krpan in druščina postani član

Naslov teme: KOMPENZACIJA ?

9  03.01.2001 - 11:32h / Ostalo / Avtor: Afna / 82 / 4

Ker pod "Veselo na delo" ni odziva ponavljam vprašanje oz prosim za vaše mnenje.

Gradbeno podjetje A in podjetje B skleneta pogodbo o nakupu poslovnih prostorov. V členu, kjer so navedeni plačilni pogoji je zapisano, da se kupnina poravna s pobotom obveznosti, ki jo ima prodajalec do Janeza Kovača iz naslova izvensodne poravnave. Janez je tudi ustanovitelj podjetja B, podjetje B do Janeza nima nobenih obveznosti. Menim, da kompenzacija, kot so podpisali na pogodbi ni možna. Ali obstaja kakšna druga možnost?

Hvala in lp!

STRUPEK - 03.01.2001 - 12:24

Ti pa si strupeno afnasta. Še davčni svetovalci imamo podpisane pogodbe z daljšim odzivnim časom. Čeprav strupeno afnasto šlampasto pišeš, bi se s teboj kar strinjal.

solza - 03.01.2001 - 16:34

Odgovor imaš pod "Veselo na delo".
LP!

Iva - 04.01.2001 - 06:06

To Vašo pogodbo je verjetno spisal kak pravdar. Se strinjam, da v situaciji, ki si jo opisala, ne more priti do pobota. Da boste zadevo finančno zaprli, mora biti zadaj še kakšna druga pogodba iz ZOR (sprememba dolžnika).
V opisanem primeru (če prav razumem) bo pravni osebi A fizična oseba (ustanovitelj pravne osebe B) plačala poslovni prostor. Pozabimo zdaj, da bo plačilo opravljeno s pobotom (lahko bi bil tudi denarni tok). Manjka Vam relacija pravna oseba B - ustanovitelj. Jaz bi naredila takole:
1. pogodbo, s katero fizična oseba prevzame dolg pravne osebe B. B ob nakupu poslovnega prostora zapira obveznost do dobavitelja A in izkaže obveznost do ustanovitelja (kto 265) in mu to obveznost tudi poravna brezobrestno v obdobju enega leta od nastanka, ali pa (če bo poravnava te obveznosti ustanovitelju trajala dalj kot eno leto)
2. posojilno pogodbo, s katero daje ustanovitelj posojilo pravni osebi B. Posojilo se črpa s plačilom (v tem primeru pobot) pravni osebi A. Pravna oseba B bo ustanovitelju posojilo vračala po anuitetnem načrtu iz pogodbe.
Mogoče pa ima kdo kakšno drugo rešitev.
LP

kike - 04.01.2001 - 08:22

Prav vesela sem, da se najde še kdo ki zna in hoče pomagati in ne samo pisati pikre pripombe. Bravo Iva!

LP
Kike