krpan in druščina postani član

Naslov teme: POSEBNE UREDITVE VEM (OSS)

2661  23.08.2022 - 08:25h / DDV / Avtor: LILI / 517 / 1

Pozdravljeni

Prosila bi za pomoč in sicer glede sistema OSS. Nikjer ne zasledim, da bi pisalo če mali davčni zavezanec (Ni zavezanec za DDV), bi izstavil račun za soritev fizični osebi v EU. ker ne bo presegel praga 10.000€ v enem letu ne bo vstopil v isistem OSS. Me pa zanima sledeče do januarja je potrebno poročati te storitve ali se mora sedaj vključiti v kakšen sistem DDV-ja, ali normalno izdamo račun po 94. členu ZDDV-1 in potem samo oddam obrazec s podatki?

Uredništvo - 23.08.2022 - 11:42

Kakšno storitev opravite fizični osebi v EU?
Namreč, limit 10.000 velja pri opravljanju elektronskih storitev, telekomunikacijskih itd., prodaji blaga na daljavo ... (30.c člen ZDDV-1)
Ali opravljate te storitve?
Če da, potem je ob izpolnjevanju pogojev (do 10.000 eur, itd.) kraj opravljanja storitev v Sloveniji, kjer ima izvajalec sedež. Do konca januarja morate predložiti poročilo o skupni vrednosti opravljenih transakcij v predhodnem koledarskem letu - torej do konca januarja 2023 za leto 2022. Če ste mali davčni zavezanec, in ne presegate s to transakcijo niti praga 50.000 obdavčljivega prometa, potem se DDV ne obračuna. V kolikor s transakcijo presežete 50.000 obdavčljivega prometa, potem ste dolžni pridobiti ID številko za DDV in od storitve obračunati slovenski DDV.
V kolikor s transakcijo presežete skupno vrednost (10.000 EUR) teh opravljenih storitev (elektronskih, telekomunikacijskih ... dobav blaga na daljavo), je kraj obdavčitve tam, kjer ima naročnik sedež. Posledično izpolnite davčno obveznost v tej državi preko registracije v tej državi, ali pa se prijavite v sistem OSS in davčno obveznost izpolnite "iz Slovenije" preko tega sistema.

V kolikor opravljate gradbene storitve fizični osebi v drugi državi članici EU, potem ste dolžni izpolniti davčno obveznost v tej državi - ali preko registracije v tej državi ali preko sistema OSS.
Kot vidite, je pomembna vsebina opravljene storitve.

Vabljeni na praktično izobraževanje - mala in velika AKADEMIJA DAVČNIH NADZOROV
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/155/mala-in-velika-akademija-davcne-prakse---prakticno-davcno-izobrazevanje