krpan in druščina postani član

Koliko delovnih mest bo izgubljenih v gospodarstvu zaradi bega kapitala glede na predlagano višjo obdavčitev le-tega v sklopu tako imenovane davčne reforma:

Odgovor Glasov
10000
16.36%
9
20000
9.09%
5
50000
12.73%
7
100000
9.09%
5
nobeno delovno mesto, kapital bo odpiral nova delovna mesta;
47.27%
26
ne vem, me ne zanima.
5.45%
3

pic - 27.02.2019 - 10:30

Sem provokativno pritisnila na izgubo 100.000 delovnih mest... Že zeeloo dolgo delam in ne morem reči, da mi kaj manjka (no, kakšno obdobje je tudi bilo, ko smo z listkom hodili v trgovino...). In prišla sem do zaključka, da res drži tisti rek : vzemi tistemu, ki govori-kriči, da nima in daj molčečemu. Ali pa tisti, da sit lačnega ne razume. Ja, res je denar sveta vladar. Je bil, je in kot kaže tudi bo. Tako na kratko bi rekla, da tisti najbolj glasni "reveži", največ jemljejo ravno v državni malhi. Revež pa jim verjame in tiho plačuje davke (mora, ker nima dovolj za v kuverte). Tako prozorno kot je trenutno prozorna ameriška skrb za lačne in bolne Venezuelce. Ali pa en preprost primer (Stanković v oddaji z Mišo): kako je lahko več plačan nogometaš kot kirurg. 

In ja, lahko bi imela danes višje dohodke, pa si jih nisem znala priboriti, ne pa zato, ker sem bila ali pa sem lenoba.

Je pa tudi res, da pojma nimam o aktualni davčni reformi.... :) Bo res doprinesla delavcem, kot pravi minister, da mora biti delo vrednota?

Iza - 28.02.2019 - 11:15

Zanemarljivo malo. Pomembnega  kapitala je že tako malo tukaj, tisto kar je velikega še ostalo, pa  ima  možnost  legalnih ob vodov, da se bo mirno preselil drugam. Plačevali bomo spet mi ta mali-futr za kanone...

AMY - 28.02.2019 - 13:11

Nobenega, kajti naša stopnja obdavčitve kapitala je še vedno dosti nižja, kot v EU.

praksa - 28.02.2019 - 14:58

v naši državi kapital(isti) samo izkoriščajo državo, če ne dobijo vseh ugodnosti, že grozijo z begom. Bodo to lahko počeli tudi v EU. 

Martin Krpan - 01.03.2019 - 08:37

Zanimivi komentarji, vendar brez vsebine in obrazložitev.

 

Prav tako vem, da me večina tukajšnjih komentatorjev ne bo razumela, pa tudi o tem ne bo razmišljala (pa tudi primerjave med kapitalom in delom ni mogoče v celoti korektno izvesti):

- torej vi bi se strinjali tudi s tem, da bi delo obdavčili kot kapital. Recimo - za vsak 1 EUR plače vam država vzame fiksno 45,40 % "dohodnine"?

 

P.S. Vam povem, da bo štala. Rdečim kmerom se je zmešalo :).

rakov povratnik - 01.03.2019 - 15:01

Zanimivo razmišljanje oz. perspektiva. Me zanima, kako si prišel do 45.40 %? Si seštel skupaj prispevke in davke?

Sicer pa delo in kapital ni primerljivo, seveda ne. Moral bi recimo izbrati druge kapitalske prihodke, recimo dividende, mogoče bančne obresti... 

Mogoče pa me boš prepričal s pojasnilom od kod 45,40.

Pa še, Rdeči Kmeri? Od kod? Le kot prispodoba?

Martin Krpan - 02.03.2019 - 19:33

100 enot ustvarjenega bruto dobička. 22% DDPO, nato pa 30 % na dividende. In tako prideš do tistih "čudežnih" 45,40 obdavčitve kapitala :). Tudi, če ustvariš samo 1 enoto dobička :)).

