krpan in druščina postani član

ZAKAJ NE BOMO OBJAVILI SEZNAMA DAVČNIH DOLŽNIKOV! (09.04.2013)

 

godrnjavec - 10.04.2013 - 07:38

V enem delu se strinjam z vami, tudi jaz nisem za javno objavljanje takšnih in drugačnih dolžnikov. Je pa res, da je tu veliko "kolegov" ki so namerno povzročili velike družinske tragedije z neizplačevanjem plač, prispevkov itd. Moti me "pljuvanje" po javnem sektorju, kajti tudi tam so samo navadni ljudje (čistilke, negovalke,bolničarke...), ki so ravno tako na minimalcu kot zaposleni v gospodarstvu. Pa še ena informacija o "bajnih" plačah v javnem sektorju. Po 32 letih v javnem sektorju se odpravljam v "penzijo". Moja penzija (5.stopnja izobrazbe) bo znašala 635,00€, "penzija" kolegice (z njo sem delal tistih 8 let v gospodarstvu skupaj, ona je ostala v gospodarstvu, opravljala pa sva popolnoma enako delo) pa je upokojena od lanskega leta pa prejema pokojnino v višini 780,00€. Samo toliko o "zažiranju" in visokih plačah v javnem sektorju. Je pa res, da nekateri pač ne ločite med izrazi "Javni sektor" in "Javna uprava".

godrnjavec - 10.04.2013 - 07:41

popravljam 625,00€ ne 635,00€

Martin Krpan - 10.04.2013 - 08:13

Zame je javni sektor vse, kar je "prisesano" :) na državni proračun - torej zraven javne uprave šolstvo, zdravstvo itd. itd. Nikomur ne želim Zavoda za zaposlovanje - vendar je situacija takšna, da so tam le delavci iz gospodarstva ... Če delavci iz javnega sektorja ne želijo pristati tam in tako deliti usodo gospodarstva, potem morajo pač "solidarnostno" znotraj samih sebe in do gospodarstva zmanjšat svojo porabo - nižje plače, racionalizacije nabav itd. itd.

 

Spoštovani godrnjavček - če gospodarstvo ne more ustvariti, potem "javni sektor" tudi več ne more potrošiti. To so nas že "prababice učile" - porabiš, kolikor ustvariš ...

 

P.S. Če me "občutek" ne vara, vsaj 70% davčnega dolga je od podjetij v stečaju. Če bi država funkcionirala, bi bilo tega davčnega dolga že zdavnaj nekaj manj oz. se ga tako ne toliko nabralo. Sam pa seveda nikakor ne podpiram davčnih utajevalcev (upam, da ločite besede davčni goljuf in davčni dolžnik), to sem tudi zapisal v zgodbi o "pravosodnem sistemu" - davčne goljufe bi morali strpat v zapore, pa kaj ... še nobenemu so to ni zgodilo! in še kot dodatek - se je kdaj zgodilo, da "vam" v javnem sektorju niso bili poplačani prispevki? :) Skratka - vaši sindikalisti se obnašajo, kot da ste v javnem sektorju "svete krave", solidarnost jim - vam je tujka, in če povzamem - čisto so - ste izgubili "kompas" za realnost. Da pa ne bom pregrob, pa le zaključek - vsak lahko poizkusi delo tudi v gospodarstvu ... in ne tipično slovensko jamrat, da pa ima oni Francelj za vogalom večjo penzijo.

godrnjavec - 10.04.2013 - 09:08

Saj nisem imel namena "jamrat" ampak za primerjavo opozoriti, da smo v "javnem sektorju" varčevali že davno prej preden se je gospodarstvo sesulo, saj sem imel regres, plačo in ostale stvari precej nižjo kot pa vi v gospodarstvu (jaz regres 560 žena v gospodarstvu 900, jaz regres 672 žena 1.000 in tako naprej) Podjetja pa so zafurali "požrtni" lastniki ne pa javni sektor. Se pa strinjam z vami, da imam pa redno plačo in tudi prispevke imam plačane za vsa leta, vaši zaposleni pa ne, pa zopet ne na račun ene čistilke, vzgojiteljice... ampak na račun "vaših" lastnikov in menadžerjev.

pa lep dan vam želim.

