krpan in druščina postani član

Naslov teme: DOHODNINA SP ŠE 1X

8910  19.12.2003 - 07:06h / Ostalo / Avtor: S.P. / 79 / 3

Pozdravljeni,
Lansko leto sem zaprl svoj s.p. in se upokojil.
Pred upokojitvijo sem prodal svoje OS in ob prodaji plačal DDV.
Računovodsvo mi je vodil manjši računovodski servis. Sam se na te stvari
ne spoznam. Servis mi je pripravil tudi bilance in napoved za leto 2002.
Zdaj pa sem dobil pozdrav iz davkarije, kjer mi pojasnujejo, da moje bilance in napoved niso v redu. OS sem namreč prodal majčkeno pred potekom
treh let od nabave. Ker sem ob nabavi uveljavljal davčne olajšave sem jih
zaradi predčasne prodaje dolžan vrniti. Ker gre za velik znesek sem seveda
takoj stopil do občine in zbornice in se pozanimal, ali sem res dolžan to plačati. prijazno so mi pojasnili, da plačati moram.
Zanima me ali mi lahko kdo od vas priporoči kakšnega izkušenega odvetnika, da mi svetuje ali imam kakšno šanso dobiti vsaj kakšno odškodnino od servisa, saj sem prepričan, da bi me moral opozoriti oziroma bilanco in napoved narediti pravilno.(Vse papirje sem oddajal pravočasno)
Za vsako priporočilo vam bom iskreno hvaležen.

LP

Anna - 19.12.2003 - 07:58

Me prav zanima, koliko ste plačevali servis........No, vsekakor gre tu samo za zamudne obresti, če ne boste kaznovani, saj bi to morali plačati ob dohodninski odločbi.

JANA - 19.12.2003 - 08:28

Odvisno je od vsebine pogodbe katero ste (če ste)obojestransko podpisali.

Amadej - 21.12.2003 - 17:07

Naloga in dolžnost kvalitetnega računovodsekega servisa je med drugim tudi davčno svetovanje in pomoč podjetniku. V vašem primeru gre očitno bolj za kvantiteto kot za kvaliteto opravljanja računovodskih storitev.
Menim ,da so Vam bili dolžni svetovati ob zapiranju s.p.- ja, pred vašo upokojitvijo. Za kar ste jim tudi plačali veliko denarja za vodenje Vašega računovodstva. Lahko se obrnete na davčno inšpekcijo, ki bo preverila, če ni že tega storila, vse Vaše bilance in računovodski servis.
In nenazadnje, da stopite do odvetnika , ki bo sprožil tožbo na sodišču zoper računovodski servis , od katerega lahko zahtvate odškodnino. Najbolje, da si izberete nevtralnega odvetnika, najbolje iz drugega kraja, s katerim se pogovorite o Vaši trenutni , neprijetni zadevi. Sicer pa Vam lahko povem, da je velik problem v podjetništvu v financah in v tem, da mora biti podjetnik računovodsko pismen, če že ne vodi sam svojega računovodstva, ker si lahko s prepričanjem in podpisom računovodskih listin "skopljemo " jamo in vanjo pademo, na naš račun, ko je treba plačati Cesarju in neizkušenemu računovodji .In to krepko.
Prepričan sem, da Vam bodo tisti, ki sem Vam jih predlagal, pomagali in svetovali. Lahko pa se obrnete še na kateri dugi računovodski servis, kjer Vam bodo"nevtralno" pregledali Vaše bilance, ki jih posedujete in dohodninske napovedi. Srečno! Amadej