 

Skratka, nategnili so rajo (plače se bodo povečale v razponu 1 do 3% max neto), potem pa jim bodo pobrali pri varčevanju (obresti na bankah itd.) ali drugih oblikah dolgoročnih kapitalskih naložb.

 

Nategnili pa so predvsen nas - mala in srednja podjetja, tudi družinska podjetja, ki - če statistika ne laže - držimo tole slovensko štalo pokoncu, namesto da bi prenehali dajat odpustke velikim, predvsem tujim gospodarskim družbam.

 

To ni davčna reforma, to je skropucalo rdečih kmerov. Skratka, kdor spremlja tekočo politiko - obljuba komedijanta skrajnim levičarjem, da bodo podprli proračun in podpisali sporazum za 1 leto o sodelovanju. Ni treba biti genij, da sešteješ 1 + 1 = ... štala. Skratka, pretežno volilno telo v Sloveniji predstavljajo prisesanci na državni proračun.

 

Skratka - sam napovedujem v obdobju treh let izgubo cca. 20.000 delovnih mest, ker bodo sedaj mnogi majhni podjetniki, ki držijo to štalo po koncu in se počasi približujejo zasluženemu penzionu, "predčasno" poskrbelo za svojo prihodnost. In to ne glede na končno verzijo tega davčnega skropucala, kateremu bi dal kot prfoks na faksu čisti "šus".

 

 

rakov povratnik - 04.03.2019 - 09:00

Hvala za razlago. Sam pri sebi sicer ne povezujem DDPO in dividende, te so bolj v okviru obresti in drugih kapitalskih dobičkov, DDPO pa bolj odhodek, ki bremeni dobiček firme in ni povezan z lastništvom. Ampak, pri malem podjetju, ki je v 100% lastinštvu posameznika, je to kar točen približek, ja.

Sicer imam tudi do podjetja zelo "čuden" odnos, nekako ga imam kot osebo, ki ni odvisna od posameznika, živi svoje življenje in lastniki bi se morali navaditi, da je to čisto svoja oseba, ki nima zveze z nami, lastniki. Mogoče bi potem DDPO drugače obravnavali, ne tako osebno.

Individualni kapitalski dobički, kot so obresti ali dividende, pa ne spadajo v zgornjo kategorijo, so itak enako obdavčeni in nimajo neposredne zveze z DDPO dobičkom (razen posledične, šele ko je prvo obdavčeno, dobiš osnovo za drugo ;-).

Drugače pa ja, rdeči kmeri kot prispodoba, ja. Pretirano, sicer, ampka ja, delno sprejmem, bolj zaradi usmerjenosti.

maja - 03.03.2019 - 14:33

Veliko, veliko,... 

Kako bodo delodajalci zmogli plačevati predpisano višino prispevkov? Moje mnenje je, da bodo začeli zaposlovati na skrajšan delovni čas ali pa vsaj 25ur/teden.

Lp,

rakov povratnik - 04.03.2019 - 09:16

Pa še tebi bom malo odgovoril, ko sem se že lotil in dokler je pri nas še zatišje. Prispevki in davki niso isto in to je treba ločiti. Načeloma za prispevke dobiš nekaj neposredno v zameno (zdravniško oskrbo, šole, pokojnino...), za davke pa šele posredno (omogočajo delovanje države kot take).

Torej z višjimi prispevki bi načeloma moral dobiti nekaj več (recimo višjo pokojnino), višji davki (kot jih prinaša ta "reforma") pa so le višji davki, neposredno te udarijo po žepu, posredno pa učinek vidiš šele skozi delovanje države.

Martin Krpan - 06.03.2019 - 11:03

Kaj dobiš za prispevke? Npr. skorumpiran zdravstveni sistem in prej "crkneš", kot prideš na vrsto. Šolstvo? Tudi to je za "crknit" - neizpodbitno dejstvo je, kar sem ugotavljal še v svojem času študija, sedaj pa vidim pri otrocih - s pridobivanjem višje stopnje izobrazbe kvaliteta drastično pada!