Martin Krpan - 10.04.2013 - 15:07

Saj tudi vašega zapisa nisem vzel tako negativno :). Ampak ne primerjate realnosti - a vi veste, koliko jih v gospodarstvu sploh ni dobilo regresa, a veste, koliko jih ima nižje plače kot v javnem sektorju ... Če želiva izhajati iz povprečja, pa recimo poglejva povprečne plače v gospodarstvu in javnem sektorju. Ali če sem še bolj precizen - povprečna plača v gospodarstvu (brez farmacije in finančnega sektorja) z javnim sektorjem?

 

Res je, vsake oči imajo svojega "malarja", ampak takšno nastopaštvo sindikalnih protagonistov javnega sektorja pa je dobesedno omalovažujoče za gospodarstvo.

 

P.S. Pa da ne pozabim - se mi je kar "milo storilo" nekaj mesecev nazaj, ko so zaposleni v javnem sektorju skoraj jokali pred kamerami, ker bi naj plače zamujale za nekaj dni - če se ne motim, namesto 5. v mesecu (halo, 5. v mesecu!!!) bi naj dobili plačo nekaj dni kasneje ...

godrnjavec - 11.04.2013 - 10:34

Saj ne da ne živim v realnosti. Pravite da glejmo povprečje, a veste kaj je povprečje (jaz golaž vi zelje v povprečju oba jeva segedin) glejva čistilke, sobarice pri meni in pri vas in glejva direktorje, menadžerje in tako naprej. Prav tako je treba gledati pri teh povprečnih plačah tudi izobrazbeno strukturo ker ena gradbena firma ima (ali pa je na žalost imela) 10 inženirjev in 500 kv ali nkv delavce (pa mi povejte kakšna je povprečna plača), ena univerza ali pa inštitut pa 100 doktorjev znanosti in 10 čistilk (pa potem tudi tukaj izračunajte povprečno plačo) in mislim, da je skrajno nehigijensko primerjati ti dve povprečni plači. Ampak oba pač računava tako kot nama najbolj ustreza.

Pa lep pozdrav!

Monica - 10.04.2013 - 08:48

Martin Krpan: veliko se strinjam z vami in veliko imate prav. Več Martinov Krpanov bi morali imeti v Sloveniji, ki bi nas javno opozarjali na vse te zadeve, pa bi se ozaveščeni mali ljudje bolje upirali obstoječemu sistemu..

Vendar me stalno bode v oči, ko kritizirate javni sektor, nekoliko enostransko in naperjeno apriori proti.

Samo eno vprašanje vam zastavljam: Kdo bo izobrazil bodoče gospodarstvenike, da bodo lahko delali, ustvarjali, gradili prihodnost? Kam boste dali malega enoletnega otroka, ko bo šla mamica delat (tudi v gospodarstvo)? ... ... ...

Tudi to delajo mali ljudje, tako kot bolničarji, čistilke,... In tu ni viškov delavnih mest. Se pa strinjam, da bi bilo potrebno v javni upravi, kjer se marsikje že samo z administracijo ne poenostavlja ampak tudi umetno ustvarja nova delovna mesta, ki zagotovo niso vsa potrebna. To bi pa takoj morali prevetriti.

Mislim, da se boiste tudi vi strinjali z menoj, Martin Krpan.

 

Pa lep dan želim.

Martin Krpan - 10.04.2013 - 14:57

Če me že vlečete za jezik :) ...

 

Moj odziv na javni sektor (prej sem že zapisal, kaj sem vštevam) gre predvsem v smeri, da se mi kot podjetniku "obrača želodec" , ko poslušam Posedija, Semoliča (ma jok on zastopa gospodarstvo), Štruklja itd. Po drugi strani pa (odkrita beseda), storitve, ki mi jih nudi šolstvo, zdravsto itd. so takšen "shit" glede na plačila dajatev, da človek ostane brez besed. Vse storitve v zdravstvu opravljam SAMOPLAČNIŠKO (sorry, nimam časa in se ima preveč rad da bi čakal npr. na ortopeda 1,5 leta ali zobozdravnika - saj o tem se vedno več govori), o šolstvu ne bi izgubljal besede - če osnovna šola še nekako gre (pa še tukaj se glede znanja precej peša), skozi srednjo šolo se nekako "privlečeš", glede univerz pa ... joj joj joj (človek nima besed - vsaj za družboslovni del, katerega poznam!) ... Ali če primerjalno dodam - če bi mi tako ravnali v podjetništvu, kot to počne javni sektor, bi že zdavnaj crk.... (lahko sami dokončate misel).

