krpan in druščina postani član

Naslov teme: IZDAJA REDNE FAKTURE ZA AVANS?!

10  03.01.2011 - 09:11h / DDV / Avtor: Zoya / 73 / 7

Pozdravljeni, sotrpini

naj vam najprej vsem zaželim vse najlepše v Novem letu in čimmanj skrbi. Prosim vas za vaše mnenje v sledeči situaciji:

Izdelujemo izdelek (1 kos = celota) in ga dobimo plačanega v treh delih: 2x avans in ostanek po izdaji končne fakture po prevzemu blaga.  Ob prejetju avansa izstavimo avansno fakturo in ob predaji izdelka izstavimo fakturo, v kateri poračunamo avansne fakture. Kupec pa zahteva "redno" i ne avansno fakturo za prvo in drugo tretjino, čeprav še ni bil opravljen promet blaga...  Po tej verziji bi ob predaji izdelka fakturirali samo še zadnji del brez poračuna avansov, čeprav to pravzaprav so. Kakšne so vaše izkušnje, kolikor vem, ta zahteva ni v skladu z zakonodajo-niti ZDDV, niti ZOR. Izdajate redne fakture za prejete avanse (prenos lastninske pravice na 1/3 izdelka?) namesto avansnih?

Vnaprej hvala in prijeten prvi delovni dan v Novem letu

MARTIN KRPAN - 03.01.2011 - 09:23

Najprej srečno, veselo, zdravo, uspešno in davčno nestresno :).
Vaše vprašanje je dokaj pogosto v praksi - predvsem so težave pri poslovanju s tujimi podjetji (npr. pri proizvodnji izdelka, ki lahko traja dlje časa - tudi kakšno leto ali dve). Dejstvo je, da občasna plačila glede na stopnjo zgotovljenosti izdelka predstavljajo LE PREDPLAČILO. Če boste ravnali drugače, lahko imate težave (govorim predvsem o poslovanju s tujimi zavezanci, ki bodo izdelke "odpeljali" iz Slovenije) - štelo bi se lahko, da ste prodali npr. polproizvod (po prvem plačilu) in potem v nadaljevanju opravljate storitve na njihovem polproizvodu... Kaj to pomeni, sami veste - ne glede na to, da je verjetno dejanska vsebina posla drugačna.
Kakorkoli, vztrajajte pri svojem (oziroma pri dejanski vsebini posla), komercialistom pa ne boste mogli nikdar v celoti ugoditi :))
Priporočam: www.DDVpoznavalec.si

MARTIN KRPAN - 03.01.2011 - 09:24

Še P.S. k prejšnjemu odgovoru - problematike SRS, ZDDPO-2 itd. se ob podajanju odgovora sploh nisem dotaknil!!!

Zoya - 03.01.2011 - 10:07

Najlepša hvala za hiter odziv in pojasnilo, ki je samo potrdilo moje mnenje o njihovi zahtevi.:-)

Prijeten dan še naprej, jaz se pa kmalu pridružim v praktikum

---- - 03.01.2011 - 10:32

Prvo je odvisno za kaj gre in komu prodajate.

Če je kupec tujec ne rabite avansnih računov ampak predračun ali račun.

Če gradite naprimer hiše potem izdajte situacije kot račune ne glede na to, da gre za 1 hišo kot celoto. Ne vem če je to primerljivo z vašim izdelkom. Bi morala vedeti za kaj gre.

Zoya - 03.01.2011 - 13:22

Pozdravljeni, ---

gre za naročilo blaga na ozemlju RS, za tujino vemo, kar ste navedli  in ni gradbeništvo - gre za izdelavo orodja - od konstrukcije, nabave materiala, izdelave, preizkusov do končne potrditve in predaje ter fakturiranja  izdelka.

Lep pozdrav,

---- - 04.01.2011 - 09:52

Mislim, da bi lahko tudi tukaj potegnili vsporednice z gradbeništvom. Gradbeništvo je samo eden od najbolj značilnih dejavnosti projektov, ki potekajo daljše obdobje in se jim da določiti stopnjo dokončanosti.

Gre namreč za izdelavo orodja, ki se izdeluje daljši čas.  Po davčnih obdobjih lahko določimo stopnjo dokončanosti in kot tako ovrednostimo in prenesmo lastništov na kupca. Lahko pa to tudi naredimo po fazah. Načrti, izdelava, priskusi, predaja.

Mislim, da ima tukaj kupec kar prav.

MARTIN KRPAN - 04.01.2011 - 13:17

Gradbeništvo = opravljanje storitev.
Izdelava orodja in prodaja orodja = dobava blaga.
Trditi in vleči primerjavo je "neprimerno".
Dovolj? Ali še malo zakompliciram :). Če proizvod v določeni fazi preide kot npr. polproizvod v last kupca, potem je že takrat (če je to nastopilo pred avansom) nastopi obračunska obveznost! In ko je polproizvod v lasti kupca, izvajalec pa še ta polproizvod dodeluje, gre za storitve na premičnini... Skratka...