krpan in druščina postani član

Naslov teme: NOVO POROČANJE CARIN.UPRAVE -INTRASANT

7911  13.11.2003 - 14:22h / Ostalo / Avtor: SERVIS / 90 / 3

Kaj pravite na še eno novo bedarijo , tokrat od Carinske uprave R. Slovenije . Danes smo dobili obvestilo da Carinska uprava v letu 2004 uvaja novo poročanje blagovne menjave med državami članicami EU. Glede na to da bo naša ljuba dežele s naslednji letom postala enakopravna članica smo se tudi mi dolžni uključiti v to poročanje. Obvezniki poraočanja so vsi tisti ki v blagovni menjavi z državami EU presegaju prag 100.000,00 eur.( merodajni podatki leta 2002 ) . Spet kup navodili o načinu poročanja ( papirnata oblika , spletni obrazci , celo se bo treba programsko izpopolnit iz te bedarije ,navajajo tudi možnosti nakupa programov za avtomatsko izdelavo obrazca cena cca od 100 do 1000 eur ). Lahko si predstavljate kako vesela sem bila še te novice ( poročanje je celo mesečno ) . Ne vem kaj si zamišljajo da se bo računovodstvo spremenilo v statistiko in se ukvarjalo samo sa izdelavo poročil za vsakega ki se spomne kakšene nove bedarije; in sicer zakaj to ne opravijo špedicije ,saj ves pretok blaga poteka prek njih . Obupana sem , in jezna , čakam še kakšno novost o" poračanju s področja plač in zaposlenih za potrebe EU" - edino ta se mi zdi opravičena , mogoče bomo takarat delali kakšne uskladitve in primerjave . lp.vsem sotrpnikom !

Matjaž K - 13.11.2003 - 14:42

Saj.
O tem smo že pisali.

V 2003 poteka že pilotski projet.
Več o tem na strani Statističnega urada RS (obrazci, navodila, FAQ).

MaTiana - 13.11.2003 - 20:56

Jaz sicer nisem servis, ampak sama delam za d.o.o. vse od A-Ž. Smo izvoznik (97%), presegamo mejo za poročanje Intrastata. Udeležila sem se predavanja, ki sta ga organizirala SURS in CURS. Nato sem "napadla" mojega špediterja. Stvar ni tako huda. Moj špediter misli namesto mene. 1 x tedensko in najkasneje do 2. v mesecu za pretekli mese mu bomo dostavili prejete račune iz EU in izdane račune za EU. Do 4. v mesecu bo obdelal podatke, nam jih poslal v verifikacijo - in zadeva za nas je končana. Nismo veliki, tudi mali ne. V letu 2002: 156 uvozov, 134 izvozov, še mlo več v letu 2003.
In cena: se še pogajava, vendar bistveno manj, kot jih zaračuna sedaj za vsako uvozno in izvozno carinjenje. Sami se ne bomo vključevali v RIP, ker nam to poslovanje ne prenese, saj nimamo kvalificiranega kadra, podobna zadeva je z Elektronskim poročanjem (ne znam tarifirati).
Kar se tiče klasičnega izvoza in uvoza iz/v tretje države bo tako kot doslej. Preko špediterjev ali RIPA, če ste to doslej delali sami.
Na zadnjem seminarju DURSA so deklice na podiju izjavile, da bo z vstopom v EU država Slovenija zelo veliko prihranila. Kdo ve, kaj je mislila, če je sploh kaj mislila ?? Državnim institucijam bodo podatki SERVIRANI, na terenu bomo pa potili krvavi pot, da ne bomo kasirali kazni.

SERVIS - 14.11.2003 - 09:13

Hvala za izčrpno razlago , vendar me zanima še nakaj , glede špedicije , mi namreč nimamo enega špediterja , kako to speljati ali naj potem vsakegu posebaj mesečno pošiljam podatke ? ali so spolh pripravljeni vzeti to breme na sebe, in ali bomo morali poslovanje usmeriti samo na enega ? kar ja skoraj nemogoče . l.p.