krpan in druščina postani član

Naslov teme: davčna blagajna

4787  15.12.2015 - 22:23h / Ostalo / Avtor: joži / 166 / 4

Kaj če programerji na blagajni ne uredijo do 2.1.2016 ali je obvezna uporaba VKR ali je možno uporabljati program in naknadno poslati na durs?

Stary - 16.12.2015 - 02:50

Hja, odvisno, kako se stvari lotite. 

V vsakem primeru - nadaljevati s starim programom, ne da bi prijavili poslovni prostor, ne smete, če imate kakršenkoli opravek s prejemom gotovine.

Če prijavite poslovni prostor in potem uporabljate VKR, je prva varianta, ki pa seveda za seboj potegne ročno vnašanje vseh izdanih računov v 10 dneh na edavkih.

Če pa imate program, ki deluje vsaj tako, da se na njem pravilno številčijo računi (s trokrako številko, ki vsebuje oznako prostora in elektronske naprave) ter se izpisuje ZOI koda, potem je teoretično možno, da smatrate, da je sistem "v okvari" potem pa pridobite EOR naknadno. Toda, to je bolj izhod v sili, ki ga osebno ne priporočam. 

Pravila pravijo, da v primeru neuspešnega pridobivanja EOR kode ravnate tako:  

Zavezanec mora vzpostaviti elektronsko povezavo in davčnemu organu
poslati podatke o računih preko elektronske povezave v dveh delovnih
dneh od dneva prekinitve povezave. Če zavezanec iz opravičljivih
razlogov ne more vzpostaviti elektronske povezave v dveh delovnih
dneh, pošlje podatke o računih najkasneje naslednji delovni dan po
prenehanju vzrokov za zamudo.

Skratka - če si upate. V bistvu je edina prava pot VKR.

Bo pa tak primer dokaj pogost predvsem tam, kjer imajo kako "eksotično" ali celo unikatno rešitev dosedanjega pisanja računov in doslej še niso pomislili, da programer davčnega potrjevanja sploh ne bo razvil. Ker se mu ne splača ali pa tehnolgija ne omogoča komuniciranja s Fursom.

Potem je opcija - uporabljajte kako drugo enostavno programsko rešitev za davčno  blagajno gotovinskih računov, dosedanje račune pa preimenujte v neke vrste "Prilogo" ali kak drug spremni dokument (ki bo še vedno knjižil zalogo, spremljal iztržke ipd...). Res je, da boste vnašali v dva programa in stranki dali en davčno potrjen kratek računček ter morda specifikacijo v obliki priloge, ampak morda bo s tem manj dela kot z VKR.

Kasneje, ko vam bodo programerji zadevo uredili, boste "prvo blagajno" ukinili, prijavili novo blagajno, dopolnili interni akt in to je to.  

Skratka - ni tako preprosto, kot so si nekateri predstavljali.

Imeli smo premalo časa in zdaj smo, kjer smo.  

 

Danja - 16.12.2015 - 08:04

Stary, kako to misliš, da se bo VKR vnašala na e-davkih? Nekje sem prebrala odgovor ministrstva ali FURS (mislim, da pod št.211), da se bodo na e-davkih izključno pridobivala samo ta namenska digitalna potrdila in nič drugega, mini blagajna, v okviru katere se bodo vnašali računi VKR, pa da bo samostojna aplikacija, dostopna s tem namenskim potrdilom. Če je prav po vaše, pa pomeni, da se bodo morali vsi, ki bodo še uporabljali VKR, registrirati s pravim digitalnim potrdilom (sigenca, poštarca, NLR...) vstopati v e-davke ali pa bi jim to vnašali izbrani knjigovodski servisi.

Matjaž K - 16.12.2015 - 10:14

 

 

SW - FURS “Mini   blagajna”

http://www.davkoplacevalci.com/ spodsekajmo-neznanje/seminar/108/novi-srs-za-gospodarske-drube-in-davna-antireforma---zgd-1-srs-2016-zddpo-2-zdoh-2-del-zdavp-2-zpiz-2-in-najpogosteji-primeri-za-davne-blagajne-vse-od

 

FURS “Mini   blagajna”

 

je  ločena od (ni znotraj) portala eDavki – samostojna spletna stran -  vstop z namenskim digitalnim potrdilom (NDP)

 

tudi v primeru uporabe FURS »Mb « je treba zagotoviti HW (strojno opremo), e-povezavo, pridobiti NDP in sporočiti podatke o poslovnih prostorih

Stary - 20.12.2015 - 20:01

Ja, Danja, imate prav. Sem napisal e-davki (pa sem imel v mislih tisto "nekaj", čemur pravijo mini davčna blagajna).  

Sigen-ce za dostop do mini blagajne seveda ne rabijo, pač pa namensko digitalno potrdilo in vidim, da je vse že točno npisal tudi Matjaž K.