krpan in druščina postani član

Naslov teme: lastnik-direktor - potni stroški nepriznani

9  03.01.2011 - 09:02h / DDPO / Avtor: nov / 112 / 9

Računovodja me je opozoril, da je na tem forumu zasledil nekaj mnenj, da bi si kot edini lastnik-direktor doo (brez zaposlenih) smel izplačevati potne in podobne stroške samo za potovanja v zvezi s poslovodenjem, kot sklepanje pogodb, ne pa za redno delo? Pojasnil davčne pa ni našel.

Prosim za vaša mnenja in izkušnje, če je to res?

Bilo bi absurdno! Sp si lahko vse take stroške izplačuje!
Lep pozdrav! nov direktor

MARTIN KRPAN - 03.01.2011 - 09:26

Najprej srečno, veselo, zdravo, uspešno in davčno nestresno :).
Kot drugo - nahajate se v klepetalnici in ne svetovalnici :), kar pomeni, da lahko tukaj vsakdo melje in izrazi svoje mnenje, razmišljanje itd. (berite "bonton" na vrhu klepetalnice).
Vaše vprašanje je dokaj nejasno, pa vendar ... če niste v rednem delovnem razmerju kljub poslovodenju so kakršna koli izplačila predmet "obdavčitve" ... tako ali drugače, v odvisnosti od zvrsti dohodka.

nov - 03.01.2011 - 10:33

MARTIN KRPAN :

Vaše vprašanje je dokaj nejasno, pa vendar ... če niste v rednem delovnem razmerju kljub poslovodenju so kakršna koli izplačila predmet "obdavčitve" ... tako ali drugače, v odvisnosti od zvrsti dohodka.

Očitno sem premalo napisal. Kot edini lastnik in direktor sem samozaposlen po šifri 40, prispevke plačujem po OPSVL, nagrado si izplačujem po poslovodski pogodbi, kjer imam tudi napisano, da si izplačujem potne stroške, prihod na delo, prehrano (enako kot običajno zaposleni). Zaposlenih nimam in vse delam sam.

Moj računovodja me je sedaj prestrašil, češ da se sme neobdavčeno v okviru te pogodbe izplačevati samo tiste stroške, ki so povezani z direktorovanjem (primer sklepanje pogodbe) - ne pa tudi tistih v zvezi z rednim delom (opravljavljanje dela pri dislocirani stranki)??

To se mi zdi neverjetno, saj si sp, ki je pravtako samozaposlen, lahko izplačuje take stroške neobdavčeno.


Aja, se opravičujem: tudi jaz želim srečno, veselo in  zdravo Novo leto!

MARTIN KRPAN - 03.01.2011 - 12:06

Materija, katero navajate, je v praksi "dokaj spolzka", do sedaj pa DURS zaradi neusklajenosti različnih predpisov pri tej zgodbi ni kompliciral (torej - če govoriva o tem, da ste npr. redno zaposleni v družbi in direktor družbe ter tudi lastnik - npr. v enoosebni družbi).
Pojasnila, ki jih producira DURS, so - tako kot tukajšni klepet - samo pojasnila in ne zakonski predpis. Se pa na tem področju mnenja krešejo.
P.s. upam, da se razumeva. Pogodba o poslovodenju, vi pa niste v delovnem razmerju z družbo, je lahko nekaj drugega, kot če ste v rednem delovnem razmerju z družbo (kot direktor). In od tukaj tudi izvira trenutno (teoretično) primarno zlo - ali lahko sam "s svojo družbo" skleneš pogodbo o rednem delovnem razmerju (kakorkoli jo že poimenujemo).
P.S. JAZ TRENUTNO PRI TEJ ZGODBI NE KOMPLICIRAM. Se pa bo stvar pričela odvijati, če bo "nov SPIZ" v praksi zaživel, saj zaradi trenutnih zgodb glede zakonodajnega referenduma še ni bil objavljen v Uradnem listu RS.

Prva Brina - 03.01.2011 - 14:35

Tudi jaz v letu 2011 še ne mislim komplicirati in ne glede na to da so mnenja "samo mnenja", so pa tudi objavljena na straneh DURS -a,  lastniku in direktorju zavarovanem po šifri 040 upoštevam vse stroške po enakih pravilih kot za zaposlene in v skladu s pogodbo o poslovodenju. Drugače pa je pri prokuristu ( če ni v delovnem razmerju v družbi), ki lahko podjetje samo zastopa in dobi nagrado po pogodbi o prokuri in nima pravice do povračilo stroškov. Mislim, da je tvoj računovodja pomešal pravila po teh dveh pogodbah.

Lp

nov - 03.01.2011 - 16:18

Računovodja ni nič zamešal. Naknadno mi je poslal  to mnenje s foruma:

Matjaž K
"potni stroški (dnevnice, KM, ...)"

Bodite previdni glede naslednjega:

fizikalcu pripada to, kar se je pogodbeno zmenil z družbo. Ampak če mene vprašate, se ta povračila ne vštevajo v davčno osnovo po 44. čl. ZDoh-2 samo v primeru, če gre za potne stroške, prehrano v zvezi z opravili poslovodenja (tj. če je povračilo za "črnčenje" v osnovnem delovnem procesu, je to za mene dohodek v okviru drugega odvisnega pogodbenega razmerja).

Datum: 09.01.2010 17:00:56

Prva Brina - 03.01.2011 - 16:37

Zaenkrat in tokrat sem se odločila, da  pri svojem delu upoštevam mnenje objavljeno na straneh dursa in SPIZA. Katero mnenje pa boš ti upošteval pa je tvoja odločitev.

LP

nov - 03.01.2011 - 20:12

Prva Brina :
-------------------------------

 Katero mnenje pa boš ti upošteval pa je tvoja odločitev. 

Moj računovodja je ziheraš in pravi, da mnenja o tej zadevi izrecno na dursu in spiz ni.  Vsako tako dvomljivo odločitev mu moram podpisati, da je krit. No, meni je ta rešitev bolj prav in se bom zgledoval po tebi, Prva Brina. Hvala in lahko noč! 

MARTIN KRPAN - 04.01.2011 - 13:18

Ziheraš gor ali dol, velja le zakonski predpis :).

novinc - 04.01.2011 - 21:34

MARTIN KRPAN :
-------------------------------
Ziheraš gor ali dol, velja le zakonski predpis :).

...ki se ga lahko razume tako ali drugače:
Matjaž ga očitno tolmači drugače...