krpan in druščina postani član

Naslov teme: izdaja računa

9030  29.12.2003 - 09:35h / Ostalo / Avtor: Nataša / 83 / 3

Pozdravljeni!Kje se da prebrati in s tem tudi dokazati, da se račun mora izdati v osmih dneh( kateri zakon ). Hvala za pomoč.

s.p. - 29.12.2003 - 10:06

Mislim da rok ni določen določena je le obveznost plačila ddv v osmih dneh po opravljeni storitvi, kar posledično pomeni da mora biti račun tudi izdan v tem roku. To sem enkrat prebral na tem forumu zato se ne zanašaj 100% na to.

Imam pa jaz eno podvprašanje glede tega. Torej glede na to da se ddv itak ne plačuje na manj kot 1 mesec si 8 dnevni rok razlagam na sledeč način. Torej če je storitev opravljena 8 dni pred iztekom davčnega obdobja za ddv recimo 22. ali 23. v mesecu za mesečnega davčnega zavezanca si račun dolžan izdati v 8. dneh ker sicer bi obveznost lahko prenesel v naslednji mesec. V praksi bi to pomenilo da lahko za vse storitve opravljene od 1. v mesecu do 22. v mesecu račun izdaš takoj ali pa zadnji dan v mesecu kar plačilo ddv-ja je v vseh primerih na isti dan, torej do zadnjega dne naslednjega meseca?

Se motim?

V kolikor je to res bi to za polletne zavezance v praksi pomenilo da lahko za storitev opravljeno v jan. račun izdajo januarja ali pa najkasneje junija, ker država ddv v vsakem primeru dobi enako hitro.


Računovodja - 29.12.2003 - 12:51

Načeloma razmišlajate pravilno. SAmo pazite, da ne pride do problemov in ne pozabite izdati kakšnega računa. In še nekaj, če ni računa tudi ne bo plačila. Ali lahko financirate svoje stranke?!

LP.

s.p. - 30.12.2003 - 14:27

Večinoma imam storitve in mi 8 dni hitro mine zato me veseli da sem razmišljal v pravo smer, da ni treba telovadit z datumi. Se pa strinjam da je problem če kakšen račun pozabiš izdat.