krpan in druščina postani član

Naslov teme: novi računovodje

2456  15.03.2010 - 08:06h / Ostalo / Avtor: nely / 98 / 19

gledam v zadnjem času tale vprašanja pa vidim, da je cel kup popolnoma osnovnih vprašanj in vsi jim z veseljem pomagate. to je vse lepo in prav - ampak take osnovne zadeve spraševat - po drugi strani pa so to novi računovodje, ki odjedajo za nekaj eurov na mesec stranke resnim računovodjem.... ki moramo za veliko večja znanja tudi kaj plačati in kupiti literaturo .... in ne moremo poslovati s 30 eur na stranko na mesec....

sax - 15.03.2010 - 08:23

Sam sem zadevo par tem nazaj nakazal malo drugače, pa nekateri niso bili najbolj zadovoljni. Celo neke izraze so mi pripisovali (zloba in podobno). Eni pač ne prenesejo, da ima kdo drug drugačno menje o njihovem delu. Saj vem, da si je treba pomagati, samo ne s tem,da ljudem mečeš ribe.

Teja - 15.03.2010 - 16:35

nely "na dušo vam polagam" nikoli ne mislite da ste vseved delam že nekaj let v tem pa se tudi včasih ustavi, torej nikoli ne recite: " meni pa se to ne more zgoditi, da česa ne obvladam" o pa še kako hitro!!! A težko si je to priznati?! Jaz priznam!!!

Tripikice - 15.03.2010 - 08:50

Nely in sax - vse je mogoče, kot pravita. "Lopovščine" je zelo veliko na svetu.
Malo v ublažitev pa naj povem, da se po tem forumu "sprehajamo" tudi takšni, ki smo v službi v mini podjetju, v katerem opravljamo vrsto del in se moramo precej znajti, da je vse vredu. Po opravljenem šihtu pa imam tako vsega dovolj, da niti slučajno ne razmišljam o kakem šušmarstvu.
Tako se vedno znova zahvaljujem tistim, ki so ustvarili ta forum in vam forumašem za nesebično pomoč. 
Še enkrat hvaležni pozdrav! :-))

vprašaj - 15.03.2010 - 08:58

Načelno imata prva dva prav (tudi jaz včasih zarenčim) , samo hudič je v podrobnostih:
Kje je meja med osnovami in visoko računovodsko znanostjo?

Miha - 15.03.2010 - 09:02

Dokler računovodje ne bodo cenili svojega dela, bodo naročniki še vedno pometali z njimi in jim zbijali cene. Računovodska tarifa je osnova, tako kot odvetnikom odvetniška, in nato samo še navzgor. So pa primeri, ko je dosežena le minimalna rač. tarifa in nato Forum.

knjigovodkinja - 15.03.2010 - 09:03

A vam počasi le prihaja - tudi sama sem že pred časom napisala, da taka vprašanja lahko postavljajo le razne kelnarce, frizerke, kuharce itd,  ki se grejo računovodje, tukaj pa zastonj dobivajo vaše znanje, ki ste si ga morali pridobivati s šolami, seminarji, knjigami, z dolgoletno prakso! 

L.. - 15.03.2010 - 09:37

Nad forumom sem zelo navdušena in se ga z veseljem poslužujem, ko je potrebno prediskutirati kakšno novost na področju zakonodaje, motijo me pa popolnoma začetniška vprašanja, ker se vedno znova sprašujem, ali ti ljudje (bog ne daj) res samostojno delajo in ne vem ali so precenili svoje znanje in sposobnosti ali jih delodajalci silijo v to in seveda podcenjujejo naše delo.
Pa nismo sedaj samo pri višini plače ali računovodski tarifi. Tudi sam odnos do našega "zlaganja papirčkov" je velikokrat boleč.
Vsi smo bili nekoč začetniki, vendar smo začeli z osnovami (ne glede na diplome in druge titule), nove generacije bi pa od vrha proti dnu spoznavale materijo in obrt, zato pa se postavljajo takšna vprašanja, ki jasno kažejo na popolno nepoznavanje celote. Iz svojih izkušenj lahko rečem, da sem šele po 4-5 zaključnih računih samostojno zadihala, s tem da sem bila deklica za vse in sem imela res pregled nad poslovanjem celotne firme. Sedaj pa včasih dobim začetnike, ki si niso nabavili niti kontnega plana in ga v celoti preštudirali in razumeli, imajo pa naziv, da dol padeš.

