krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zavarovanje 040

1423  05.03.2011 - 22:24h / Drugi davki in takse / Avtor: Jape / 88 / 15

Sem mislil, da bom vprašanje prispevkov lastnikov podjetij reševal po zaključku bilančne euforije - pa ne gre. Možakar ti ustanovi podjetje in ob prijavi na ZSSS ti mu vpišejo pod osnovo 040 in pod zavarovatelja možakarja z imenom in priimkom. In do 15.3. bo treba plačati prve prispevke. 
Je kdo za debato o tem? Več glav bo več vedelo. 
Trenutno me begajo naslednje zadeve:
- osnova za prispevke bodo dohodki iz poslovodenja (torej ne tudi izplačilo npr. dobička). Kaj država zdaj od lastnikov podjetij sploh dobi več??? Lastniki in računovodje dobimo predvsem več administriranja (iz ene plače za lastnika bo zdaj en obračun prispevkov + obračun poslovodenja + pildek za nadomestila kot malica in prevoz na delo),
- bojim se, da bomo lastniki plačevali več dohodnine od poslovodenja kot prej od plače. Pri izračunu osnove za dohodnino namreč zdaj ne bomo odštevali prispevkov? Ali se nam bodo potem plačani prispevki pri izračunu dohodnine vendarle odštevali od osnove????
- objavljeni ste dve različni najnižji pokojninski osnovi - ena (višja) za s.p. in druga za poslovodje lastnike. A kdo ve, zakaj pravzaprav???
- moj novopečeni kapitalist je bil do zdaj zaposlen - kaj je zdaj njegova začetna zavarovalna osnova? Mogoče kar lanska dohodninska osnova (brez odbitka olajšav vendar prišteti prispevki - kateri prispevki).

Slejkoprej bo treba tole dognati - in verjamem, da nisem edini revež s temi vprašanji - s hvaležnostjo izmenjam mnenje.
Lep večer!    

Paula - 06.03.2011 - 10:07

Ja, stvar je res malo preveč zakomplicirana, a recimo, da zdaj vsaj vemo, kako je treba izpeljati glede obrazcev, obdavčitve, itd. Menim, da na slabšem glede obdavčitve niso, ker če se postavimo na stališče, da bi dobila oseba enako neto plačo po sistemu obračuna plače ali po poslovodni pogodbi, prispevki ne vplivajo na višino dohodnine. Lestvica se uporabi pri obeh primerih, olajšave pa tudi. V primeru poslovodne pogodbe je pač bruto dohodek določen nižje.

Pri prispevkih pa je res najnižja osnova enaka minimalni pokojninski osnovi, nisem se pa spuščala v to, zakaj drugače kot pri s.p.-jih. Bistvene razlike niti več ni, ker je minimalna plača od lani marca toliko višja. Bolj se mi zdi nesmiselno to, da je treba za poslovodno osebo oddati obračun prispevkov po fizično osebo, knjiži p ase lahko kot stroške podjetja. Torej rabiš še pooblastilo od fizične osebe za e.davke.

Toliko z moje strani. Pa lep preostanek vikenda, če kdo slučajno ni v bilancah! :-)

Jape - 06.03.2011 - 11:53

Moj zaključek, da bo več dohodnine, je izhajal iz dejstva, da so pri plači prispevki 1 odbitna postavka pri izračunu dohodnine - pri poslovodenju pa jih ni. Olajšave pa so iste. Ampak seveda ni tako preprosto - potreben je konkreten izračun.

Razlika pri najnižji pokojninski osnovi za s.p. in lastnike je za februar skoraj 70 €. Ne velika, ampak za začetnika lahko kar pomembna.

Stalno me daje, zakaj je ta sprememba sploh potrebna. V primerjavi z dosedanjo prakso prinaša samo dodatno administriranje. Sem mislil, da bo udarilo tiste lastnike, ki imajo ogromne dobičke in si izplačujejo minimalce. To bi nas približalo ureditvi, ki velja za s.p. oz. odpravljalo diskriminacijo s.p.jev. Takole pa ne vidim nobenega pametnega razloga. Namerno zanemarjam eventuelni pravni vidik delovnega razmerja "s samim seboj" v dosedanji ureditvi.

