krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pridobitna donacija ?

1970  26.02.2010 - 13:32h / DDPO / Avtor: Svit / 176 / 5

Zasebni zavod je dobil donacijo (namensko za izdajo knjige), knjigo zavod prodaja.
Donacijo je dobil od gospodarske družbe (d.o.o.).

Ali drži, da ta prejeta donacija od d.o.o.-ja pri zasebnemu zavodu predsavlja PRIDOBITNO DEJAVNOST ?

njofra - 26.02.2010 - 16:18

Sicer ne vem, kako je tp pri zasebnem zavodu, če pa je podobno kot pri društvih, potem pa se je potrebno vprašati, ali je pravna oseba za to donacijo prejela kakšno protiuslugo. Po moje ni pomembno za kakšne namene je donacija prejeta, ampak je pomembno, kakšen odnos je med dajalcem in prejemnikom donacije.

LP

Svit - 26.02.2010 - 19:46

Ne, pravna oseba ni pridobila proti usluge.

Svit - 27.02.2010 - 12:35

Zavod je začel lansko leto šele poslovati (imel je skoraj izključno prihodek od prodaje izdane knjige ter od izobraževanja). Zavod je knjigo prodajal na trgu. Po ZDDPO to vodimo kot pridobitno dejavnost, za potrebe DDV-ja pa smo od vseh stroškov odbili DDV (saj se nanašajo na obdavčeno-pridobitno dejavnost). Od vseh prejetih računih si je zavod DDV odbil, saj so se vsi stroški nanašali na obdavčeno dejavnost. (ločeno knjigovodstvo).Zavod je pa je od parih pravnih in fizičnih oseb dobil dotacijo (brez kakršnekoli proti dobave/storitve). Tega skladno z 3. členom Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti v davčnem obračunu ne bom štel kot pridobitno dejavnost. Sedaj pa se mi je ob izdelavi poslovnega poročila in davčnega obračuna za zavod pojavilo vprašanje, če je prav, da  si zavod od vseh prejetih računih odbije DDV.

Dejstvo je namreč, da je zavod za knjigo (v donatorski pogodbi piše, da je donacija namenjena izdaji knjige), ki jo sicer prodaja (pridobitna dejavnost z obračunanim DDV) dobil tudi subvencijo. Moti me to, da bi moral izračunati odbitni delež, saj zavod knjigo prodaja in plača DDV (zakaj mora sedaj zgolj zaradi dotacije za knjigo izračunavati odbitni delež…saj tudi pravna oseba, ki dobi subvencijo od zavoda za zaposlovanje za zaposlitev delavca ne obračuna odbitnega deleža)Kaj menite ? Ali bi si moral zavod odbiti samo del DDV-ja ?

Če bi si moral – kakšen kriterij naj vzamem ? Ker dejstvo je, da lahko za vsak prejet račun rečemo, da je bil strošek namenjen izključno za obdavčeno dejavnost.

Svit - 27.02.2010 - 13:19

 

Mislim, da lahko na podlagi spodnjega pojasnila lahko zakjučim, da odbitnega deleža ni potrebno upoštevati, niti ni potrebno popravljati odbitka DDV-ja (saj ne gre za 5. odstavek 5. člena ZDDV-1)

Ali lahko kdo potrdi ? 


 

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_pojasnila/dobava_blaga/obdavcitev_subvencij_z_ddv/Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 141/06) pa nadalje v 104. členu pojasnjuje, da davčni zavezanec, ki opravlja le obdavčeno dejavnost in prejema plačila, ki niso plačila za opravljene dobave blaga oziroma storitev (kot npr. prave subvencije, dotacije), ne izračunava odbitnega deleža. Navedena določba pravilnika je usklajena s sodbo sodišča ES C-204/03. Prvi odstavek 65. člena ZDDV-1 se uporablja le za »mešane« davčne zavezance, drugi odstavek tega člena pa omogoča zgolj omejitev pravice do odbitka z vključitvijo subvencij v imenovalec le pri takih davčnih zavezancih.….Iz navedenega torej izhaja:če davčni zavezanec opravlja le obdavčene transakcije in prejme prave subvencije, ne izračunava odbitnega deleža iz 65. člena ZDDV-1 (pri tem je treba paziti, če se prejete subvencije nanašajo na opravljanje neobdavčljive dejavnosti iz petega odstavka 5. člena ZDDV-1, potem mora davčni zavezanec ugotavljati odbitek DDV, ki se nanaša na obdavčeno dejavnost na podlagi ključa, ki ga določi v svojih aktih);(5.odstavek 5. člena ZDDV-1  Državni organi in organizacije, organi lokalnih skupnosti ter druge osebe javnega prava se ne štejejo zadavčne zavezance v zvezi z dejavnostmi ali transakcijami, ki jih opravljajo kot organi oblasti, tudi če pobirajotakse, prispevke in druge dajatve ter plačila v zvezi s temi dejavnostmi ali transakcijami. Pri opravljanju

dejavnosti ali transakcij pa se štejejo za davčne zavezance v zvezi s temi dejavnostmi ali transakcijami, če bi njihova obravnava, kot da niso davčni zavezanci, povzročila znatno izkrivljanje konkurence.)

Svit - 26.02.2010 - 22:54

Drži. Odogovor je:
Za dohodke iz opravljanja nepridobitne dejavnosti zavezancev, ki se izvzemajo iz davcne osnove po 27. clenu

ZDDPO-2, se štejejo zlasti:

– donacije, pri cemer je donacija brezpogojno placilo oziroma prispevek v denarju ali naravi oziroma so donacije zneskiali stvari, ki jih dobiva zavezanec iz 9.

clena ZDDPO-2 od fizicnih in pravnih oseb brez obveznosti vracila in se ne

nanašajo na placila za proizvode ali storitve, katerih kupci so te osebe;