.... - 15.03.2010 - 11:43

Jaz pa mislim takole: tisti ki vas to moti enostavno spreglejte take teme in se ne razburjajte po nepotrebnem - škodi zdravju!
Jaz pa z veseljem odgovorim nekomu, ki rabi pomoč, seveda če vem odgovor in če mi čas dopušča.
Tako kot je že omenila ena gospa: če si zaposlen v majhnem podjetju kjer delaš skoraj da ne vse....je tudi zelo težko, da bi vse poznal. Pride nov dogodek, nov problem in če vprašaš za mnenje, ni noben greh. Poizkusiš, mogoče ti pa uspe dobiti odgovor. Če greš na seminar za tako zadevo je čisto brez smisla, ker običajno ne rešujejo takih manjših problemov.
Ne vem, a je šel svet res tako daleč, da vidite vse črno. Velikokrat se sprašujem kaj bo v prihodnjosti?
Sicer je pa brez veze razglabljati naprej - nekateri se pač strinjajo z mano, drugi bi me pohodili.
Rešitev: tisti ki vam ni všeč muzika na radijski postaji, enostavno obrnite gumb na drugo!
Vsem pa želim čim lepši dan!

SIBILA - 15.03.2010 - 13:01

Dobr veste kaj mislim

Majda - 15.03.2010 - 18:30

Res je včasih veliko neumestnih vprašanj,ampak saj jih ni potrebno brati. Kdor ima resnejše stvari, itak ne jemlje resno vsakega vprašanja. Drugače pa je tale forum v redu , malo za popestritev, ker vsak pa res nima možnosti hoditi okoli na kavice in debatirati o vsem mogočem.

nely - 15.03.2010 - 20:22

ni problem v tem, pomagati, tukaj smo vsi zato, da si pomagamo. ampak običajno so to bolj zahtevne zadeve ali pa take, kjer smo v dilemi .... ne pa čisto osnovne, ki jih najdeš, če si seveda kupiš, vsaj kontni plan za gospodarske družbe ... tudi ni problem pomagati revežem, ki morajo res vse delati sami, problem je, ker taka osnovna vprašanja postavljajo ljudje, ki imajo računovodski servis ...

butec - 16.03.2010 - 07:52

Zadeva je čisto enostavna....pač ni treba odgovarjat na začetniška vprašanja.

Pa lep dan s sončkom obsijan želim vsem, ki se v teh dneh potimo za tipkovnico.

marela - 16.03.2010 - 08:45

Če bi vsak, ki se loti tega posla, prebral vsaj   računovodske standarde (vem da so suhoparni), pa zanje še slišali niso,  za zakon o DDV, dohodnini in davku iz dobička pa samo vedo, da obstajajo, potem bi bilo
dosti manj začetniških vprašanj.

Vendar bolj enostavno je vprašati, saj ti bodo "dobre duše" odgovorile.

V decembru in januarju smo porabili precej časa, da smo se pregrizli čez spremembe ZDDV, če bi takrat
delali za bilance, bi se sedaj že sončili na spomladanskem soncu. Tako smo pa še globoko v delu.

Je pa vseeno boljši občutek, če veš, da nimaš veliko črnih lukenj v svojem znanju.

Ali pa je to posledica  stare "socialistične"  vzgoje  in imamo zato občutek, da nas mladina enostavno izkorišča.
 
Mogoče smo pa res zreli za pokoj, pa bo nam ostalo veeeliiiiko časa za sončenje.