LP     

MARTIN KRPAN - 06.03.2011 - 12:49

Odkrito priznam, da o tem ne vem kaj dosti, lahko pa definitivno zaključim, da je potrebno že enkrat to BIROKRATSKO NESNAGO na MF in ostalih institucijah deratizirati.
S.p. in d.o.o. (v navedeni specifiki) sta dva različna subjekta in kot takšna ju je potrebno tudi različno obravnavati. Če že govorimo o tem 040 itd. - kaj pa boniteta za avte (ji mogoče imajo s.p.-ji "zase" ??? :))). Skratka, edina rešitev je - DERATIZACIJA :)). Da ne govorim o kapitalskih dobičkih pri odprodaji lastniških deležev in dividendah pri d.o.o.-jih - s.p.-ji jih v takšni obliki ne poznajo ...
Skratka - niti slučajno nisem nastrojem proti enemu ali drugemu subjektu - je pa to res postalo vse skupaj čista "štala", ker se zakonski predpis ni spremenil, kar naenkrat pa se začno "stare" zgodbe drugače davčno obravnavati na osnovi "nekega pojasnila" DURS oz. drugih institucij!

Jape - 06.03.2011 - 14:43

:) se smejim, čeprav....
Krpan, predpostavljam, da veš veliko več od mene. Ampak po 20 letih kilometrine v samostojnem računovodenju se tudi meni zdi za malo, da sem pri tejle temi skoraj popolnima bos.

Opravil sem primerjalni izračun za malega lastnika z najnižjo pokojninsko osnovo (februar), samo splošna olajšava, brez minulega dela in brez nadomestil.
Do sedaj v obliki plače:
- bruto: 852,79
- P1:     188,46
- doh:     64,38
- neto:  599,95
- P2:     137,29
- vse skupaj: 990,08 (P1+P2: 325,75, doh: 64,38, neto: 599,95)

Če skušam po novem: lastnik plača prispevke in zato želi zdaj iz izplačila poslovodenja dobiti dosedanji neto + prispevke (599,95+325,75= 925,70). To pa je:
- bruto: 1.075,32
- doh:      149,62 (bruto minus splošna ol)
- neto:     925,70
- vse skupaj: 1.075,32

Razlika je točno v VEČJI akontaciji dohodnine. Če lahko VSI davkoplačevalci pri izračunu dohodninske osnove odštevajo plačane prispevke, jih bo menda tudi ta vrsta živali. Če imam prav, gre samo za prekomerno akoniranje in velika vračila dohodnine po odločbi ?!??!!

Ampak zdaj pa slišim, da prispevke plača družba in ji je to davčno neprizna odhodek???? Ja, nekomu pa ti prispevki BODO davčno priznani, mar ne???   

Sem kaj spregledal????  

novinc - 06.03.2011 - 20:52

"Ampak zdaj pa slišim, da prispevke plača družba in ji je to davčno neprizna odhodek???? Ja, nekomu pa ti prispevki BODO davčno priznani, mar ne???   

Sem kaj spregledal???? " 

Nesporno in davčno najbolj nevtralno je, da prispevke tudi plačuje (obračunavati jih tako mora v  svojem imenu) sam lastnik. Ti prispevki so olajšava pri mesečni akontaciji dohodnine od dohodkov poslovodenja (poleg osnovne splošne olajšave!), ki jo obračuna doo ob izplačilu mesečne nagrade za poslovodenje - kakor seveda tudi pri končnem letnem obračunu dohodnine.

Torej pri bruto 1000 E je olajšav od oka 600 E in ak. 60 E . lp

MARTIN KRPAN - 07.03.2011 - 08:57

Jape, res vem dosti, vendar ne vem vsega. Zato pri nas delamo v večji projektni skupini, kjer "skušamo" pokrivati vse :).
Tole zadevo sem za naše srečanje v Gozdu Martuljku prepustil Matjažu K. Sam bom počakal do konca leta, da se zadeve iskristalizirajo :))) - potem pa bom videl, kaj bomo "mešali" (več družbenikov, verižna lastništva, menjave direktorjev ...).
Skratka - štala! Brdavsi pa bodo znova "pametni" (kot pri MT-jih), ko bodo prišli zavezance inšpicirati v letu 2014 za 2011.
Tega sicer nisem še nikdar napisal, pa vseeno - kje so "stanovska združenja"??? Nikogar ne slišim - ne Zbornice davčnih svetovalcev, ne GZS, ne OZS ...

