krpan in druščina postani član

Naslov teme: Regres za letni dopust

1581  21.12.2000 - 08:52h / Ostalo / Avtor: Jelko / 90 / 4

Regres za letni dopust smo zaposlenim izplačali pred nekaj meseci do minimalne višine določene po zakonu v enkratnem znesku. Je mogoče, da sedaj v mesecu decembru izplačamo še dodatni regres? Prosil bi za vaše mnenje.
Pozdravljeni.

zali - 21.12.2000 - 11:05

Tudi ostali izplačujejo še del regresa v decembru zakaj ga ne bi vi.
Lepe praznike in adijo.

mojca,koper - 21.12.2000 - 12:56

nikakor ne.

Miklavž - 21.12.2000 - 16:53

Odgovor leži verjetno nekje v sredini - da kot kriterij kaj delati in kaj ne, upoštevamo to kar dela večina ali to kar velevajo nekateri predstavniki davčne uprave je popolnoma nesmiselno.
Podjetje lahko večino prihrankov pri davkih ustvari tako, da spoštuje zakone (seveda tisto bolj optimistično razlago) in ob obisku inšpektorja z njim "lepo" sodeluje ter mu za tiste sporne odločitve, ki jih je sprejelo že predhodno pripravi ustrezno dokumentacijo (kaj to je, verjetno vsi veste).

Res je, da nekateri inšpektorji ne razumejo, nočejo razumeti oziroma delajo po ukazih nadrejenih. In ob srečanju s takšnimi se res lahko zgodijo kakšna presenečenja (možni so seveda tudi takšna mnenja, kot je bilo mnenje moje predhodnice - "nikakor ne!!!" - ZAKAJ NE! Kje pa to piše?

Res KP določa, da se regres izplača najkasneje novembra pa še to samo v nelikvidnih družbah - toda ali se zavedamo, da je KP delovno pravni in ne davčni predpis, ki so ga dolžna izvajati podjetja (predvsem pravice delavcev). V kolikor torej Zakon o minimalni plači določa višji možni regres, kot je tisti, ki je v družbi že bil izplačan in Uredba o povračilih stroškov (vsekakor bolj davčni predpis kot KP) določa da se regres za letni dopust, izplačan v višini povprečne mesečne plače, ne šteje drug prejemek in upošteva kot davčno priznan odhodek, mi noben inšpektor ne more dopovedati, da temu ni tako (če torej na letni ravni izplačam regres do maksimalno predpisane višine (70% povprečne plače)(v kolikor sem pripravljen plačati kazen iz Zakona o minimalni plači,... celo v višini povprečne plače), se del izplačanega regresa ne more upoštevati kot davčno nepriznan odhodek. Torej ni panike.

Edina napaka, ki jo lahko storim je ta, da pustim inšpektorju možnost, da v decembru izplačan del regresa opredeli kot drug prejemek iz delovnega razmerja - za kar sem pa sam kriv!!!

Pa lep pozdrav na Primorsko!

P.S. vedno sem se spraševal zakaj imajo lahko primorci enako visok regres ko imajo pa do morja samo nekaj m oz. km. Saj so skozi na počitnicah - ne pa mi hribovci, ki se ze z gondolo peljemo v dolino skoraj eno uro, kaj šele do morja - o morje, kje si, da pogreješ moje revmatične kosti????

Mojca a bi se lahko zmenila za kak liter morske vode po pošti?????

Meri - 22.12.2000 - 17:26

Je možno. Preverjeno
LP