krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vrednostni papirji

6  03.01.2001 - 11:16h / Ostalo / Avtor: ms / 83 / 3

Imam problem, kako naj poknjižim nakup vrednostnih papirjev. Lepo prosim za vašo pomoč.
Podjetje da banki - borzni posrednici določeno vsoto denarja in jo pooblasti, da ta kupuje in prodaja vrednostne papirje v njegovem imenu.
Primer: banka danes kupi rezlične vrste vrednostih pairjev, naslednji dan ali čez nekaj dni nekatere že proda in spet kupi nove. Teh sprememb je ogromno in se dogajajo skoraj vsakodnevno.Vmes zaračunava še borzno provizijo. Za vsak nakup in prodajo nam pošlje obračun, ki nam pove katere papirje je banka kupila, koliko, po kakšnem tečaju, skupne stroške posredovanja, skupaj v breme in stanje denarja s katerim banka še razpolaga za nakup.
Zanima me sledeče:
ali moram te obračune nakupa oz. prodaje vrednostnih papirjev poknjižiti vsakega posebej oziroma predvsem kako oz. kam?
kam poknjižim tisti denar, ki ostane na ŽR banke in še čaka, da banka zanj kupi papirje.

Lepo prosim za vašo pomoč oziroma nasvet. Hvala .

nadrealist - 03.01.2001 - 14:43

Mi knjižimo vsako transakcijo posebej. To še posebej pride do izraza, ko imamo nakupov in prodaj enega vrednostnega papirja več po različnih cenah, da vemo, kakšen profit ali izgubo ustvarjamo po fifo metodi. Tako imamo tudi analitiko za vsak vrednostni papir posebej.

ms - 03.01.2001 - 15:53

Zanima me ali razmišljam prav, kako poknjižim te transakcije:

Nakazilo banki - 165/110
Banka kupi vrednostne papirje - 174/165
415/

Banka proda vrednosti papir, vendar denarja ne nakaže na ŽR 165/174

Kaj pa razlika med nabavno in nakupno vrednostjo????? Ali jo knjižim ob vsaki prodaji papirja, ne glede ali je denar nakazan na naš ŽR ali ostane na ŽR banke.
-165/174
784/
Po mojem razliko med nabavno in prodajno vrednostjo obračunam in poknjižim samo takrat, kadar banka proda papirje in nam denar nakaže na naš ŽR, v nasprotnem primeru pa imamo mi terjatev do banke.
Ali to isto velja ob koncu leta.

Malo zbegano vprašanje, ampak res sem zbegana, zato pa prosim vas, da mi potrdite kaj od mojih razmišljanj je prav in kaj ne.
Hvala!

vrtavka - 04.01.2001 - 08:21

Prodaja vrednostnih papirjev je bila že opisana zelo natančno na teh straneh.
Vedno knjiži efekt prodaje - dobiček ali izgubo. Denarni tok nima veze z ustvarjanjem kapitalskih izgub ali dobičkov. Če ti banka dolguje, je to terjatev sicer obveznost. Pa vsaj to je ABC. Lahko si pogledaš tudi kakšen starejši iks.