MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE! (22.09.2016)

Uvodno vprašanje: »Ali lahko sprejmemo zakon, da bi slovenske »davčne reformiste« po hitrem postopku deportirali v Venezuelo, kamor spadajo po svojem prepričanju?«

 

Sicer me prevevajo še globje misli, kaj bi lahko storili vsem tem reformistom, vendar bi se s tem spustil na intelektualni nivo enoceličnega bitja. Torej na njihov nivo. In ne zgražajte se nad besedico »sranje«, ker je to le olepševalnica za predlagano mini davčno reformo. Zraven strokovnega obstoji tudi mentalni problem naših reformistov, saj jih ni sram, ko z dodatnim obdavčevanjem gospodarstva v bistvu legalizirajo krajo in debeljenje požrešnega, neracionalnega javnega sektorja.

 

Začasni krizni ukrepi na davčnem področju (če ste slučajno pozabili – zvišanje stopenj na področju DDV, zvišanje davčnih stopenj od kapitalskih dobičkov, zamrznitev znižanja stopenj DDPO itd.) so postali TRAJNI, v javnem sektorju pa so dobili samo to jesen paket povišic v znesku (bom kar zaokrožil) 300 mio EUR.

 

Predlagane spremembe na področju dohodnine, davka od dohodkov pravnih oseb in davčnega postopka bodo v korist … Neverjetno, uganili ste. V korist javnega sektorja! Nekaj kratkih obrazložitev. Čeprav je statistika … saj veste kaj – to, kar so slovenski politiki!

 

Dohodnina! S spremembo dohodninske lestvice se bo enakomerno razbremenil sloj, ki prejema aktivne dohodke nad 1,6 povprečne plače (tako so zapisali reformisti). Povprečna plača je v javnem sektorju za cca. 27% višja od povprečne plače v zasebnem sektorju. Kdo bo imel največ od tega? Javni sektor! Živela mini davčna reforma!

 

Davek od dohodkov pravnih oseb! Davčna stopnja se zviša iz 17% na 19%. Torej se obdavčitev pridnih in uspešnih, gledano v odstotku povišanja, zviša za cca. 12%. Pravijo, da niso hoteli odvzeti investicijskih olajšav. Zato sedaj intenzivno inšpicirajo investicijske olajšave pri davčnih zavezancih in bodo opravili vnaprej dogovorjen »masaker« pri uveljavljanju olajšav za raziskave in razvoj. Bravo naši. Torej vaši! Če bi paramecijem funkcionirala edina možganska celica, bi znižali stopnjo DDPO na 15% ali še nižje in ukinili vse olajšave za raziskave in razvoj ter bi tako izplen bil višji, kot je sedaj in kot so predlagali. Tako bi poželi aplavz tudi pri večini davčnih zavezancev, davčni nadzor bi lahko namesto inšpiciranja olajšav usmerili v inšpiciranje sive ekonomije. Vendar ne. Olupajmo gospodarstvo do kosti! Živela mini davčna reforma!

 

Davčni postopek!  Samo ena cvetka. Če boste plačali odmerjen davek na podlagi izdanega zapisnika, ne bo izdana odločba in ne boste »kaznovani«. Ker je paramecijem očitno odpovedala edina možganska celica, bom tole na kratko prevedel: »Kateri buteljn bo še »prostovoljno« plačeval davke ali davke v takšnem obsegu, kot bi jih moral!? Če te dobijo, potem boš pač plačal še nekaj zamudnih obresti, kar pa je sprejemljiv oportunitetni strošek v primerjavi z verjetnostjo, da te sploh dobijo.« Živela banda! Živela davčna reforma!

 

Slovenija krvavo potrebuje celovito reformo davčnega sistema. Ne pričakujmo pa je od teh paramecijev in te vlade s kapitalno moralno degradirano evgleno na njenem čelu, saj so le-ti sestavni in neločljivi del javnega sektorja, katerih interes je samo polnjenje njihovih žepov.

 

Vedno vaš

Martin Krpan

 

P.S. Kljub temu, da sem velik zagovornik Evropske Unije in naše valute EUR, pa me včasih zgrabi panika glede mojega evropskega prepričanja in miselnosti, ko se spomnim, da je nagrado za naj evropskega finančnega ministra dobil prejšnji finančni minister, ki ni naredil popolnoma nič (neupoštevajoč pripravljenost na čakanje). In bolje bi bilo, da bi tako tudi ostalo!

Vaš komentar
1 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: F.r.a.n.j.a | 23.09.2016 01:15

Ugotavljam, da imamo pri nas en velik problem, in to problem pasivnosti. Med seboj krešejo mnenja in sprejemajo zakone politiki, sindikati, zbornice vseh vrst, nekaj največjih gospodarstvenikov , pa lahko kar zaključimo . Ostali se nekaj časa  razburjamo za "šankom" , na koncu pa se "upognemo" .Ne naredimo popolnoma nič ,mogoče pa čakamo, da tudi mi prejmemo nagrado za nič. Lahko bi jo že dobili, predvsem za strpnost ob vseh oslarijah, ki jih moramo poslušati oziroma posledično tudi izvajati.

Strinjam se z napisanim .Lp

2 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: rakov povratnik | 23.09.2016 07:45

Martin, pohvale, sedi, 5!

Imam pa le eno pripombo... paramecij je enoceličar in ne more imeti ene možganske celice, ergo možgani so domena višjih bitij... ne strinjam se niti s poimenovanjem paramecij... ameba, na primer, je tudi prabitje, je tudi enoceličar, se hitreje razmnožuje kot paramecij in zna narediti dosti več škode. Za naslednjič ;-)

2.1 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: Martin Krpan | 23.09.2016 13:09

Hvala za biologijski dodatek :).

