krpan in druščina postani član

Naslov teme: naknadno odmerjen DDV pri uvozu

8932  19.12.2003 - 18:49h / DDV / Avtor: Matjaž K / 81 / 3

Situacija:

CURS ugotovi, da je špediter napačno navedel podatke v zvezi s stroški prevoza do prvega namembnega kraja (ni upošteval računa prevoznika temveč neke pavšalne/približne zneske).

CURS je zato naknadno z odločbo špediterju odmeril DDV od premalo vštetih zneskov osnove za DDV pri uvozu.

Špediter je ta DDV po določbi zaračunal (prerazdelil) naprej stranki, za katero je opravljal špediterske storitve pri uvozu.

Špediter in stranka imata dogovorjeno, da je plačnik DDV pri uvozu špediter, špediter pa nato ta DDV prerazdeli stranki z računom, priloži pa ECL (za DDV evidence se torej knjiži ECL, plačan pa je ta DDV preko špediterja).

Problem:
ali si lahko v tem primeru stranka upošzteva ta nanadno odmerjen DDV po odločbi glede na to da:
- je DDV z odločbo odmerjen špediterju (čeprav se po vsebini nanaša na uvoz, ki ga je izvajala stranka)
- da ni ECL-a?

Če se je kdo srečal s podobnim primerom, naj mi prosim napiše svoje izkušnje.

Hvala.

P.S.
Sprašujem pa zato, ker sem tako "sesipan", da se mi ne da razmišljati.

Ir1 - 19.12.2003 - 19:08

Sam se nisem srečal z sličnim primerom, vendar pa po mojem mnenju, ki ni nujno, da je tudi pravilno, ima stranka pravico, da si tako odmerjen DDV upošteva kot vstopni DDV, saj ga špediter samo " prefakturira " in dejansko ga plača stranka, za katero je špediter založil sredstva.

LP-Ir1

Vera - 19.12.2003 - 21:04

Pred leti sem imela primer, ko je špediter na ECL namesto tečaja za DEM upošteval tečaj za ATS ko smo napako ugotovili je špediter na CURS dal zahtevo za revizijo na osnovi katre smo dobili odločbo, po odločbi smo si vtopni DDV odbili. Res brdavsom zadeva ni bila čisto jasna (ker ni bilo osnove za uvoz odbitni DDV pa je bil) vendar so nam ta odbitek po pregledu dokumentacije za tisti mesec priznali. Zadevo smo reševali aprila uvoz pa se je zgodil oktobra preteklega leta.

julka - 22.12.2003 - 09:47

Imela sem enak primer, pa nato tudi davčno za DDV, pa niso nič rekli (DDV sem odbila).