krpan in druščina postani član

Naslov teme: SONJINE,MATJAŽEVE IN ANINE DILEME

9054  29.12.2003 - 22:26h / Ostalo / Avtor: sonja / 75 / 2

Kar lepo smo se razpisali okrog črpanja rezervacije pri s.p.-ju. Moja dilema je bila predvsem povezana z razmišljanjem, da bi ravno zaradi nedorečenosti pri knjigovodskem izkazovanju črpanja rezervacije lahko kakšen dacar vrgel oblikovane rezervacije ven. Upam, da smo dovolj pokriti, če so tovrstna popravila oz.odprave napak razvidne iz gradbenega dnevnika in potrjene s strani naročnika.

Pa še moje osebno razmišljanje glede teh neumnih kontov pri s.p. tam od 91 dalje - osebno mislim, da bi bilo bolj racionalno in vsebinsko pravilno, da bi za transakcije med podjetnikom in gospodinjstvom - denarne in nedenarne, imeli enostavno konto drugih terjatev in obveznosti do podjetnikovega gospodinjstva v razredu 2 in 1, konec leta bi te konte pobotali in razliko dali...bogve kam.

Mimogrede pa še tole, kam bomo pa ob bilanci zapirali konte 91, 92, 93? Uf, pa s.p.-ji. Lp

Matjaž K - 30.12.2003 - 07:25

Rezervacije vam bo za 2003 težko ven vrgel, saj so bile oblikovane pred 2003. Vendar, preglejuje s elahko tudi poslovanje pred 2003.

To z R1 in R2 pa ne more biti, ker iz teorije izhaja, da je podjetnikovo premoženje del celotnega premoženja fizične osebe. Meja je samo umetna. Ker sam sebe ne morem terjati ali biti dolžen (torej ne morem sam s seboj stopiti v pravni posel) je edini pravi naslov za knjiženje transakcij "samega s seboj" moj kapital (saj to vsebinsko kapital tudi je - transakcije z lastniki podjetja; lastnik tukaj v narekovajih, ker podjetnik sam sebe nima v lasti). Pobotujemo pa transakcije že med letom: namesto da knjižimo iznose v B terjatev do gospodinjstva (negativni podjetnikov kapital) in ob koncu leta prenašamo, pač sproti knjižimo v B podjetnikovega kapitala iznosi, v D pa vnose.

Prenašali pa saldov 91, 92 in 93 ne bomo nikamor. 100%.

Malo razmislite kaj vam saldi na teh kontih pomenijo. Predvsem na 92.
Dolgoročno mora promet v B na 92 presegati tistega v D. Zakaj? Če ne podjetnik nima od česa živeti, sja mu je poslovanje (praviloma) edini "kruh".
In če nekdo iznese iz poslovanja v roku 5 let 10 mio, vozi pa tri top-limuzine, pa ima dve hiši pa vikend pa jahto pa nevem še kaj, potem se na podlagi saldo denarnih transakcij med podjetjem in gospodinjstvom lahko vprašamo, odkod mu denar.

DJ

Anna - 30.12.2003 - 10:00

:) obema