Jape - 07.03.2011 - 09:09

Tudi sam sem imel namen počakati ohladitev župce. Ampak pred sabo imam novoustanovljeno podjetje in M! z 040 ter kot zavarovatelj poslovodja z imenom in priimkom. Tu plača preprosto ne bo šla oz. si lahko poleg njihove štale ustvarim še eno dodatno.
V tem momentu bomo pač poslovodji obračunali te nove prispevke in plačala jih bo firma. V prihodnjih mesecih pa bomo urejali davčni status plačanega - še najbolj mi je blizu gornje mnenje, da poslovodja to plača kot fizična oseba in v tem primeru bom že izplačane prispevke iz TRR firme pobotal z neto izplačilom poslovodenja.
LP 

vprašaj - 06.03.2011 - 15:58

"Da ne govorim o kapitalskih dobičkih pri odprodaji lastniških deležev in dividendah pri d.o.o.-jih - s.p.-ji jih v takšni obliki ne poznajo ..."

Ali še večja "ratiziranost" pri sicer redkejših dno, kjer se dobiček obdavči kot izplačan lastniku, tudi če ostane na dno ju - za razliko od doo.

Deratizacijo!!! - ponovno spoštovanje ZKP (zdrave kmečke pameti!

vprašaj - 06.03.2011 - 16:01

"...- osnova za prispevke bodo dohodki iz poslovodenja (torej ne tudi izplačilo npr. dobička )..." 
Menda narobe?

Kolikor vem - tudi izplačilo dobička!!!
lp

Jape - 06.03.2011 - 18:23

Kolikor sem zasledil, se za izračun zavarovalne osnove upoštevajo "aktivni" dohodki, ki jih je lastnik/poslovodja dobil za poslovodenje. Po tej opredelitvi pa je (izplačan) dobiček rezultat lastništva in spada med dividende.

LP

Bety - 07.03.2011 - 15:22

Kako boste vodili evidence dela za lastnika, ki je zaposlen po šifri 040.
V ZGD piše kaj je poslovodenje, ker pa lastnik, ki je deklica za vse, ne poslovodi cel dan, me zanima, če polagate kakšno pozornost na to?
Torej za poslovodenje pogodba o poslovodenju, za ostala dela podjemna pogodba?

Prva Brina - 07.03.2011 - 15:55

Ne polagam nobene pozornosti na to in ne mislim zahtevati  evidenc dnevnih opravil od direktorjev. Upam, da me ne bodo še v to prisilili.

LP

vprašaj - 07.03.2011 - 20:25

Kako boste vodili evidence dela za lastnika, ki je zaposlen po šifri 040.


evidence dela je treba voditi za zaposlene. 

Lastnik po 040 ni zaposlen, temveč samozaposlen - enako kot sp. Saj za spje ne vodite evidence - ali pa ste bolj papeški od Svetlika??? 

Bety - 07.03.2011 - 20:36

Saj imaš prav, čeprav sp in lastnik podjetja ni isto. Sp nima nobene pogodbe o poslovodenju.  Ker pripravljam pogodbo o poslovodenju mi je prišlo na misel, da bi lahko kdo oporekal, da ne more biti za cel delovni čas pogodba o poslovodenju. Mogoče bi se morala imenovati kako drugače?

prima - 07.03.2011 - 21:33

Nedorečenih zadev je kar nekaj, saj so s temi poslovodji predvsem enoosebnih družb kar dodobra pomešali jabolke in hruške. Na marsikatero vprašanje še na DURSU, ZPIZU in ostalih inštitucijah ne poznajo odgovora. Le kako naj potem nekdo pravilno vodi "deklico za vse" zavarovano po šifri 040.