krpan in druščina postani član

Naslov teme: še enkrat - izstop družbenika

8724  12.12.2003 - 07:39h / Ostalo / Avtor: ema / 139 / 4

Lepo prosim vsaj za kakšen namig v zvezi z mojim včerajšnjim vprašanjem !

mare - 12.12.2003 - 08:14

D. o. o. je bila ustanovljena oktobra 2001. Zdaj želi en družbenik (40 % lastnik - fizična oseba) izstopiti iz te družbe. Družba je bila ustanovljena z OK 2,1 mio SIT, zdaj znaša kapital zaradi zadržanih dobičkov okoli 4,5 mio SIT. Kakšen postopek iztopa je najugodnejši za d. o. o. (ali postopek zmanjšanja OK, nato povečanje iz sredstev družbe ali nakup deleža s strani drugih družbenikov) in tudi za družbenika, ki izstopa? Ali izplačilo deleža zapade pod plačilo davka od dobička iz kapitala? Na kaj moramo biti pri tem še pozorni?
----------------
delež lahko odkupijo ostali družbeniki, ali pa novi družneniki.Od tega se ne plača nobenega davka.
Lahko pa se sprejme sklep, da firma izplača družbenika ki izstopa in s tem se firmi zmanjša kapital.
Vse spremembe pa je treba registrirati na sodišču.
Sedaj ko je več družbenikov, ali vsaj dva, imate družbeno pogodbo, če bo slučajno drugi družbenik odkupil delež in ostal edini lastnik, boste morali pri notarju overiti AKT O USTANOVITVI DRUŽBE...
Vnaprej hvala za odgovore.

ema - 12.12.2003 - 09:37

Mare, hvala za odgovor. Mislim, da izplačilo deleža zapade pod obdavčitev, saj je imel družbenik delež manj kot 3 leta. Bi bilo mogoče smiselno z iztopom počakati vsaj še do oktobra letos? Ali je pri enoosebnih d. o. o. potrebno biti pozoren še na kaj?

mare - 12.12.2003 - 09:57

seveda, če je manj kot tri leta, potem plača davek...ampak samo na razliko med vstopnim deležem in izstipnim deležem, tu pa kot vidim sploh ne gre za kakšne velike denarje.

lalika - 12.12.2003 - 14:35

Najprej dobro preglejte družbeno pogodbo. Načeloma so d.o.o.-ji t.i. zaprte družbe in se ustanovitelji navadno zavarujejo, koga in kako bodo sprejeli medse! Možen je odkup lastnega deleža (pohitite, bojda se tu obetajo "črni" časi), možen je odkup s strani aktualnih družbenikov, možno pa je tudi, da le-ti "spustijo koga zraven".

ZGD ščiti v takih primerih družbo oz. njen kapital, pa preberite tudi tiste člene, ki so namenjeni temu. Ni jih dosti, so pa zelo poučni!

Ne pozabite na bilance, še posebej BS. Pametno je, da se dan izstopa določi kot dan, ko naredite presek stanja (31.12.?). Ob izstopu je dobro ukiniti morebitne rezervacije, saj so le-te po svoji naravi "skriti dobiček", pa čeprav ne spadajo v kapital - ampak po naravi svojega nastanka vseeno pripadajo družbeniku.

No še in še bi se dalo naštevati, najpomembnejši nasvet pa je, da bo dobro vključiti vsaj davčnega svetovalce, če ne (tudi) odvetnika...