 

Ne, ni vse slabo v javnem sektorju, me pa "boli", ker se le-ta ni prilagodil zmožnostim gospodarstva! Pa brez zamere ... 

MR - 16.04.2013 - 09:35

Delno se strinjam z Martinom, delno pa tudi z godrnjavčkom. Jasno mi je, da v tem trenutku (na hitro) ni možno drugega kot poseg v maso plač javnega sektorja. Vendar pa sem nekdo, ki se ne strinja z "uravnilovko". Menim, da je največja težava našega javnega sektorja organizacija (če seveda damo na stran požrešnost za lasten žep pri javnih naročilih...). V zdravstvu bi se s pametno organizacijo delovnih procesov dalo še marsikaj narediti. Za primer - otrok si je všoli zvil gleženj. Na urgenci dobil mavčno longeto. Zato, da sva lahko šla nazaj v bolnico na pregled in snet longeto, sem morala po napotnico k njegovi pedialtrinji?! A je res potrebnih še dodatnih 10 min pri pediatrinji, ki ga sploh ni videla???

Tudi v šolstvu bi se dalo ogromno narediti; in ja predvsem in največ na univerzah ter fakultetah.

Tako kot imamo v gospodarstvu dobre in slabe delavce, je popolnoma enako tudi v javnem sektorju. V gospodarstvu se jih vsaj (nekako) da odpustiti, v javnem sekturju pa se le "nabirajo"... Poznam učiteljeco, ki je to z dušo in telesom; poznam pa tudi veliko njih, pri katerih me je groza, da bi učile mojega sina...

jest - 20.05.2013 - 13:40

LP,

 

Se strinjam s tabo....Tudi meni se vse obrača, ko poslušam sindikate...

 

Amapak, če je tako lahko zaposlovati (mimogrede - eno novo delovno mesto stane najmanj 200.000 € - preračunaj TEš 6, kjer bo zaposlenih 250 ljudi pa boš videl, koliko stane delovno mesto..), zakaj potem sindikati ne postanje delodajalvi, ne začnejo zaposlovat brezposelne....???

 

samo to se sprašujem...???

 

LPBojan

Prva Brina - 11.04.2013 - 08:55

Krpan je kot ponavadi zadel v črno s tem prispevkom in strinjam se z njegovo oceno seznama in predvsem se strinjam z vsako od ocen 4 skupin "grešnikov" - skorumpirana politika, vsemogočni in strokovno podhranjeni durs (pa ne zaradi premajhnega števila zaposlenih), pravni sistem pa je izpod vske kritike. Delavci v javnem sektorju pa bodo morali enkrat dojeti, da morajo deliti usodo gospodarstva, kjer so se pri odpuščanju in nižanju plač dogajele resnične in mnogo hujše krivice. Ne da privoščim javnemu sektorju, samo dojeti morajo, da je to realnost.

