krpan in druščina postani član

Naslov teme: Bruto plača

3014  31.03.2010 - 08:53h / Ostalo / Avtor: a.ž. / 108 / 2

Ukvarjam se z začetniškimi težavami. V pogodbi o zaposlitvi je določen znesek plače.  Iz tega je izračunana urna postavka. Ali mora delavec dobiti znesek s pogodbe v vsakem primeru , tudi če je v določenem mesecu manj ur? To potem pomeni, da ima vsak mesec različno urno postavko. Če pa obdržim  isto urno postavko pa bo v določenih mesecih plača presegala znesek iz pogodbe , ko pa bo fond ur majnši, pa ne bo dosegel zneska iz pogodbe. Kako je to v praksi?

VKD - 31.03.2010 - 12:43

Če bi bila v pogodbi urna postavka, bi obračunala število ur v mesecu krat urna postavka. če je v pogodbi mesečna bruto -  upam, da je navedeno, ali gre za bruto ali neto, ker delodajalci so včasih pacienti... - potem je to mesečna plača ne glede na število ur.

mr-1 - 01.04.2010 - 08:07

Praksa je različna. Nekateri iz mesečne bruto plače izračunavajo urno postavko vsak mesec posebej glede na mesečni fond ur - ob polni prisotnosti je tako bruto plača vsak mesec enaka. Težave pa nastopijo ob izračunavanju bolniških nadomestil v breme podjetja in ob izračunavanju dodatkov (npr. na "izmensko delo", nadure,..) - nadura na ta način postane v mesecu z manjšim fondom ur več vredna kot v mesecu z večjim fondom ur, enako dodatki na izmensko delo, če se obračunavajo po urah "neugodne" izmene..., na nedelje in praznike,... Pri bolezninah je težava v tem, ker je običajno osnova iz "plače preteklega meseca za redno delo", pa se tam spet izračunava "urna postavka"z drugim fondom ur..

Zato nekateri za izračun urne postavke vzamejo "povprečni mesečni fond ur" - potem je pa plača bolj "variabilna". Če je to zapisano v kakšnih pravilnikih podjetja (lahko tudi v pogodbi o zaposlitvi), potem s takim obračunom ni nič narobe - v celem letu se zneski izravnajo. Težava utegne biti pri nižjih plačah, kjer lahko potem mesečna vsota "pade" pod minimalno plačo, pa morate delavcu nato v takih kratkih mesecih dodati razliko do minimalne plače...