krpan in druščina postani član

Naslov teme: kako zmanjšati dobiček ??

7587  03.11.2003 - 20:07h / Ostalo / Avtor: ne-ja / 950 / 12

pa se je začelo. Kako naj zmanjšamo dobiček, kakšne stroške naj povzročimo, da ne bomo plačali preveč dobička ?? Namišljenih potnih stroškov ne bi želeli obračunati, študentskih napotnic tudi ne, ali nam preostane še kaj ??? Hvala za ideje in odgovore.
LP

tt - 03.11.2003 - 20:20

Daj zaposlenim normalno velike plače.

Podloznik - 03.11.2003 - 20:44

Ja investirajte kaj v nepremicnine.
Pa v izobrazevanje zaposlenih.
Posodobite delovno okolje (npr.novi racunalniki, pa recimo TFT zasloni, ki so ocem bolj prijazni); prepleskajte fasado itd.
Privoscite si kaksno marketinsko kampanijo.
Morda nabavite jahto in jo potem oddajajte v najem.

Skratka: idej je kar nekaj, ne :-).

Matjaž K - 03.11.2003 - 20:49

Pojdite v prvi letnik ekonomske fakultete k predmetu ekonomika podjetja in si dajte pojasniti, kaj je bistvo ekonomske logike.

Ali po domače, zakaj bi si ustvaril 1 SIT stroška (odhodka), če pa za to prihranim samo 0,25 SIT davka => -1 + 0,25 je še vedno -0,75 (torej negativni prihranek).

P.S.
Dolgoročno ne morete nič narediti, kratkoročno pa lahko uporabite "kreativno" računovodstvo (spremembe v metodah vrednotenja, oslabitve nepremičnin ali po domače povedno, več stroška/odhodka danes, zato pa manj jutri, v kululativi na dolgi rok bodo stroški/odhodki enaki).

tika - 04.11.2003 - 05:49

Če imate preveč denarja (ne samo papirnatega dobička) vlagajte v prihodnost. Ne na slepo nepremičnin, saj vse ne prinašajo stroškov, kakršne želiš (to so naložbe, brez AM), vendar si ustvariš premoženje in sigurnejšo prihodnost ( v prihodnosti bo tudi to obdavčeno, pravijo sicer, da v višini sedanjega prisp. za mestno zemljišče). Imam občutek, da vi ne bi "potegnili ven denarja", ampak samo državi ne bi dali. To pa je že težko izvedljivo.

O.D. - 04.11.2003 - 08:37

Nas so učili, naj o dobičku razmišljamo že 1.januarja vsako leto. Druga, še izvedljiva pa je ta, da mesečno delate interno bilanca, da se vidi kje ste. Sicer pa mislim, da imajo predhodniki prav. Če je denar, posodobite opremo, delovno okolje. Če pa je to samo papirni dobiček, pa ne vem.

vilko - 04.11.2003 - 10:47

Ena izmed možnosti je tudi oblikovanje dolgoročnih rezervacij. Poglejte ustrezen SRS in davčno zakonodajo okoli tega.Tu je pomemben način formalne izvedbe. Pa še v 5-ih letih bo treba take rezervacije porabiti oz. prenesti v dobiček.

Podloznik - 04.11.2003 - 12:40

Matjaz K.,
seveda se strinjam z racunico.
Mislim pa, da zgolj sedenje na zasluzku nima pravega smisla, zato sem pristas "kreativnih" investicij, ki se povecujejo dobicek (in zal tudi davek).
Vsekakor pa je najboljsa investicija v kadre (ok, seveda je to odvisno od dejavnosti), v njihovo znanje in zadovoljstvo. Mislim, da bo tudi pri nas ze zacelo prevladovati drugacno vrednotenje podjetij kot zgolj na osnovi bilancnih podatkov. V tujini se to ze dogaja kar nekaj casa in pogosto je firma vredna nekajkrat vec, kot pa kazejo "knjige".

Matjaž K - 04.11.2003 - 14:38

Tisti ki sprašuje, kako plačati čim manj davka si zasluži odgovor, kot je moj.

Tisti, ki pa sprašuje, kako optimirati davke in povečati vrednost podjetja, temu pa ste tako ali tako drugi odgovorili (vlaganja v dejavnike poslovanja, ki povečujejo dobiček).

In če si sposodim Krpanove besede:
več dobička plačam, bolj uspešen sem.

ja - 04.11.2003 - 18:15

moram reči, kar zanimivo.Nam je vse jasno, ampak dopovedati to strankam pa je že druga stvar. Miselnost (žal) še vedno mnogih je, da naj ne bi dajali delavcem večje plače. Meni pravi stranka tako: jaz sem ustanovil firmo, plačeval in vlagal, to je moje, a zdaj pa naj dam delavcem? Pa dajte državi mu pravim.Ne premaknem njihovih čipov v glavi tudi za mm. Zanima jih le kako naj dvignejo denar iz firme - seveda pričakujejo, da jim bo to računovodja pametno svetoval, baje denar na veliko vsi dvigajo pa je vse o.k. za bruhat adijo ne grem se danes več

Podloznik - 04.11.2003 - 18:27

Se strinjam "ja".
Jaz bi bil najbolj srecen, ce bi placal miliardo davka :-). Ali pa dve.
Problem pa je v tem, da je tezje placati 5 milionov davka, kot pa miliardo. In potem se vsi ukvarjamo z drobizem, v tej borbi, na tej poti do miliarde.... da nam na koncu dacarji se ta drobiz poberejo.

Dokler bomo tako obremenjeni z davki, je tezko za pricakovati drugacno razmisljanje (vsaj pri vecini) podjetnikov.

kreativen - 05.11.2003 - 14:57

Za koliko denarja gre ? Pošlji email, mogoče ti bom lahko dal konkreten odgovor.

Matjaž K - 04.11.2003 - 19:47

vsi dvigajo, le redki pa dvignejo (prevod: fašejo), ker brdavsi ne morejo pregledati vseh - in tako se potem igrajo igro "saj ne morejo vseh inšpicirati"