krpan in druščina postani član

Naslov teme: stroški na sodišču

1603  27.12.2000 - 16:10h / Ostalo / Avtor: solza / 127 / 5

Priča v pravdni zadevi priglasi stroške kar pavšalno v višini 20.000,00 SIT.
Živi v istem kraju kot je sodišče, tako da stroškov v zvezi s prevozom ni kaj veliko. Zaposlena je v državni inštituciji, tako da no moč uveljavljati kakšnih izostankov iz pisarne ali kaj podobnega. Vsekakor si v svoji službi ne piše izostanka, temveč kot da je bila prisotna ves delovnik.
Teh 20.000,00 SIT ji sodišče odobri in naloži stranki, za katero je pričala, da ji omenjene stroške poravna. Ta ji takoj izplača, torej na sodišču.
Vprašanje, ki me muči je, kako je z obdavčitvijo tega prejemka?
V zakonu o dohodnini ne najdem primerne obdavčljive osnove, kamor bi lahko vštevala tudi zgoraj navedeno.
Kakšne so vaše izkušnje?
LP

Paula - 27.12.2000 - 16:32

Žal še nisem imela primera, da bi priča direktno dobila plačane stroške sodišča. Vem le, da je lahko podjetje, kjer je priča zaposlena, zahtevalo refundacijo plače za čas odsotnosti priče z dela. V tvojem primeru bi takšno izplačilo lahko bilo le drugi prejemek (25% akont. dohodnine - saj veš, da je po ZDoh obdavčeno prav vse, "kar leze in gre").

LP

STARI POŠTAR - 27.12.2000 - 22:36

Obdavčeno, ker ne gre za povračilo stroškov do višine po uredbi, ki pa ne bi bilo obdavčeno (MF).
Obdavčeno, ker sta se stranka na sodišču in priča, ki je za njo pričala, očitno dogovorili za "lepo" nadomestilo. Seveda je stranka prepričana, da bo dobila povrnjene stroške, ko bo "zmagala" v sodnem postopku.

solza - 28.12.2000 - 15:33

Kako pa bi se omenjena zadeva istekla, če bi bila priča zaposlena v privatnem podjetju -ali bolje lastnem in bi zahtevala še stroške za odstotnost iz pisarne npr.
Ali se za to izstavi kakršenkoli dokument?
Hvala za odgovore!
LP

Paula - 28.12.2000 - 19:31

Mi smo izstavili zahtevek in vključili bruto plačo ter prispevke na plačo za tiste ure, ko je zaposleni manjkal.

LP

STARI POŠTAR - 29.12.2000 - 09:41

Primerno se mi zdi, da podjetje, ki mu sodišče naloži plačilo stroškov priči, zahteva na sodišču kopijo zapisnika sodne obravnave, iz katerega je ta zahtevek razviden. Potem pa svojemu lastniku (ali pa drugemu upravičencu), ki nastopa kot priča, izplača denar iz blagajne (BI) ali pa iz ŽR na TR pri banki. Seveda je ena zgodba, če je nadomestilo v višini zneskov po uredbi in druga zgodba, če je nadomestilo višje od zneskov v uredbi.