krpan in druščina postani član

Vlada in sindikalisti sporočajo - HVALA BOGU, DA IMAMO TAKŠNE OVCE V GOSPODARSTVU! (18.11.2013)

 

Martin Krpan - 18.11.2013 - 10:40

No, hvala bogu, da nisem edini, ki menim, da so "banditi" na pohodu :)

 

Vir: Finance (delni povzetek) - http://www.finance.si/8351451/Komu-natan%C4%8Dno-je-Slovenija-zaprla-usta

 

"

Prejšnji konec tedna smo lahko v nekaterih slovenskih medijih prebrali, da petkova skrivnostna izdaja obveznice pomeni, da je Slovenija zaprla usta špekulantom. Zakaj? Ker je vlada Alenke Bratušek dokazala, da se še vedno lahko zadolži. Ker naj bi se s tem vrnila na trg.

Seveda se Slovenija še vedno lahko zadolži, a vprašanje je, po kakšni ceni. Petkova izdaja je šla za 4,84 odstotka, kar je za obveznico, ki zapade čez tri leta, zelo veliko. »Problematična« Španija se za tri leta lahko zadolži skoraj tretjino ceneje. Poleg tega se za obveznice vlagatelji niso grebli, kupec je samo eden in niti se še ne ve, kdo je - zato težko sploh rečemo, da se je Slovenija res zadolžila na trgu. Skratka, ta izdaja obveznic je daleč od zahodnoevropske normalnosti, tako po načinu izdaje kot po ceni.

Finančno ministrstvo Uroša Čuferja je obveznico izdalo le dan po tem, ko so v Bruslju Špancem čestitali za njihov program prestrukturiranja bank v sodelovanju z evropskim stabilnostnim mehanizmom (ESM). Povedano po domače - Španija od prihodnjega leta ne bo več programska država (to velja tudi za Irsko), napovedujejo pa ji tudi gospodarsko rast. Program ESM očitno deluje in niti ni tako strašen in dolgotrajen, kot se je najprej zdelo. ESM je tudi milejši od trojke, čeprav tudi ta sklad denarja ne posoja brezpogojno. Španska vlada se je morala zavezati reformam, s čimer je posojilodajalcem pokazala, da je pripravljena izboljšati svoje javne finance in da bo denar lahko tudi vrnila.

Denar iz ESM države dobijo po 1,5- do 2,1-odstotni obrestni meri. To je več kot pol ceneje od naše nove obveznice. Kaj torej naši vladi preprečuje, da ravna kot dober gospodar in z zadolževanjem počaka vsaj do konca bančnih testov stresa ter potem vzame cenejši denar iz ESM? Možen in verjeten odgovor je seveda strah pred spremembami. Denar iz ESM pomeni drugačen način dela, kot so ga vajeni, pomeni tudi, da bi morali izpeljati določene reforme, predvsem bi bilo treba zmanjšati trošenje države. Jasno, to bi za sabo potegnilo dodaten (kratkoročen) upad gospodarske aktivnosti. Prav tako ne bi rešilo težav gospodarstva. A vendarle - če to pomeni pot do normalnejše, manj koruptivne in bolj konkurenčne Slovenije, potem se morda splača potrpeti in končno izpeljati reforme, ki jih krvavo potrebujemo.

Še bolj kot radodarnost Slovenije do vlagatelja, ki je kupil petkove obveznice, preseneča radodarnost Slovenije - Gregorja Viranta, če smo natančnejši - do javnih uslužbencev. Tem bo v zameno za denar, ki jim ga dolguje, podarila na letni ravni za 8,5 odstotka zamudnih obresti. To presega vse meje, ki jih države plačujejo za denar. Vem, ni povsem primerljivo, a plačati bo vseeno treba. In če se sindikat javnih uslužbencev sam ni odpovedal vsaj zamudnim obrestim, potem je bila pač Virantova naloga, da jih prepriča, da tega država ne more plačati. Pa je ni opravil.

Klepetalka - 18.11.2013 - 17:47

Virant in vsi ministri v vladi niso do danes naredili nič dobrega za Slovenijo. Kar so resnično naredili, so naredili dobro samo sebi in svojim podrepnikom, ker so na ta način obdržali stolčke (za zdaj). Ta vladna garnitura se še kako dobro zaveda, da je politično mrtva za večne čase, če zdaj prizna poraz. Zato pa paraziti ne glede na politične razlike podpirajo drug drugega pri izmozgavanju gospodarstva. JS pa je že zdavnaj dokazal, da so skupek (večinski del) parazitskih oportunistično zastonjkarskih in skorumpiranih osebkov, ki samo čakajo, od kod jim bo kapnil kakšen evro več. In ni jih prav nič sram, če je to na račun gospodarstva in na račun tudi njihovih potomcev, ki bodo odplačevali dolgove tujcem do onemoglosti. Pa saj se nam lahko cel svet smeji, kakšni idioti nam vladajo. To je tako kot da narkomanu namesto, da ga pošlješ v program odvajanja, še povečaš dozo droge. In Slovenija je zadrogirana do konca. Tole "šiviljo" že imam nekaj časa na umu, ker enostavno ne morem verjeti, da je oseba pri zdravi pameti zmožna "trositi" takšne slaboumnosti. Pa čeprav so danes nekateri mediji pisarili, češ da "Bratuškova pa sigurno nekaj več ve", kot mi, navadne ovce, zato pa je tako "samozavestna". Jaz pa vem, da od samozavesti ene babure v skorumpirani in lopovski vladi ne bom imela nič, prav tako kot večina ostalih državljanov ne. Na koncu bomo vsi v gospodarstvu plačali strahotno ceno, ko bodo propadla še tista podjetja, ki se na vse načine krčevito držijo "nad vodo", da bi nekako preživela. Zakaj se ne zorganiziramo v stranko, če že na ulice ne gremo, recimo stranko davkoplačevalcev? Enostavno več ne vem, kaj bi lahko naredili, da bi prekinili to norost? Ve morda kdo od vas?

kr tam eden - 19.11.2013 - 07:53

Klepetalka, v tvojem pisanju je nekaj, kar me je spomnilo na Hildo... tudi ona je na zunaj delovala zelo samozavestno in je "vedela nekaj več" od ostalih... zanima me, če nas čaka podobna usoda...

Martin Krpan - 19.11.2013 - 08:24

Ali se pogovarjamo o "gradbinki" ali o "šivilji" - usoda je ŽE ista.

 

Če še slučajno tega niste opazili, ste verjetno pozabili na 20 mlrd "pufa" in/ali ste lahko potencialno le tisti, ki živite od teh "pufov" :).