krpan in druščina postani član

Naslov teme: storitev opravljena izven eu za nemškega naročnika

7691  27.12.2010 - 10:57h / DDV / Avtor: veverica / 77 / 3

Slovensko podjetje, ki je zavezanec za DDV opravi za nemškega naročnika storitev na japonskem (izobraževanje kadra). Kako je z DDVjem? ali ga slovensko podjetje zaračuna nemškemu naročniku čeprav je bila storitev opravljena izven EU?

Zeleni Jurij - 27.12.2010 - 20:00

V kolikor se storitev izobraževanja izvede kot samostojna storitev (torej izobraževanje ni všteto morebiti že pri nabavi npr. stroja, programske opreme....) na Japonskem, potem se slovenski DDV ne plača. Kraj opravljanja storitev izobraževanja je kraj, kjer se izobraževanje dejansko izvede.

veverica - 28.12.2010 - 11:40

hvala zeleni jurij!
ali mogoče veš na kateri člen naj se sklicujem?
kam vnesem na obrazec DDV-O?
kaj pa če smo mi naročniki storitve, ki jo nemška firma opravi na ozemlju izven EU?

sem preveč zahrevna....vseeno hvala!

Zeleni Jurij - 28.12.2010 - 13:43

Sklicevanje na računu ni potrebno (po pojasnilih DURS pa je "primerno", če davčni zavezanec na izdanem računu za transakcijo, ki ni predmet obdavčitve v Sloveniji, to tudi navede - odločitev je na zavezancu). V obrazec DDV-O se omenjena storitev ne vpisuje nikamor. SI se mora pozanimati, kakšne so njegove obveznosti na Japonskem.

"kaj pa če smo mi naročniki storitve, ki jo nemška firma opravi na ozemlju izven EU?"
Če DE za SI opravi storitve izobraževanja recimo na Hrvaškem, je kraj opravljene storitve na Hrvaškem, kjer se storitev dejansko izvede. DE mora spet preveriti, kakšne so njegove obveznosti na Hrvaškem. Pod določenimi pogoji lahko SI zahteva vračilo davka, ki mu je bil zaračunan (Hrvaška vrača davek le za določene storitve v zvezi s sejmi.. ).