krpan in druščina postani član

Naslov teme: pokrivanje izgube

1572  12.03.2011 - 20:43h / DDPO / Avtor: manca / 74 / 1

Podjetje spremenilo lasništvo (70%). Lansko leto je imelo cca 50.000 izgube. Po 36.členu (5.odst.) se za to davčno izgubo ne mora zmanjšati dobiček. Pokrivanje izgube bi prikazala v obrazcu pod 15.2 (pokrivanje izgube), kot nepriznani odhodki pa kam? Pod 12.6 ne, ker ni bila zamenjana dejavnost.

Prosim za pomoč.

Hvala

Manca

FRANJA - 13.03.2011 - 00:06

lastništvo podjetja se je spremenilo za več kot 50%. Dejavnost in vse ostalo ostaja enako. Ali lahko pokrivamo izgubo iz preteklih let, ker ni izpolnjen še dodatni pogoj.

36. člen
(davčna izguba in pokrivanje davčne izgube)

(5) Če se v davčnem obdobju lastništvo delniškega kapitala oziroma kapitalskih deležev ali glasovalnih pravic zavezanca neposredno ali posredno spremeni za več kot 50% glede na stanje lastništva na začetku davčnega obdobja, IN zavezanec:
1. že dve leti pred spremembo lastništva ne opravlja dejavnosti; ALI 2. dve leti pred ali po spremembi lastništva bistveno spremeni dejavnost,
drugi odstavek tega člena ne velja za izgube, ki so nastale v letu spremembe lastništva ali v preteklih davčnih obdobjih.
(6) Če zavezanec bistveno spremeni dejavnost v dveh letih po spremembi lastništva po petem odstavku tega člena, se davčna osnova poveča za že uveljavljene davčne izgube, ki so nastale v letu spremembe lastništva ali v preteklih davčnih obdobjih.
(7) 2. točka petega odstavka tega člena ne velja za zavezanca, ki bistveno spremeni dejavnost zaradi ohranjanja delovnih mest ali sanacije poslovanja.

Med enim in drugim pogojem je besedica IN, kar pomeni, da morata biti kumulativno izpolnjena oba pogoja: sprememba lastništva in prvi pogoj: že dve leti pred spremembo lastništva ne opravlja dejavnosti ALI: se je bistveno spremenila dejavnost dve leti pred spremembo lastništva (za spremembo dejavnosti se ne smatra, če se je ta spremenila zaradi ohranjanja delovnih mesti ali sanacije poslovanja).
Če gre zgolj za spremembo lastništva in ni izpolnjen noben od dodatnih pogojev (IN, ALI), menim, da lahko upoštevate kritje preteklih izgub (našla podoben primer ter ga prilepila - mogoče vam bo kaj v pomoč) Lp