se moramo držati zakonskih določil, ki jih zakonodajalec niti sam ne zna korektno in enotno tolmačiti.

lp

sinja - 15.04.2011 - 13:11

Popolnoma se strinjam z p.s. in tudi ostalimi. In ne samo pol leta, eno celo leto naj pridejo delat, tudi vrli snovalci zakonov, predvsem tega zadnjega in naj preživijo noči in dneve za računalnikom, naj pozabijo na proste vikende, mirne počitnice in še na kaj. Kaj če bi vsi lahko zaprli vrata za dva meseca in šli na računodovske počitnice, kakor gredo poslanci.....

Madonca bi nam bilo super