krpan in druščina postani član

Naslov teme: montaža pohištva v EU

7323  08.12.2010 - 09:18h / DDV / Avtor: kira / 597 / 7

Včeraj sem postavila vprašanje glede montaže pohištava in verjetno nisem bila dovolj jasna. SI je za DDV registriran v SLO. Izdeluje pohištvoza hotelske sobe, recepcije,... in to dobavlja v EU - konkretno avstrijskemu davčnemu zavezancu, ki je glavni izvajalec. Če pohištvo samo proda, gre za oprostitev po 46.členu ZDDV-1. Če pa gredo delavci v Avstrijo in ga tam tudi sestavijo/zmontirajo je pa oprostitev po 25.členu ali pa se mora SI v državi članici registrirati za DDV? Kakšen je limit za dobavo in montažo v EU, da lahko opravlja takšen storitve, brez da bi se registriral za DDV v državi članici? In še nekaj, če se mora tam registrirati, kako potem izgleda takšen račun? Hvala vsem.lp

Simbi - 08.12.2010 - 10:35

Če je pohištvo izdela mizar (v SLO) in ga dostavi (sam ali kdo drug) v EU, ga tam (na objektu v EU) tudi sestavi, zmontira... (sam ali kdo drug) in vse to skupaj (izdelava in montaža na enem računu, ker je pogodbena vrednost določena za izdelavo in montažo skupaj) zaračuna naročniku (zavezancu za DDV) v EU, se uporabi 10. odstavek 20. člena ZDDV-1. Govorim o premičninah, torej pohištvo za opremo prostorov.

To pomeni, da dobava ni predmet obdavčitve v SLO, niti ne gre za obrnjeno davčno obveznost (po 46. ali 25. členu), ampak se mora izvajalec registrirati za DDV v državi, kjer je taka storitev opravljena in naročniku zaračunati njihov DDV.
Menim, da v tem primeru (ko je naročnik iz EU davčni zavezanec) ni nobenega vrednostnega limita. Limit je pri prometu z nezavezanci iz EU.

Če se mizar ne registrira za DDV v drugi državi članici, slovenskih predpisov ne krši, krši pa predpise v drugi državi.

Če se motim, naj me kdo popravi.

LP

kira - 08.12.2010 - 12:54

Bo držalo tako. Sem našla pojasnilo DURSa št.4230-43/2008 z dne 24.04.2008.

Dobava blaga z montažo je obdavčena v državi članici EU, v kateri je blago montirano. Prav tako je v državi, kjer se blago montira, obdačna tudi sama storitev montaže blaga. Za te dobave na računu sicer ni treba navajati členov ZDDV-1, vendar je primerno, če se navede razlog, zakaj na računu ni izkazan DDV.

Sledi še jasnitev.

Ima kdo zavezanca, ki je iz tega razloga registriran v drugi državi članici EU?. Kdaj se je potrebno registrirati in kako potem poteka obračun DDV?. V našem obrazcu se potem tak račun vpiše v polje 14. Kako je sicer s tem? Ima kdo izkušnje?
sama imam konkreten primer, ko so račun izdani kot dobavo, jo tako prikazali v DDV-O, delavci pa so si pisali potne naloge, ker so bili dejansko na montaži v AT. Teh potnih nalogov jim sedaj verjetno sploh ne smem prikazati kot strošek. Razmišljam, da jim naj direktor stroške izplačati izven firme. Prosim za vsako vaše mnenje. lp

Simbi - 08.12.2010 - 14:05

Pri nas imamo stranke, tudi mizarje, ki sklepajo takšne pogodbe z vključeno montažo.

Najbolj me jezi, ker komercialisti, ki sklepajo posle, ne poznajo predpisov.
Na izdanem računu klavzula: 46. člen.
Tudi sama sem ugotovila pravo naravo posla šele potem, ko sem videla prejete račune od podizvajalcev-monterjev.
Torej je vse narobe: šlo je v rekapitulacijsko poročilo, intrastat... prejšnja leta pa je to pomenilo še status izvoznika za krajše obdobje vračila DDV. Pojasnilo odgovornih pa je bilo, da je itak zaračunano inženiring firmi v EU, ki bo dalje zaračunala investitorju in nihče tudi pomisli ne na registracijo za DDV v EU.

Še nekaj povezav: direktiva 2206/112, člen 36 = identično besedilo našemu 10.odstavku 20.člena

Prav tako je v direktivi v 193. in 194. členu določena obveznost plačila davka oseb, ki opravljajo obdavčljivo dobavo in prejemnikov teh dobav (podobno kot naš 76. člen), s tem da vsaka država članica v nacionalnih predpisih to po svoje uredi:

Člen 193DDV je dolžan plačati davčni zavezanec, ki dobavlja obdavčljivo blagoali opravlja obdavčljivo storitev, razen v primerih, v katerih je davek vskladu s členi 194 do 199 in členom 202 dolžna plačati druga oseba.Člen 1941. Kadar obdavčljivo dobavo blaga ali storitev opravlja davčni zavezanec,ki nima sedeža v državi članici, v kateri je DDV dolgovan, lahkodržave članice določijo, da je oseba, ki je dolžna plačati DDV, oseba,kateri se opravi obdavčljiva dobava blaga ali storitev.2. Države članice določijo pogoje za izvajanje odstavka 1.
Nastane pa še drug problem: pred spremembo zakona glede kraja opravljenih storitev (25.člen) storitve SLO podizvajalcev-monterjev niso bile predmet obdavčitve v SLO (mislim da 28. člen), torej so bili njihovi računi brez DDV, zdaj pa so te storitve obdavčene po splošnem pravilu (naročnik je SLO zavezanec), zato je obračunan SLO DDV - ali 63. člen ZDDV-1 dovoljuje odbitek tega DDV??

Simbi - 08.12.2010 - 14:08

Se opravičujem, copy+paste besedilo zmeče skupaj, tole bi moralo biti bolj čitljivo:


Č
len 193


DDV je dolžan plačati davčni zavezanec, ki dobavlja obdavčljivo blagoali opravlja obdavčljivo storitev, razen v primerih, v katerih je davek vskladu s členi 194 do 199 in členom 202 dolžna plačati druga oseba.


Č
len 194

1. Kadar obdav
čljivo dobavo blaga ali storitev opravlja davčni zavezanec,
ki nima sedeža v državi članici, v kateri je DDV dolgovan, lahkodržave članice določijo, da je oseba, ki je dolžna plačati DDV, oseba,kateri se opravi obdavčljiva dobava blaga ali storitev.2. Države članice določijo pogoje za izvajanje odstavka 1.

kira - 09.12.2010 - 08:12

Tudi moj mizar se zgovarja na to, da DDV v državi članici DDV obračuna glavni izvajalec (torej ta, kateremu SI izstavi fakturo brez DDV). Res ena velika zmešnjava.

mizerija - 09.12.2010 - 20:57

Pozdrav,
mi na račun za stavbno pohištvo z montažo v Eu napišemo račun s klavzulo : DDV ni zaračuna na podlagi 27.člena ZDDV-1 .

XYZ - 09.12.2010 - 21:58

Upam, da imate delovna dovoljenja, ker ce vas dobijo brez njih tudi 1 uro ste naje...li. Lp