krpan in druščina postani član

Naslov teme: obrnjena davčna obveznost

35  04.01.2010 - 12:45h / DDV / Avtor: Teja / 313 / 8

S.p. ( zavezanec za DDV ) izda račun občini za izkop in izgradnjo vodovoda, ali velja obrnjena davčna obveznost! Menim da ne ker je občina proračunski porabnik, se motim?

Hvala

marija - 04.01.2010 - 13:37

Ja tako je.

dgj - 04.01.2010 - 14:25

Ni nujno, nekatere občine so tudi davčni zavezanci.

p.š. - 04.01.2010 - 15:20

Razmišljam o tem, da je ta zadeva kompleksna in tako bi se le delno strinjala z dgj, saj 1.odst. 127.a člena PZDDV pravi:

(1)Plačnik DDV na podlagi 76.a člena ZDDV-1 je vsak davčni zavezanec, prejemnik blaga ali storitve,

identificiran za namene DDV v Sloveniji, kadar mu dobavi blago ali opravi storitve iz 76.a člena davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji.

VENDAR je potrebno pri takšnem naročniku storitev preveriti namen porabe storitev zaradi upoštevanja 4.odst.127.a člena PZDDV, ki pravi :

(4)Prvi odstavek tega člena se ne nanaša na državne organe in organizacije, organe lokalnih skupnosti ter druge osebe javnega prava , ki naročajo blago in storitve iz 76.a člena ZDDV-1 v zvezi z dejavnostmi ali transakcijami, za katere se v skladu s 5.členom ZDDV-1 ne štejejo za davčne zavezance.

(5.odst.5.člena ZDDV-1) Državni organi in organizacije, organi lokalnih skupnosti ter druge osebe javnega prava se ne štejejo za davčne zavezance v zvezi z dejavnostmi ali transakcijami, ki jih opravljajo kot organi oblasti, tudi če pobirajo takse, prispevke in druge dajatve ter plačila v zvezi s temi dejavnostmi ali transakcijami. Pri opravljanju dejavnosti ali transakcij pa se štejejo za davčne zavezance v zvezi s temi dejavnostmi ali transakcijami, če bi njihova obravnava, kot da niso davčni zavezanci, povzročila znatno izkrivljanje konkurence.
  
Razmišljam ( in nisem še 100% v to razmišljanje ), da bi se davčno breme po 76.a členu lahko prenašalo v primeru gradbenih del( npr.popravilo vodovodne napeljave ) na zgradbi lokalne skupnosti, v primeru izgradnje javne vodovodne napeljave pa prenos davčnega bremena ne bi bil mogoč.

???


 

Metka - 04.01.2010 - 19:37

Teja :
-------------------------------
S.p. ( zavezanec za DDV ) izda račun občini za izkop in izgradnjo vodovoda, ali velja obrnjena davčna obveznost! Menim da ne ker je občina proračunski porabnik, se motim?

Hvala

Metka - 04.01.2010 - 19:47

P.š. pravilno razmišlja. Občine so sicer v večini primerov davčne zavezanke, vendar je pri obrnjeni davčni obveznosti pomemben namen gradnje: če je občina naročnik gradnje objektov IKR, se uporabi obrnjena davčna obveznost, če pa občina naroči gradnjo objektov KKR, pa se prevalitev davka ne opravi.
Občina bo morala izvajalca storitev obvestiti, kdaj gre za katero vrsto gradnje, če pa je z eno pogodbo dogovorjena gradnja obojega, bo morala izvajalcu sporočiti delež.
Sicer pa se mi zdi ta zakonska določba zelo neživljenjska.

ena - 04.01.2010 - 20:04

Strinjam se. Predstavniki občine morajo povedati ali gre za pridobitno ali nepridobitno investicijo.

meta - 04.01.2010 - 23:07

kaj lahko nam navadnim smrtnikom, ki se ne ukvrjamo z občinami obrazložite kaj pomeni
IKR in KKR

Hvala

Metka - 05.01.2010 - 07:45

KKR - kolektivna komunalna raba, za zagotavljanje je občina oz. država zadolžena z zakonom, koristniki ne plačujejo za njeno uporabo (tukaj izvzamemo davčne dajatve, npr. cestnina, trošarine...), na voljo je vsem za neomejeno uporabo - sem prištevamo ceste, železnice, pločnike, javno razsvetljavo...
IKR - individualna komunalna raba, sem spada komunalna infrastruktura, ki jo končni uporabniki plačujejo po različnih kriterijih, največkrat glede na količino porabe, gre torej za dejavnost, katere uporaba je zaračunana in pomeni (od 1.1.2010 dalje) za občino obdavčljiv prihodek. Znan je končni porabnik, gre pa za vodooskrbo, odvajanje odplak, odvoz odpadkov...