Klepetalka - 20.04.2013 - 09:55

Popolnoma se strinjam s Krpanom, zato ker sem del realnosti. Delam od vsega začetka v gospodarstvu, okusila sem delojemalsko in delodajalsko stran. Večina mojih kolegov in kolegic je zaposlena v javni upravi in verjemite, vsi imajo večje plače, vedno izplačane regrese, upoštevana vsa zvišanja v skladu z inflacijo, večkrat na leto fantastične dopuste, plačane vse prispevke, in glej ga zlomka, vedno poznane na vseh pomembnih mestih, kjer lahko takoj koristijo vse storitve zdravstva, itd., ki jih moram sama plačati kot Krpan, če nočem, po domače povedano, cr..... na cesti kot pes. Pa da ne bo pomote, nisem čistilka, kuharica po osnovni izobrazbi, sem visoko izobražena, višje kot moje kolegice v JU. Regresa nisem dobila izplačanega več let skupaj pri bivšem delodajalcu, nimam plačanih prispevkov vsaj za pol leta... Pa se bo morda našel nekdo, ki bo komentiral: "ja, kdo pa ji je kriv, če je pa nesposobna..." Ne, drage gospe in gospodje, ne nesposobna, temveč prepoštena za ta pokvarjeni, skorumpirani, nepotistični sistem naše banana republike Slovenije. Zakaj vso tajkunsko golazen ne obsodijo, ji odvzamejo premoženja? Zaradi mene ni potrebno, da jih strpajo v zapore, samo denar, tako oboževano imetje jim naj odvzamejo, da bodo malo okusili, kako je preživljati mesec z minimalcem ali še manj in pri tem svoje otroke šolati, jih oblačiti, jih hraniti. In kdo je glavni krivec, da se do zdaj ni lopovom nič zgodilo? V največji meri oportunizem in ozkost ter licemerstvo javnega sektorja. Ne prebavljam Štruklja in Posedija, ko začneta flancati o "ubogi učiteljici matematike z visoko izobrazbo, ki se boji iti v porodniško in je reva prejela samo cca 926 eur neto plače..." Kje so povračila za prevoz in prehrano? In ker zaradi ZUJF-a ne bo mogla napredovati po lestvici-po domače-parazitizirati gospodarstva, bo "prisiljena iti na cesto s transparentom v rokah..." Ja, javni sektor gre na cesto samo takrat, ko se mu obeta pri izplačilu plače par everčkov manj. Čisti oportunizem in pritlehništvo... Na bruhanje mi gre... Tako vam povem, mi, v gospodarstvu, nimamo nobenega Štruklja in Posedija, Semolič je prodana duša, vseeno je, kdo je na oblasti, ali "levi" ali "desni", vse je tako organizirano kot pri Opus dei, vrana vrani ne izkljuje oči. In dokler bomo lepo "čičkali" v zavetju svojih domov in čakali na "limune", se ne bo nič zgodilo. Tipično slovenceljsko.

Pa še dodatek: poznam visoko izobraženega delavca v Gorenju, ima dokončan magisterij, dela doktorat. Bil je nadpovprečen študent, ki so mu na univerzi ponujali mesto asistenta, toda problem je bil ta, da je bil pač prevelik idealist, kot smo pač bili mi vsi v njegovih letih. Hotel se je preizkusiti v gospodarstvu in nekaj ustvarjati. Kaj rečete, koliko plače pa ima? Manj kot čistilka v JS. 650 eur neto.. In kaj poreče na to vaša učiteljica matematike? Ne jokat, če niste pripravljeni nič naredit za izboljšanje in poleg vaših pravic prevzeti nase tudi del odgovornosti, ki vam gre. Zapomnite si že enkrat, da ne živite na Marsu, temveč da ste del realnosti Slovenije, pa naj že bo kakršna pač je.

Pa lep pozdrav vsem skupaj.

Piksi - 23.04.2013 - 17:21

ne vem sicer, zakaj ste moj prvotni komentar pobrisali, bom povedal drugače: vse je narobe tukaj. JS ni za zamerit, ko cvilijo za plače, saj jih nihče ni podučil, od kod hudiča SPLOH denar za njihove plače. Ko bodo delali 3 leta po 60 ur na teden, bodo mogoče razumeli, kaj pomeni delat za ljubi kruhek. Jaz se itak teh igric ne grem več in ne mislim podperati bedarij politikov. Centa več ne vplačam v državni proračun, dokler ne vrnejo 7.5 miljard pokradenega nazaj. Jaz imam preprosto DOST!

Martin Krpan - 25.04.2013 - 14:41

Bili ste "izbrisani"? Ne da bi vedel ...

jest - 20.05.2013 - 13:19

Lep pozdrav Vsem....

 

Zakaj ne bomo objavili seznama....?