Vsi pa veste, kaj sem želel povedati - da naši "reformistični enoceličarji" delujejo tako, kot da imajo le eno možgansko celico.

3 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: čipka | 23.09.2016 08:26

Bravo, Martin Krpan.

 

4 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: Sara | 23.09.2016 08:59

Tako lepo in resnično ste napisal...bravo!

5 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: ana | 23.09.2016 09:15

Bravo. Pošljite to še vladi, saj ne zna razmišljati ali noče !!

6 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: Pomlad | 23.09.2016 11:01

To je vse res. Ampak kaj nam pomaga, mi v gospodarstvu vemo kakšne napake se sprejemajo, naredimo pa na žalost popolnoma nič. Kritiziramo,

smo jezni,  čez nekaj časa se z vsem sprijaznimo.

 

6.1 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: Martin Krpan | 23.09.2016 13:14

Če se vi sprijaznite, se jaz ne in se ne bom nikdar.

Jaz delam "po svoje" - o dekadentnosti vladajoče garniture spišem blog, katerega prebere ogromno Slovencev, načrtujem svojo (tudi davčno) prihodnost, učim svoje otroke, kdo so "glavni lopovi" v Sloveniji, vedno grem na volišče in izberem (po svojem občutku, vedenju in znanju) najmanjšega "vola" (lahko pa povem, da teh imbecilov nisem volil) itd.

Če bi vsaj 50% Slovencev funkcioniralo kot jaz, je dejstvo, da se danes ne bi pogovarjali, pisali ali brali o tem maksimalnem davčnem .... :).

7 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: Uroš | 26.09.2016 13:59

Meni se to ne zdi tako slab ukrep. Majhna prerazporeditev kapitala od lastnikov k delavcem. Če primerjamo z drugimi državami, je to korak v pravo smer.

7.1 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: rakov povratnik | 27.09.2016 11:20

Ne vem, Uroš. Od lastnikov k delavcem? Jim bodo dali višje plače? Bodo imeli delavci manjše prispevke? Smo v socializmu, kjer smo bili vsi lastniki in bomo te višje davke od dobička dobilli delavci?

Samo tisti pesek v oči z razbremenitvijo dohodnine višjih dohodkov, pač ni v prid delavcem, vsaj večini se ne spremeni nič...

En od pravih ukrepov bi bil (recimo) zmanjšanje stopnje dohodnine v vseh razredih, vrnitev oz. znižanje DDV na "predkrizne" stopnje in s tem povečati kupno moč, stimulirati domačo porabo in investicije podjetij v proizvodnjo ter na ta način priti do večjih prihodkov od DDV in posledično v prihodnjh letih od večjih prihodkov. Tako, laično, brez doktorata in ostalih akademskih priveskov.

7.2 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: Martin Krpan | 27.09.2016 13:19

Jaz takoj podpišem, če 100% prekopiramo avstrijski davčni sistem. Pa da vidimo ...

Tole pa ni nobena prerazporeditev, je čisto navadna KRAJA in polnjenje riti požrešnemu, nepotističnemu, koruptivnemu javnemu sektorju.

Kdor drugače pravi, je ... najverjetneje prisesan na državne jasli.

P.S. Če vzamejo kapitalu, ali mislite, da bo ta potem "prišel" v Slovenijo in da bo ta "ostal" v Sloveniji? Koliko manj imamo - bomo imeli zaradi tega v Sloveniji delovnih mest? Naj mi nekdo pove in zapiše eno VEČJO investicijo iz tujine v zadnjih 3 letih, da je nekdo nekaj "pripeljal" v Slovenijo in tukaj odprl 100 delovnih mest (ne govorim o tem, da so tujci pokupili slovenske firme). Dokler imamo takšne zblojence in zblojena razmišljanja, ni šans, da nam gre bolje ... tistim v gospodarstvu, seveda :(.

8 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: Martin Krpan | 27.09.2016 19:40

Če nas je prejšnji finančni minister "Mr. Marmor - vedno pripravljen na čakanje" pošiljal k psihiatru, bi lahko ta nasvet najprej dal svoji naslednici.

Ta je na današnji seji v Državnem zboru RS ob predstavitvi mini davčne reforme (če lahko temu fiasku tako rečemo) med drugim dejala naslednje: "Neposreden učinek dviga davčne stopnje bo zaznan le pri zavezancih, ki izkazujejo pozitivno davčno osnovo."

 

Njena izjava se seveda nanaša na utemeljitev dviga stopnje DDPO iz 17 na 19%.

P.S. Ko bo prej ali slej letela iz MF, kolikor je dolga in široka, si bo lahko služila kruh v kakšnem ljubljanskem podhodu kot neposreden avtorski lik iz Butal! Ko misliš, da ne moreš dobiti večjega bebca na mesto najpomembnejšega ministra v vladi RS, evo ... kandidatov kolikor hočeš. Vsak v kretenizmih preseže prejšnjega, očitno bomo morali v Sloveniji stopnjevanje pridevnikov na novo definirati (s primernikom in presežniki teh zadetkov več ne moremo opisovati).

9 Komentiraj odgovor

Odg:MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!

Avtor: kratki | 28.09.2016 22:45

izgleda, da nam v samostojni Sloveniji s kratkimi prekinitvami vlada rdeči udbovski ISIS, kateri predstavljajo zajedalske teroriste za gospodarstvo.

Vaš komentarPošlji povezavo članka.
MINI DAVČNA REFORMA = MAKSIMALNO DAVČNO SRANJE!