krpan in druščina postani član

Naslov teme: Finance, danes - BOŽIČNICA

8916  19.12.2003 - 08:47h / Ostalo / Avtor: Špelca / 106 / 5

Božičnica kot davčno (ne)priznan odhodek
Dušan Potočnik, davčni svetovalec, Iteo-Abeceda
cisti.racuni@finance-on.net


objavljeno 18.12.03 22:00






Prijetna popestritev predprazničnega pričakovanja v decembru so tudi obdarovanje in morebitna izplačila v takšni ali drugačni obliki; med njimi je najbolj znana božičnica. Za kakšno obliko izplačila se bodo v podjetjih odločili, je odvisno od več dejavnikov, med katerimi je uspešnost poslovanja vsekakor najpomembnejša, vendar ne gre zanemariti tudi davčnega vidika. Ta je različen, če je božičnica izplačilo zaradi uspešnosti poslovanja podjetja ali če je božično darilo zaposlenim.

Vsako izplačilo, ki je opravljeno v naravi, bonih ali denarju, je predmet obdavčitve po določbah zakona o dohodnini, ne glede to, ali je izplačilo opravljeno domači ali tuji fizični osebi. Tokrat se bom omejil samo na izplačilo božičnice.

Izplačilo božičnice v naši zakonodaji ni posebej opredeljeno

V drugem odstavku 126. člena zakona o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 42702) je določeno, da je plača sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Tudi splošna kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti v 49. členu posebej opredeljuje del plače, ki temelji na uspešnosti poslovanja in se lahko izplača na podlagi meril, ki jih določita delodajalec in reprezentativni sindikat pri delodajalcu ob sprejetju poslovnega načrta. Ob sprejetju odločitve o višini sredstev za izplačilo plače na tej podlagi se delodajalec in reprezentativni sindikat pri delodajalcu dogovorita tudi o tem, ali se ta del plače izplača v denarju, delnicah ali se njeno izplačilo odloži.

Kolektivne pogodbe posameznih dejavnosti večinoma enako opredeljujejo del plače, ki temelji na uspešnosti poslovanja, razen kolektivne pogodbe za kmetijstvo in živilsko industrijo Slovenije, ki zraven dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja opredeljuje tudi božičnico kot nagrado, ki se izplačuje pred božičnimi prazniki. O višini, načinu in obliki izplačila se delodajalec dogovori z reprezentativnim sindikatom. Pogoj za izplačilo božičnice je poslovanje podjetja brez motenj, ki so posebej opredeljene v razlagi te pogodbe kot plačilna nezmožnost družbe in izkazovanje izgube, zaradi katere je s predpisi predvidena sanacija ali uvedba postopka za prenehanje podjetja. Torej je tudi v tem primeru božičnica vezana na uspešnost poslovanja podjetja.

Izplačevanje plač na podlagi delovne uspešnosti je posebej opredeljeno tudi v dogovoru o politiki plač za obdobje 2002-2004 in zakonu o izvajanju dogovora o politiki plač za obdobje 2002-2004, ki posebej določa, da morajo biti pri delitvi sredstev iz uspešnosti poslovanja udeleženi vsi zaposleni sorazmerno s svojim prispevkom k doseženim rezultatom.

Iz navedenega je mogoče sklepati, da je podlago za izplačilo božičnice mogoče najti v določbah, ki opredeljujejo izplačilo plače na podlagi uspešnosti poslovanja. Takšna izplačila torej izhajajo iz delovnega razmerja in jih je treba na tej podlagi obravnavati kot izplačilo plač, kar pomeni, da je od bruto osnove treba obračunati davek od osebnih prejemkov in prispevke za socialno varnost ter prispevke delodajalca.

Božičnica kot božično darilo ali uspešnost poslovanja

Ker božičnica že nekaj let buri duhove v predprazničnem decembru, bi bilo smiselno takšna izplačila natančno opredeliti v posameznih kolektivnih pogodbah dejavnosti ali podjetij. Pri opredelitvi je treba upoštevati tudi davčni vidik, saj je pomembna razlika med božičnico kot izplačilom zaradi uspešnosti poslovanja ali božičnico, ki bo opredeljena kot božično darilo, katerega vrednost ne bo presegala petih odstotkov poprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji iz predpreteklega meseca.

Zraven že navedenega je treba upoštevati še določbo 12. člena zakona o davku od dobička pravnih oseb in na tej podlagi sprejetega pravilnika o davčno nepriznanih odhodkih davčnega zavezanca, ki določene odhodke, ki niso neposredno povezani z opravljanjem dejavnosti in ustvarjanjem prihodkov, izvzema iz davčno priznanih odhodkov.

Božičnica, ki bo opredeljena kot izplačilo na podlagi uspešnosti poslovanja, bo tudi v celoti davčno priznan odhodek, saj izplačilo temelji na določbah splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti. Če bo božičnica opredeljena kot predpraznično darilo za zaposlene, takšni odhodki davčno ne bodo priznani.

koka - 19.12.2003 - 12:32

Če se v podjetju odločimo za izplačilo darila 5% povpreče plače v RS ali moramo ti izplačati vsem delavcem v podjetju ali lahko samo nekaterim!?

lp

lalika - 19.12.2003 - 13:04

Odvisno od kulture in poslovne higiene, predvsem pa od dogovora z zaposlenimi. Tudi te zadeve (do septembra je zadoščal enostranski akt delodajalca) je treba dogovoriti v pogodbi (posamezni ali kolektivni), saj direktorjeva samovolja ni zadosten temelj za izplačilo...

Matjaž K - 19.12.2003 - 18:57

Osebno je moje mnenje, da sta v tekstu dve kontradikciji:

1. vsako izplačilo je obdavčeno z dohodnino, po drugi strani pa naenkrat pa pod "famoznih" 5% ni. ?????? (moje mnenje namreč je, da če nekaj ni obdvačeno kot stimulacija ali boniteta, da to še ne pomeni da ne more biti obdavčeno kot drug prejemek iz delovnega razmerja)

2. 13. plača je izplačilo iz dobička, po drugi strani pa je strošek.

Če je izplačano iz dobička se vse knjižbe dogajajo samo na pasivnih kontih obveznosti:
B dobiček, D bruto plače in prispevki delodajalca; kje je tu kakšen stroškovni konto?

Ajd, danes je Star Trek na SAT 1, bom raje tam dalje fantaziral.

LV vsem in Špelca le tako naprej - informacije so vedno dobrodošle (več jih je, boljšo sliko si lahko ustvariš)

realist - 20.12.2003 - 07:59

Bravo Špelca; nekateri to že dolgo vemo, za tiste pa,ki na - dobrodošel članek. Mislim, da ga ne bodo prebrali in bo do božička še kar nekaj neumnih vprašanj.

Vesele praznike in ... saj po Novem letu boljše bo..... !!!???....

T. - 20.12.2003 - 23:37

...kakor za koga ... ( poje Domicelj ). Kljub vsemu pa upanje ostaja ( in umre zadnje)

Lp