 

Zato, ker je to 15 do 20 let prepozno!!! Ta seznam je danes brez veze...Pred cca 15 leti smo nekateri zahtevali ta seznam, da bi si lahko z njem pomagali pri preverjanju solventnosti poslovnih partnerjev. Takrat namreč raznih podjetij, ki objavljajo bonitetne ocene še ni bilo. Danes seznam bonitet raznih podjetjij dobiš na vsakem koraku...od AJPES-a naprej. Takrat so bili to edini verodstojni podatki na katere bi se lahko uprli. Pa nam je država pomagala: Spomim naj Vas, kaj se je dogajalo na GZS (Gospodarski zbornici Slovenije) in njegovega predsednika gospoda Čuka, kako nas je v sekciji računovodij zajebaval s temi besedami: Pa objavite seznam zlatih plačnikov....

 

No, ker seznama nismo uspeli ustvariti, ga sedaj imamo, gospodarstvo pa je v razsulu, gospod Čuk pa direktor osnovne šole...a

 

Kar se tiče gospodartva in negospodarstva: saj dela negospodarstvo tudi za gospodarstvo. Saj delavcev v negospodarstvu pripadajo tudi plače....ampak "stari" kolegi, se še spomnite tiste določbe, da povprečna plača v negospodarstvu mora za 20 % zaostajati za plačo v gospodartvu....

 

Tako: mislim da je seznam davčnih dolnikov za smeti. je samo ogledalo naše birokracije kako uspešna je...

 

Žal.

 

lep pozdrav,

Bojan

Martin Krpan - 23.05.2013 - 13:26

Vam, Bojan, in vsem ostalim - birokracija se je znova oglasila (mene tole spominja na nekaj takšnega, kot če bi obveščali pokojnika, da ni poravnal zapadlih računov):

 

BRDAVSI OBVEŠČAJO (23.05.2013)

 

--------------------------------

 

Izpolnite obveznosti do petka, 24. maja

Nov seznam davčnih neplačnikov in seznam zavezancev, ki ne predlagajo obračunov davčnega odtegljaja v rokih, bosta javno objavljena 10. 6. 2013

 

Davčna uprava RS bo na spletni strani www.durs.gov.si 10. junija 2013 javno objavila nova seznama zavezancev za davek, ki obračunov davčnega odtegljaja (REK obrazci) niso predložili do 25. 5. 2013 za izplačilo plače in nadomestila plače za mesec marec in seznam davčnih zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki na dan 24. 5. 2013 presegajo 5.000 EUR in so starejše od 90 dni.

 

Dne 25. 5. 2013 je namreč sobota, ko izvajalec plačilnega prometa ne dela, zato bo nalog obdelan prvi naslednji delovni dan oziroma 27. 5. 2013, ki se šteje kot datum plačila. Plačila, izvedena izven urnika zagotavljanja plačilnega prometa poslovnih bank bodo izvedena naslednji delovni dan.

 

45. člen Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), ki določa, da se materialni roki (roki za izpolnitev obveznosti) prenašajo na naslednji delovni dan, v tem primeru ne velja. Davčni neplačniki so namreč rok za izpolnitev obveznost že zamudili, ko se jim je iztekel rok plačila. Tako za primere, kjer so po stanju na dan 25. v mesecu objavljeni neplačniki, katerih dolg je starejši od 90 dni ali niso predložili obračuna davčnega odtegljaja, ta določba ne more veljati.

 

Davčni zavezanci imajo tako še do 24. 5. 2013 čas, da pogledajo in uredijo svojo knjigovodsko kartico in morebiten zapadel dolg poravnajo, oziroma da do 25. 5. 2013 predložijo obračun davčnega odtegljaja in se na ta način izognejo javni objavi na spletni strani DURS.

 

Ažurirana seznama bosta na spletni strani DURS objavljena enkrat mesečno, najkasneje do 10. v mesecu. Stari seznam se bo z objavo novega seznama umaknil s spletnih strani.

Martin Krpan - 13.06.2013 - 22:02

No, tretje poročilo brdavsov o stanju davčnega dolga kaže na povečanje kumulativnega zneska davčnega dolga.

 

Vauuuu, očitno bo tale blog še dolgo na prvem mestu zaradi aktualnosti :)).