krpan in druščina postani član

Naslov teme: črpanje rezervacije - kako obračunati?

9019  28.12.2003 - 16:04h / Ostalo / Avtor: sonja / 162 / 8

Kako naj prikažemo črpanje oblikovane rezervacije za dano garancijo, če je podjetnik s.p. opravil določeno delo v zvezi s to garancijo.Poleg njegovega dela so nastali še prevozni stroški. Kako naj to vse skupaj ovrednotim in poknjižim? 96/ ?????
l.p.

Matjaž K - 28.12.2003 - 19:46

Iz napisanega nekako razbiram, da je ta vaš s.p. oblikoval garancijo za prodane proizvode (torej da je ob fakturiranju odložil pripoznavanje dela prihodkov).

Če je temu tako je knjižba:
96/76

(odložene prihodke prenesete med "prave" prihodke, tako da se vam bodo vzporedili prihodki iz posla in stroški, ki vam jih je ta posel povzročil (beri stroški z delom v zvezi z odpravljanjem pomankljivosti, ki se krijejo iz garancije).

Vrednotenje zneska črpanja:
jaz bi rekel da najmanj po storškovni vrednosti garancijskega popravila (mimogrede: kakšna merila pa ste vrednostno uporabili pri oblikovanju garanncije?)

sonja - 28.12.2003 - 23:13

Gre za staro rezervacijo po starih srs z vnaprejšnjim vračunavanjem stroškov za odpravo event.napak v garancijski dobi, oblikovali so jo v % od opravljenega dela, jaz sem jo smo podedovala s stranko vred. Če bi bila prihodkovna, bi mi bilo vse jasno, tako pa mi ni. Vnaprej hvala za pomoč, lp

Matjaž K - 29.12.2003 - 06:57

Potem pa ni dvoma, da se knjiži:

B 160
B 960
D 220

sonja - 29.12.2003 - 09:47

Tudi to razumem, če imam račun dobavitelja. Ampak kot sem že navedla, opravljeno je bilo samo delo, ki ga je opravil podjetnik s.p., torej opravljene ure in prevozni stroški. Črpanje rezervacije torej 960/, za naprej pa še vedno tavam v temi.... Morda se bo prižgala kakšna praznična lučka in mi osvetlila kakšen konto. Matjaž, prisrčna hvala za vaš trud in večno pripravljenost pomagati. Lepe praznike!

Anna - 29.12.2003 - 13:56

Verjetno v dobro last. računa, ne poznam ravno s.p.knjiženj, enako kot pri knjiženju obračunanih potnih nalogih, le da ni v breme 4 ampak 96.

Matjaž K - 29.12.2003 - 15:05

Jep, stroškovni vidik štima (namesto v B4, v b96).

O tem, kako (kam) se pa knjiži potni nalog zasebnika v dobro, o tem pa je (vsaj za mene) večna dilema.

Osebno ne podpiram stališča, da se knjiži enako kot potni nalog delavcev (če s.p. nima plače, ne more sebi nič prodati in ne more sebi dati posojila, potem sam sebi iz potnega naloga ne more biti nič dolžan - torej s ene knjiži na kratkoročni dolg temveč na lastniški račun - tam pa nimamo ustreznega konta).

LP

Anna - 29.12.2003 - 20:29

Matjaž, kaj ne bi sonji povedal, kaj narediš v praksi? Dileme gor ali dol......:))

Matjaž K - 29.12.2003 - 21:39

OK, bom povedal.

Jaz potne naloge zasebnika za knjižbo v dobro zaknjižim na 91. Pač po logiki da sam sebi ne morem biti dolžan, pa ker tudi zaposlen nisem sam pri sebi, knjižim v D podjtnikovega kapitala. Kto 90 ni primeren, 92, 93, 94 95 tudi ne, ostane samo še 91, ki pa tudi ni čisto "tapravi" (ta konto bi se moral poimnovati nedenarni prenosi med podjetjem in gospodinjstom - sem bi knjižili poleg vnosov stvari še obveznosti po obračunanih potnih nalogih in prehrnao za podjentika pa druge edenarne vnose npr. če ti DUR S v dohodninski odločbi vračilo zmanjša neplačane poslovne davčne obveznosti pa še kakšen primer bi se našel).


Na Zvezi pravijo, da je treba potne naloge zasebnika knjižiti na 285 in potem zapirati preko banke, s čemer pa se jaz ne strinjam (pač logika da sam sebi ne morem biti dolžan, pa tudi v praksi je preveč problemov - kam zapirati trajnik iz poslovnega TRR na osebni TRR - izplačilo potnih nalogov ali iznos denarnih sredstev?; kajpa če nekdo med letom šiba naloge, ob koncu leta pa se odločiuveljavljati dejanske stroške v zvezi z osebnim vozilom; bo ves denar vrnil nazaj?).

Skratka: jaz bi knjižil 96/91 (na 91 podkonto kamor se knjižijo potni nalogi; osebno imam to na 919).

Sonji pa pač priporočam, da namesto na strošek knjiži na 96, knjižba v D pa tja, kamor ponavadi knjiži obračun stroškov po potnem nalogu za zasebnika (delo podjetnika pa se vrednostno nikjer ne upošteva, ker podjentik nima plače zato tudi ne more za to vrednost črpati rezervacije).

Uh, že spet preveč napisal.

Lep večer