Se strinjam, javni sektor mora obstajati. Vendar ne takšen, kot ga imamo. Koruptiven, neekonomičen, len, nepotistični, včasih sam sebi namenjen in ne kot servis davkoplačevalcem. Skratka, potrebujemo vitek javni sistem, ne pa, da je v letošnjem proračunu že za 10 mlrd izdatkov (!!!) - prihodki (če se ne motim) so v zadnjih dveh do treh letih narasli za cca. 2 mlrd in javni sektor je to "požrl"!!!

In potem gledaš ter poslušaš tiste debile (morone) po TV - ala Kordiš, Mesec in druga sodrga - kako pljuvajo po nas, ki polnimo in zalagamo to sodrgo … ma, iskreno, vsakega bi 2 x okoli ušesa, smrkavce. Pa bom ob tej priliki komedijanta s šusi iz srednje šole ven izpustil.

P.S. Jaz osebno napišem vse nove davčne predpis (ta glavne, seveda) v dveh mesecih in to takšne, da bo država imela več, da bo večina državljanov zadovoljna in da bodo pošteni, korektni, tudi do tistih, ki držimo to štalo po koncu. Seveda pa takšnega interesa v državi, kjer že od nekdaj vladajo rdeči kmeri (tudi v času tako imenovane demokracije) kaj takšnega ni mogoče.

 

rakov povratnik - 07.03.2019 - 07:39

hej, kaže, da so ti tokrat hudo stopili na žulj, zdaj pa se usajaš čez vse. Razumem te, tudi sam pravim, da bi si javni sektor zaslužil temeljite prenove, vendar sem v tem svojem komentarju želel le opozoriti na razliko med davki in prispevki. Opažam namreč, da tega ljudje ne ločijo povsem in ne poznajo razlike.

Ti pa si ta moj odgovor izkoristil, da si se malo olajšal, kar tako, počez. Pa moram reči, da mi to ni všeč. Gre za kakšno osebno zamero?

Marija - 04.03.2019 - 07:28

Se strinjam s Krpanom. Podjetje gre v 20. leto in ker se ukvarjamo s storitvami, smo se v teh letih krepko naplačevali davka od dohodkov, če si pošten, si pač tepen. in kje bi varčevali za dodatno pokojnino ? na bankah, borznih hišah ? pri nas je bilo toliko nategov, da varčujem v domači firmi, ki bi po načrtih delovala še nekaj let, dokler mi delajo možgani.. Po tej zakonodaji pa ne bo več. Pa nismo kapitalisti in se ne vozimo z dragimi avti in ne izkoriščamo delavcev za minimalno plačo in nismo prenašali kapitala v tujino in ...

Lep pustni teden..

rakov povratnik - 04.03.2019 - 09:10

aha, če si pošten, pomeni, da nisi kapitalist... jaz sem to vedno povezoval z lastništvom kapitala, v smislu, če vložiš svoj denar (kapital) v neko firmo in potem z njo nekaj ustvarjaš, si kapitalist. Lahko si še tako levo usmerjen oz. še tako lepo skrbiš za delavce, da v svoji firmi uvedeš tudi nekakšno samoupravljanje, pa si še vedno kapitalist.

Je pa res, da je biti kapitalist v naši sončni deželici vedno dražje... :-(

Iza - 04.03.2019 - 10:40

O, ne MK, jaz vas čisto dobro razumem in tretji vaš odstavek govori točno o tem kar pišem tudi jaz, edino o izgubi delovnih mest se ne strinjava.

Sicer se mi pa zamegli pred očmi,ko berem izjave kako se še ne da uvesti   davka na nepremičnine ,zdaj baje zaradi slabih evidenc o zemljiščih in  o  pezdeckem razmišljanju, da bi pa mogoče uvedli vsaj 5% obvezni davek na dobiček. Jaz imam res mikro mikro firmo  in tudi prihodki so taki in jasno  da nimam nobenih  olajšav za raziskave in razvoj itd in vsako leto plačam davek v polnem procentu.

Ja, tudi zame to ni nobena reforma..