krpan in druščina postani član

Naslov teme: OLAJŠAVE ZA INVEST.

1329  09.02.2010 - 20:23h / DDPO / Avtor: MARKO / 378 / 5

tudi mi smo nabavi točilni pult, pomivalni stroj, glasbeni stolp, ledomat, žaluzije,..
poleg tega pa še ostalo opremo za gostinstvo, ki pa se smatra za pohištvo
ali lahko za zgoraj navedene stroje uveljavljamo olajšavao ali ne
za točilni pult bi skoraj rekel, da ne pa čeprav ima vgrajene hladilnike
kaj menite, v vsem tem se res ne znajdem najbolje

FRANJA - 10.02.2010 - 01:35

Pojasnilo DURS, št. 4214-51/2009, 13. 7. 2009


V skladu s prvim in drugim odstavkom 66.a člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06, 10/08, 78/08, 125/08 in 20/09) in v skladu s prvim in drugim odstavkom 55.a člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2 (Uradni list RS, št. 117/06, 56/08, 76/08 in 5/09) lahko zavezanec uveljavlja znižanje davčne osnove v določeni višini investiranega zneska v opremo in neopredmetena sredstva. Za opremo pa se med drugim ne šteje pohištvo in pisarniška oprema, razen računalniške opreme.


ZDoh-2 in ZDDPO-2 posebej ne opredeljujeta, kaj se šteje za opremo, za katero se lahko uveljavlja navedena olajšava, oziroma, kaj se šteje za pohištvo in pisarniško opremo, ki sta izključena iz olajšave, in tudi ne napotujeta na drug predpis oziroma uradni seznam, ki bi podrobneje določal, kaj se pri razvrščanju opreme v posamezne kategorije šteje med pohištvo in kaj med pisarniško opremo.


Neposredno iz obravnavanih zakonskih določb izhaja, da se investicijska olajšava lahko uveljavlja samo za nakup tiste opreme, ki se ne šteje za pohištvo oziroma za pisarniško opremo (brez računalniške opreme). Investicijska olajšava se torej ne more uveljavljati za nakup tiste opreme, ki sodi med pohištvo oziroma med pisarniško opremo, ne glede na to, če se ta uporablja pri opravljanju dejavnosti.


Pohištvo je po splošno uveljavljenem pojmu del opreme bivanjskega ali poslovnega prostora, ki z namenom služi neki funkcionalni rabi, npr. hranjenju in odlaganju predmetov, sedenju, ležanju ali izvajanju funkcije delovne površine. Med pohištvo tako sodijo omare, mize, stoli, police, regali, sedežne garniture, klubske mize, ležišča, obešalniki itd.. Za nakup pohištva olajšave ni možno uveljavljati, ne glede na to, v katerem prostoru se pohištvo nahaja oziroma za kakšen namen se uporablja (npr. v pisarni, proizvodnem obratu, skladišču, gostinskem prostoru, laboratoriju, itd.).


Pisarniška oprema zajema široko paleto pohištvenih izdelkov za opremljanje pisarniških delovnih prostorov (npr. omare, predalniki, regali, pisalne mize, konferenčne mize, vrtljivi pisarniški stoli itd.), poleg tega pa tudi drugo opremo (npr. naprave, pripomočke, stroje in druge predmete), ki se uporablja za opravljanje dejavnosti v pisarnah oziroma za pisarniško poslovanje (npr. kopirni stroj, faks, telefoni, rezalniki papirja, itd.). Podobno kot pri pohištvu tudi za nakup pisarniške opreme olajšave ni možno uveljavljati, ne glede na to, v katerem prostoru se pisarniška oprema nahaja oziroma za kakšen namen se uporablja.


Pojasnilo je usklajeno s pojasnilom Ministrstva za finance RS.


Bo v pomoč?
Lp

vprašaj - 10.02.2010 - 20:28

Mislim, da ima rena prav :
operacijska miza je miza samo po imenu (enako kot pri avtokleparju miza za "nategnit" avto ali odskočna miza v Planici); tudi zobarjev stol ni stol v običajnem pomenu pohištva - za posedanje, v smislu kot ga omenja pojasnilo (enako električni stol).

lp

Rena - 10.02.2010 - 14:21

Pomivalni stroj, hladilnik, glasbeni stolp-to sigurno ni pohištvo - je oprema za opravljanje dejavnosti.
Bolniška miza v ordinaciji in stol za pacienta v zobozdravstvu tudi ni pisarniško pohištvo in se lahko upošteva  olajšava za investicije.

FRANJA - 10.02.2010 - 17:19

Ga.Rena ,saj si nisem to jaz izmislila,"prilepila sem pojasnilo DURS,pa njim povejte.
Lp

Rena - 13.02.2010 - 11:15

Saj sem jim povedala, pa smo se uskladili. Marsikaj se da, če pravilno zagovarjaš svoja stališča.