krpan in druščina postani član

Naslov teme: Avtorsko delo

1556  17.12.2000 - 06:50h / Ostalo / Avtor: Iva / 134 / 2

Spoštovani davkoplačevalci in davkoplačevalke!

Kaj menite, ali je izdelava poslovnika o kakovosti lahko avtorsko delo po zakonu o avtorski in sorodnih pravicah?

Poslovnik potrebuje stranka za pridobitev licence in je pri stranki v trajni uporabi. Avtor poslovnika je fizična oseba, kateri moramo obračunati nagrado.

Hvala in LP

Paula - 17.12.2000 - 10:41

Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) so avtorska dela individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakršenkoli način izražene. Glede na to, da je definicija precej splošna, seveda lahko prihaja do težav. Ali gre v primeru izdelave poslovnika o kakovosti za individualno intelektualno stvaritev s področja znanosti? Morda. Vprašanje je, ali se da tako zagovarjati v skladu z ZASP. Za nasvet se lahko obrnete tudi na Avtorsko agencijo.

Kot razumem, gre za fizično osebo, ki v podjetju ni zaposlena, kajti sicer bi bilo še težje zagovarjati takšno storitev kot avtorsko delo.

LP

Beti - 18.12.2000 - 08:22

Smo računovodski servis za podružnico. Podružnica prejema od matične firme prilive za kritje stroškov, kateri nastanejo pri opravljanju njihove dejavnosti. Zanima nas, če se dotacije, katere bi podružnica dala raznim osebam in institucijam na osnovi pogodb vključijo v davčno bilanco, ali v davčno bilanco vključimo tudi stroške reprezentance?
Hvala in lep pozdrav!