krpan in druščina postani član

Naslov teme: sončna elektrarna - amortizacija -olajšava

1473  08.03.2011 - 10:07h / DDPO / Avtor: anan / 1259 / 2

Na našo poslovno zgradbo smo postavili sončno elektrarno. Amortizirali jo bomo 15 let (6,67% amort. st.).
Glede na spodaj pripeto pojasnilo DURS sem v dilemi, ali lahko upoštevmo olajšavo v opremo, glede na to, da ne upoštevamo max. dovoljene amort. stopnje? Kako si razlagate pojasnilo vi?

II. Obdavčitev z vidika DDPO


1. Uvrščanje sončne elektrarne med opremo


Zavezanec meni, da se sončna elektrarna šteje med opremo, ker se po različnih pojasnilih in strokovnih virih (navaja ZDDPO-2 s komentarjem avtorjev Saše Jerman in dr. Marjana Odra, GV založba 2008, str. 314) med opremo uvršča med drugim tudi generatorje, transformatorje, turbine idr.. Dodaja, da je od opreme za davčne namene priznana maksimalna amortizacijska stopnja v višini 20 %, ter da se v skladu s tem lahko za naložbo v sončno elektrarno uveljavlja davčna olajšava v smislu 55. a člena ZDDPO-2 oziroma po 66. a členu Zakona o dohodnini za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.


Fotovoltaične celice kot sestavni del sončne elektrarne se lahko uvrščajo med opremo. V primeru, da bo zavezanec za ta del sončne elektrarne za poslovne namene** obračunal amortizacijo po 20 % amortizacijski stopnji in ob uporabi metode enakomernega časovnega amortiziranja, se tudi za davčne namene lahko kot odhodek prizna tako obračunana amortizacija. Za del sončne elektrarne, ki se uvršča med opremo, zavezanec lahko uveljavlja olajšavo po 55.a členu ZDDPO-2 oziroma 66.a členu ZDoh-2.


Glede na to, da imajo fotovoltaične celice kot sestavni del sončne elektrarne podobno funkcijo kot npr. turbina in generator pri hidroelektrarni, se lahko uvrščajo med opremo, ker se tudi turbina in generator uvrščata med opremo in ne pod gradbeni objekt. Če se bo sončna elektrarna montirala na ostrešje, se v primeru, da bo predhodno treba zamenjati oziroma rekonstruirati ostrešje, se vlaganja iz tega naslova ne morejo šteti kot vlaganja v opremo. Kot vlaganje v opremo lahko dodatno štejejo še konstrukcijski elementi, ki so sestavni del fotovoltaičnih celic, oziroma se brez njih fotovoltaičnih celic ne more montirati na ostrešje. Če pa bo sončna elektrarna montirana na zunanje talne nosilce, potem tudi izdelava zunanjih talnih nosilcev ne šteje med vlaganja v opremo.


V skladu s prvim odstavkom 33. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2 (Uradni list RS, št. 117/06, 56/08, 76/08, 5/09 in 96/09) se amortizacija opredmetenih osnovnih sredstev, neopredmetenih sredstev in naložbenih nepremičnin kot odhodek prizna v obračunanem znesku z uporabo metode enakomernega časovnega amortiziranja ter najvišjih amortizacijskih stopenj, ki so določene v petem odstavku tega člena. Če bo davčni zavezanec za del sončne elektrarne, ki se uvršča med opremo, za poslovne namene obračunal amortizacijo po 20 % amortizacijski stopnji, se tudi za davčne namene lahko prizna amortizacija v obračunani višini. Za del sončne elektrarne, ki se uvršča med opremo, zavezanec lahko v skladu s 55.a členom ZDDPO-2 oziroma 66.a členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 28/09-UPB5) uveljavlja zmanjšanje davčne osnove v višini 20 % investiranega zneska v opremo, vendar največ v višini davčne osnove. Po določbah 55.a člena ZDDPO-2 je znesek olajšave omejen na največ 30.000 EUR.

virineja - 08.03.2011 - 16:45

Pojasnilo  DURS-a navaja kot primer obračuna amortizacije z najvišjo davčno priznano stopnjo amortizacije, ki je 20% za tisti del sončne elektrarne, ki se nanaša na opremo. To pa ne pomeni, da ne smete upoštevati nižje stopnje. Tudi v tem primeru je tako obračunana AM davčno priznan odhodek.
Tudi sama olajšava za investiranje ni vezana na stopnjo amortizacije, temveč zgolj na to ali je tovrstna oprema uvrščena med olajšave ali ne.  Od dela vlaganj v sončno elektrarno, ki se nanaša na opremo - lahko uveljavljate olajšavo (30% vlaganj vendar največ 30.000€) 

virineja - 08.03.2011 - 16:49

Še nekaj: pojasnilo je bilo podano najbrž pred spremembo 55.a člena, saj navaja olajšavo v višini 20% investiranega zneska. Velja 30% investiranega zneska:
55.a člen(olajšava za investiranje)(1) Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 30% investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva, vendar ne več kot 30.000 eurov in največ v višini davčne osnove.