krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prenos dejavnosti na drugo osebo

6989  20.11.2010 - 08:58h / Ostalo / Avtor: Urša- računovodja / 202 / 6

Imamo malo trgovinico s.p.. Lastnica gre decembra v penzijo. V trgovini je zaposlen njen zet. Ker bi trgovino radi obdržali, bi prenesli dejavnost na zeta in ne na hčerko. Na ZPIZ-u pravijo, da lastnica
ne more obdržati popoldanskega s.p., ker bo od odhodu v pokoj uveljavljala olajšave za otroke.

Sprašujem ali je v tem primeru možen nevtralen prenos dejavnosti iz lastnice na drugo osebo enako
kot prenos iz matere na hčerko?? 

mik - 20.11.2010 - 13:46

Ne !

virineja - 20.11.2010 - 19:02

51. člen zakona o dohodnini pravi: ne glede na prvi do tretji odstavek tega člena, zavezanec lahko zahteva, da se za odtujitev oziroma pridobitev sredstev pri ugortavljanju davčne osnove ne upošteva:
1) prenehanje opravljanja dejavnosti zavezanca s prenosom podjetja ali dela podjetja na a) DRUGO FIZIČNO OSEBO zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve v skladu z veljavnimi predpisi, b) zakonca, otroka......
Lastnica gre očitno v pokoj v skladu z veljavno pokojninsko zakonodajo in iz vidika zakona o dohodnini bi lahko prenesla dejavnost na zeta (davčno nevtralno).
Po zakonu o pokojninsko invalidskem zavarovanju pa se ne more odjaviti iz obveznega zavarovanja in s tem obdržati s.p. tudi po upokojitvi (čeravno izpolnjuje pogoj enega zaposlenega...), ker so ji pri pridobitvi pravice do starostne pokojnine upoštevali olajšave za otroke in tako znižali predpisano obvezno starost, ki je za ženske letos 56 let in 8 mesecev.
To je moje mnenje (ki se nanaša davčno nevtralni prenos na zeta), kolikor pa želite pridobiti strokovno mnenje, povprašajte tudi na pristojni davčni urad


Vir: ZPIZ:Starosti, ki je pogoj za opisano odjavo iz zavarovanja

in nadaljevanje opravljanja dejavnosti po upokojitvi

ni mogoče znižati iz razlogov, ki sicer vplivajo na

znižanje starosti za pridobitev pravice do starostne

pokojnine. ZPIZ-1 v tem primeru ne omogoča znižanja

starosti niti zaradi skrbi za otroka, niti zaradi dela pred

18 . letom starosti, niti zaradi štetja zavarovalne dobe s

povečanjem.


 

lenka - 21.11.2010 - 09:28

kaj pa če greš v pokoj iz delovnega razmerja in že imaš popoldanski s.p.?

cob - 21.11.2010 - 10:11

Lastnica lahko kadarkoli prenese svoj s.p. na drugo osebo, če je to v skladu z zakonodajo. Ne glede če gre v pokoj, ali pa se je naveličala dela, lahko prenese s.p. na drugo osebo. Oblik prenosa je kar nekaj ( na novo d.o.o. pripojitev k obstoječemu d.o.o., združitev). Od samega načina so odvisne posledice za plačilo davkov. Ne vem zakaj ne bi bilo možno prenesti s.p. na zeta, če je postopek izpeljan tako, da se poravnajo vse obveznosti do države.  
Res pa je da je o tem potrebno povprašati tudi kakšnega svetovalca in DURS, ker je potreben dolgotrajni postopek za pravilen prenos brez posledic.

Lep pozdrav.

virineja - 21.11.2010 - 10:27

Lenka: iz gradiva ZPIZ (pogoji, ki veljajo za leto 2010)

3.2.2. Odjava iz zavarovanja, če je podjetnik pred upokojitvijo opravljal dejavnost in je bil hkrati v delovnem razmerju

Oseba, ki je v delovnem razmerju in je pred prenehanjem delovnega razmerja registrirala opravljanje pridobitne dejavnosti kot podjetnik, lahko uveljavi in uživa pokojnino po prenehanju delovnega razmerja kljub registraciji v PRS, če je na dan prenehanja delovnega razmerja dopolnila predpisano starost 63 let (moški) oziroma 56 let in 8 mesecev (ženska). Pridobitno dejavnost lahko opravlja sam vendar v enakem obsegu kot pred upokojitvijo, lahko pa tudi zaposli delavce.

Če zgoraj navedene starosti ni dopolnil, se mora prvi naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja vključiti v zavarovanje kot podjetnik, zato pokojnine ne more uveljaviti. Če zamolči podatek o tem, da ima registrirano dejavnost, bo Zavod izvedel postopek ugotovitve lastnosti zavarovanca po uradni dolžnosti in zahteval plačilo prispevkov za nazaj od nastanka podlage za obvezno zavarovanje iz naslova opravljanja pridobitne dejavnosti ter zahteval vračilo neupravičeno izplačane pokojnine oziroma povrnitev nastale škode.

cob: zasebnik lahko praviloma prenese dejavnost  na drugo osebo kadarkoli, vendar to ni davčno nevtralen prenos.  Za davčno nevtralen prenos pa mora zasebnik (tisti, ki prenaša) izpolnjevati določene pogoje.

123 - 21.11.2010 - 20:23

Pri davčno nevtralnem prenosu po 51.čl. Zdoh-2 se mora s.p., ki se prenaša na presečni dan zapreti. Npr. mama s.p. se izbriše iz registra in nadaljuje zet s.p.