Lep pozdrav

vprašaj - 16.03.2010 - 09:07

Marela ima prav - mlade smo navadili, da samo zahtevajo in pričakujejo, da lahko do vsega pridejo po bližnjicah, zato tudi vse poskusijo prej, kot se lotijo brati predpise.
lp

kalif - 16.03.2010 - 15:02

Mladi niso krivi. Vprašajte se kaj je z našim šolstvom, da ne nauči tega za kar na koncu dobiš diplomo....

martina - 16.03.2010 - 17:04

Šola te nauči teorije, ko pa prideš do prakse, se ti pa še teorija pomeša :-)
Čisto resno: delodajalci, majhni predvsem, ne razlikujejo med knjigovodstvom in računovodstvom, po njihovem mnenju zna to "itak vsak delat", in delo je malo cenjeno. Potem pa dobijo, kar pač dobijo. Še dobro, če mlada neizkušena oseba ve vsaj toliko, da "nič ne ve", in vpraša po forumu.

Opa Zovalec - 16.03.2010 - 19:57

Ne razumem, kako nekateri jamrajo, da imajo ogromno dela, sočasno pa se "pasejo" tukaj, trosijo neslanosti in celemu svetu razkazujejo svojo slovenceljsko majhnost...

Sam se vedno držim načela, da ni neumnih vprašanj, so le bolj ali manj neumni odgovori. Če kdo misli, da bo s prečesavanjem tega foruma osvojil "računovodsko znanost" (zanimivo, naslov je "davčna, ne računovodska klepetalnica), ali pa da se komu, zaradi odgovarjanja na tem forumu, "odžira kruh", potem je to, oprostite izrazu, navadno teslo. Če bi sodeloval z računovodskim servisom, bi od njega pričakoval, da aktivno sodeluje na tem forumu (z vprašanji in odgovori), takoda sploh ne razumem zmrdovanja nad "nekaterimi vprašanji".

Pa še to: bolj kot "nevednežev" se je treba bati "vseznalcev"!

sax - 16.03.2010 - 20:14

Samo to bom še dodal: povedal sem samo svoje mnenje, pa sem (nekaj tem nazaj) bil zloba pa grdoba pa ne vem kaj še (eni sem celo pokvaril dan ali nekaj podobnega). Saj se samo pogovarjamo, samo če nekdo ne razume, da drugi misli o nekaterih zadevah drugače potem pa ste še globoko v komunizmu.Saj veste, kdo ni z nami je proti nam.

marela - 16.03.2010 - 20:59

Se ne strinjam z vami, OpaZovalec. Če pogledate vprašanja, je 1/2 takih, za katere sploh ne veš, kaj bi radi vprašali, ali pa se vprašanja  tako ponavljajo , da je že kar dolgočasno.

Veliko vprašanj ostane neodgovorjenih, ker se je število tistih, ki odgovarjajo zelo zmanjšalo.

Zato pa pravim, da je precej takih vprašanj, ki bi jih vprašani sam rešil, če bi le vzel literaturo (zakon ) v roke.
Tudi dolgoletnemu računovodji se pojavljajo nova dela, ki jih v svoji praksi še ni srečal oz. opravljal. Pa bo šel najprej pregledati zakone, tolmačenja DURS, tomačenja strokovnjakov (na Superdavkih), potem pa, ko ve kaj ga žuli, bo postavil točno in natančno vprašanje in nanj tudi dobil odgovor.

Tudi odgovarjati je lažje, če tisti ki sprašuje ve, kaj hoče  vprašati. Ne moreš pa v odgovoru citirati polovico zakona in še vsa mnenja DURS, ki so tako na razpolago na spletu.

Mogoče nimam prav, vendar če gledam, koliko udeležencev  se trudi odgovarjati na vsa vprašanja, je teh zelo malo. Prepričana sem, da se nihče nima za "vseznalca", vendar je veliko laže odgovarjati takemu, ki ve, kaj sprašuje.

So neumna vprašanja, (čeprav trdite, da teh ni)   če me pa spomin ne vara, jih je bilo pa včasih res manj.  

Vsaka šola, vsaka fakulteta ti da določeno znanje, teorijo in malo prakse, ko se pa srečaš s problemi v službi je pa od vsakega posameznika odvisno, kako se bo problema lotil. Tisti resni se zakopljejo v literaturo, jo pregledajo in preštudirajo, pa potem vprašajo, če jih še kaj moti oz jim ni jasno, tisti drugi, ki so pa navajeni priti do cilja z znanjem drugih in "preko trupel", pa postavljajo neumna vprašanja,  ker pametnih NE znajo. V tem je razlika.

lp