krpan in druščina postani član

Naslov teme: Avtobusni prevoz potnikov - NUJNO!!!

6769  08.11.2010 - 11:43h / DDV / Avtor: Lynn / 270 / 4

Prosim za pomoč, če kdo zna:

Mi lahko prosim kdo pove kaj več o obračunu DDV pri avtobusnih prevozih potnikov? Kako se obračuna, kaj zavedemo v DDV-O, kaj posebnega moram vedeti? Ali obstaja kakšna literatura? Dobim namreč avtobusnega prevoznika in nimam iskušenj s tem. Prebrala sem, da bi se naj v državah EU registriral v državi skozi katero pelje ampak ne vem... kako pa je s prevozom v državah izven EU?


Prosim ne zapisat samo en stavek in še to nerazumevajoč kot to delajo nekateri na teh forumih.


Hvala za pomoč.

Zeleni Jurij - 08.11.2010 - 12:02

Izkušenj nimam, vendar lahko mogoče pridemo skupaj do pravilnega odgovora.
Teorija:
28. člen ZDDV-1 (opravljanje prevoza) - Kraj opravljanja prevoza potnikov je kraj, kjer se opravlja prevoz, pri čemer se upošteva prevožena razdalja.
Torej DDV pripada državi potrošnje. V DDV-O se "zavede" le storitev, opravljena na ozemlju Slovenije. Torej, če se opravi prevoz potnikov iz SLO v Nemčijo, gre v DDV-O obrazec le storitev prevoza potnikov na območju Slovenije (torej celotno pot razdelite po državah, kjer je prevoz potnikov potekal).
Kako je s prevozom potnikov v drugih državah (ali je potrebna registracija) nisem seznanjen, kolikor sem bral članke (revija IKS-mag. Mojca Zupančič), se morajo za namene DDV identificiranti v vseh državah, kjer opravljajo cestni prevoz potnikov.
Prevoz oseb in njihove osebne prtljage je obdavčen z 8,5% stopnjo DDV, obsega pa potniški promet na rednih in izrednih linijah po
-....
-cestah (SKD H/49.3...)

V državah izven EU veljajo njihova pravila.

kr"ena - 08.11.2010 - 23:46

Za slo DDV pridejo v poštev samo prevožene razdalje po Sloveniji, ne glede na to, za koga so opravljene. Prevoznik mora vsak prevoz razdeliti na del po Sloveniji in del izven nje (po tujini) ter navesti ustrezno klavzulo (28. člen ZDDV-1). Predmet obdavčitve v Slo je torej samo prevoz opravljen po SLoveniji glede na prevoženo razdaljo, prevoz po tujini se v DDV-O ne vpisuje.

Glede registracije/identifikacije po drugih državah so zelo različne prakse: Nemčija je pri tem zelo stroga in ima tudi redne kontrole - zavezanec se pri njih identificira in mora oddajati tudi obračune ddv pri njih, Avstrija ima določeno spodnjo mejo prometa, do katerega obračunov ni potrebno oddajati, pri Italiji naj bi bilo še manj kontrole.... Toliko iz prakse.

Pri nas je potrebna tudi identifikacija, sicer tuji prevozniki ne dobijo povrnjenega slo. DDV (npr. za gorivo...).

Lynn - 09.11.2010 - 11:35

Hvala Zeleni Jurij! Sem nekako upala na vaš odgovor, saj sem videla, da marsikomu pomagate.

V tuji državi se je res potrebno registrirati, sem govorila z gospo, ki tudi opravlja prevoze. Ona pošilja vso dokumentacijo v Nemčijo vsak mesec za plačilo davka tam, eni enkrat letno. Je morda kje določeno kdaj je treba to poslati?

Ta gospa tudi pravi, da v Avstriji in Italiji zaenkrat še niso registrirani, saj sistem še ni tak, da bi jih "dobili" pri prevozu, v Nemčiji je drugače pravi. Pravi tudi, da glede na to, da Avstijci pri nas tudi vozijo in naši državi za opravljeno pot po Sloveniji ne plačujejo davka, tudi nam ni treba (dokler se sistem ne bo poostril). Ali je to pravilno?

Hvala lepa.

Zeleni Jurij - 09.11.2010 - 18:55

Kaj se v praksi dela je lahko nekaj čisto drugega, kar zakon veleva, jasno pa je, da v kolikor tuj davčni zavezanec na ozemlju slo opravi obdavčljivo dobavo blaga oz. storitev se načeloma mora registrirati za namene DDV ter v Sloveniji plačati davek (razen izjemoma, ko zakon določa drugače).

 

Vsak po svoji vesti in pameti. :)