krpan in druščina postani član

Naslov teme: CMR-na pomoč

8881  18.12.2003 - 09:34h / Ostalo / Avtor: M.d. / 480 / 1

Pozdravljeni, tole je moj problem:
-prevoznik, s.p., registriran za prevozništvo, nam je pripeljal blago iz Italije v Lj. Ponavadi nam je normalno dal račun in konec-za prevoz, poleg tega imam ECL, original izvoznikovo fakturo in vse; zdaj pa je zamenjal računovodstvo, ki pravi da:
-fakture ne more izdati pravilno, ker ni CMR-ja
-če bi že -po njihovem prekrškarsko-izdal fakturo, bi nam moral za vse zaračunati ddv, tudi za pot v tujini
Na špediciji trdijo, da je cmr samo za izvoz. Naše računovodstvo pravi, da cmr ja ne rabimo. Oni pa trdijo, da se cmr izkazuje izvor blaga in da mora biti žigosan na carini.
Mi lahko kdo razsvetli tole temo?
Hvala!!!

julka - 18.12.2003 - 13:04

CMR je mednarodni tovorni list, ki dokazuje od kod je pošiljka poslana, kaj je poslano, teža.....Velja za izvoz in uvoz (na špedeciji ga izpolnijo pri izvozu in mislijo da služi samo pri izvozu-pri uvozu ga izpolni tuji špediter, lahko pa tudi voznik sam). S CMR prevoznik potrdi prevzem blaga in oddajo blaga. Pri morebitnih poškodbah na blagu med prevozom brez CMR ne boste uspeli. Prevozniki jo prilagajo izdani fakturi, saj je dokaz, da je bila storitev prevoza res opravljena na relaciji, ki jo zaračunajo stranki.Glede obračuna DDV pa ne vem, če res CMR pogojuje račun brez DDV.
Sicer pa na hrbtni strani CMR piše kateri zakon nalaga izpolnitev le-ta.